Nieuws/Binnenland

Ruzie kost 50PLUS aanhang

Het uiteenvallen van de fractie van 50PLUS in de Tweede Kamer heeft de ouderenpartij stemmers gekost. In de peiling van Maurice de Hond levert 50 PLUS drie zetels in. De partij houdt er nog een over, terwijl 50PLUS bij de laatste verkiezingen nog twee Kamerzetels haalde.

In de peiling van De Hond stond 50PLUS in het voorjaar van 2013 nog op 18 zetels.

Regeringspartijen VVD en PvdA staan op winst. De VVD krijgt er twee zetels bij en komt op 22, nog altijd negentien zetels minder dan de liberalen nu in de Kamer hebben. De PvdA komt door een winst van een zetel uit op dertien, 25 minder dan bij de laatste Kamerverkiezingen.

Ook het CDA boekt winst. De christendemocraten krijgen er een zetel bij en komen uit op 22, evenveel als VVD en PVV. Deze drie partijen delen de tweede plaats achter D66, die met 25 zetels nog altijd de grootste is. GroenLinks leverde een zetel in en staat nu op zeven, terwijl de Kamerfractie nu vier leden telt.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.