Nieuws

’Beleggers op Wall Street voor verkiezingen te negatief, nu te positief’

Beursrally VS wekt twijfel

Door Pieter van Erven Dorens

Amsterdam - Wall Street verkeert sinds de overwinning van Donald Trump in hogere sferen. Op een golf van optimisme steeg de Dow Jones-index deze week voor het eerst boven de magische grens van 19.000 punten. Intussen neemt de verbazing over de ’Trump-rally’ echter toe.

„Ik ging ervan uit dat een verkiezingsoverwinning van Trump slecht zou zijn voor de financiële markten”, zegt marktanalist Ron van der Does (IG Nederland). Ook andere beurshandelaren hadden negatieve verwachtingen, mede vanwege de kans op handelsoorlogen onder de nieuwe Amerikaanse president. Maar vanaf de verzoenende overwinningsspeech van Trump ging het positieve sentiment overheersen.

Van der Does ziet de beloofde investeringen en belastingverlagingen echter niet als een allesomvattende verklaring voor de oplopende koersen. „Die plannen stonden ook al in het verkiezingsprogramma van Trump. Bovendien kan hij ze niet van de ene op de andere dag uitvoeren.”

Ook Rabobank-econoom Philip Marey heeft zijn twijfels over de huidige beurshausse. „Voor de verkiezingen was men te negatief, nu te positief”, vindt Marey. „Alle positieve punten uit Trumps plannen worden er nu uitgelicht, terwijl het lijkt alsof alle negatieve punten worden verdrongen. Met name het gevaar voor handelsconflicten.”

Erg verbaasd over de koerswinsten is Marey ook weer niet: „Het is niet raar dat markten overreageren.” De econoom stelt vast dat de verkiezing van Trump mogelijk ook het pad van renteverhogingen door de Federal Reserve gaat versnellen. „Een renteverhoging in december is nu voor 100% in de aandelenmarkt ingeprijsd. De volgende wordt in juni 2017 verwacht. Die was voor de verkiezing van Trump voorzien in december 2017.”

Het gedraaide beurssentiment is ook in de Amerikaanse samenleving zichtbaar. Volgens de laatste opiniepeiling van Politico/Morning Consult heeft 46% van de Amerikanen nu een gunstige of enigszins gunstige opinie over Trump. Vóór de verkiezingen was dat 37%.

Marktanalist Van der Does stelt dat het positivisme op Wall Street onderstreept dat de Amerikaanse economie er goed voor staat. „De Amerikanen zijn uit het dal gekropen. Doemverhalen over de woningmarkt hoor je bijvoorbeeld niet meer.”

Daar staat tegenover dat de Europese aandelenbeurzen slechts mondjesmaat profiteren van de rally op Wall Street. „In Europa heerst onzekerheid, onder meer over het Italiaanse referendum op 4 december”, aldus Van der Does. Op het Damrak steeg de AEX-index sinds de verkiezing van Trump ruim 1%, terwijl de Dow Jones-index bijna 4% won.

Beursman Van der Does noemt de huidige opmars van Wall Street ’bijzonder’. „De aandelen in New York worden steeds duurder. Dus er zal ook wel een keer weer wat lucht uitgaan. Maar zolang dat niet het geval is, kun je er als belegger je voordeel mee doen.”

Op Wall Street komt de mijlpaal van 20.000 punten binnen bereik voor de Dow Jones-index. Als het lukt om deze grens te passeren, dan is de beursgraadmeter in slechts 17 jaar verdubbeld.

Vorig jaar duikelde Dow Jones-index nog naar 16.000 punten vanwege ernstige zorgen over een groeivertraging in China. Dezelfde economie die nu mogelijk last gaat krijgen van Trumps protectionistische plannen. Op maandag 24 augustus 2015 dook de Dow Jones kort na de opening zelfs 1089 punten omlaag, nadat de beurs in China zwaar onderuit was gegaan. Sinds die maandagochtend is de graadmeter al 24% geklommen.

Een kanttekening bij de opmars van de Dow Jones-index is wel dat deze graadmeter slechts dertig beursfondsen omvat. Met bovendien een nogal ouderwetse manier van weging, op basis van de aandelenprijs. Een koersbeweging van een aandeel van $100 heeft tienmaal het effect van de beweging van een aandeel van $10. Vandaar dat de markt meer waarde hecht aan de S&P 500. Daarin zijn 500 fondsen opgenomen die gewogen worden naar hun beurswaarde. Die graadmeter is sinds augustus vorig jaar met 18% gestegen.