Nieuws/Binnenland

Steeds meer burgemeesters willen ruimer pardon

Het aantal burgemeesters dat wil dat meer kinderen in aanmerking komen voor het kinderpardon, blijft groeien. Donderdagmiddag steunen al 135 burgemeesters een oproep aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om opnieuw naar de afgewezen aanvragen te kijken.

Het initiatief kwam van burgemeester Hans Martijn Ostendorp van de gemeente Bunnik. Zijn oproep staat op de website van het zogeheten Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO). Onder anderen de burgervaders van Alphen aan den Rijn, Den Helder, Heerenveen en Lelystad hebben de petitie ondertekend. De meeste (47) burgemeesters zijn lid van het CDA, maar ook van de PvdA (34) en de VVD (27).

Burgemeester Jozias Aartsen van Den Haag zou de oproep bewust niet hebben ondertekend. Hij is het wel eens met de oproep, maar vindt de inhoud belangrijker dan de vorm, zo meldde zijn woordvoerder via Omroep West.

De helft van de aanvragen voor het uit 2012 stammende kinderpardon is afgewezen. Dat betekent dat zo'n 600 kinderen terug zouden moeten naar hun land van herkomst. Om te kunnen blijven hadden zij de hele tijd onder toezicht van het Rijk moeten staan: kinderen die een tijdje onder toezicht van een gemeente hebben gestaan, kregen nul op rekest. De burgemeesters vinden echter dat zij al helemaal zijn opgenomen in de Nederlandse samenleving en horen te blijven.