Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wat Turkije écht wil in Europa

12 MRT 2017 Leon de Winter

Wat is er aan de hand? Waar gaat dat Turkse referendum over en wat doen die Turkse politici in Europa?

Foto: TLG

Tussen 1950 en 1965 groeide de Turkse bevolking van 22 naar 31 miljoen. Het BBP per hoofd bedroeg in 1965 $385; dat betekende armoede. Nederland had in 1965 12,2 miljoen inwoners met een BBP per hoofd van $1700. Geen rijkdom, maar respectabel.

In die periode groeide de Nederlandse economie snel, de Turkse niet. Dus ronselde de Nederlandse industrie laag- of niet-opgeleide Turkse ’gastarbeiders’ uit straatarme streken als Centraal-Anatolië. Nu zijn er 400.000 Nederlanders van Turkse afkomst. Het Turkse BBP per capita in 2015 bedroeg $9950, wat een uitstekende prestatie is voor een land in ontwikkeling; in Nederland hadden we twee jaar geleden een BBP per capita van $48.860 – wij behoren tot de top in de wereld.

Tussen 1965 en 2015 heeft Nederland een bevolkingsgroei doorgemaakt van 12,2 naar 17 miljoen. De Turkse bevolking groeide van 31 naar 78 miljoen.

Die dramatische groei is niet genoeg voor president Erdogan, die razend geliefd is bij de helft van de Turkse bevolking (de andere helft vindt hem weerzinwekkend). Tien maanden geleden zei Erdogan: „We moeten het aantal nakomelingen verhogen. Er zijn mensen die over geboortecontrole, over gezinsbeperking praten. Geen moslimfamilie begrijpt of aanvaardt dat. Zoals Allah en de profeet zeiden, dit is onze weg. En in dit verband is dit de eerste plicht voor moeders.”

Het officiële Turkse werkloosheidscijfer bedraagt momenteel 12,1 procent, de officieuze ligt veel hoger. Om elke baan die een Turkse man vanwege ouderdom neerlegt, zijn twee jongemannen met elkaar in competitie. Geboortebeperking zou het devies moeten zijn, maar het tegenovergestelde is de politiek van de AK Partij.

Rond de Turkse verkiezingen van 2011 werd het ministerie van Vrouwen en Gezinszaken, dat gericht was op vrouwenemancipatie, vervangen door het ministerie van Familie en Sociale Zaken, dat de vrouw vooral als moeder behandelt. In 2015 werd Aysen Gurcan de (vrouwelijke) minister van dat departement en de eerste minister sinds de seculiere revolutie van Atatürk die een hoofddoek droeg. Haar opvolgster is minister Kaya, ook met hoofddoek, die zondagochtend de grens werd overgezet.

Wat lijkt de strategie van Erdogans AK partij te zijn? Hierop lijkt het: Erdogan wil het komende decennium persoonlijk de staatsmacht controleren en de bevolkingsgroei doorzetten. Hij kan Europa, waar de oorspronkelijke bevolkingen krimpen, overspoelen met etnische Turken. Daartoe moet hij de EU openbreken, het vuur van het Turkse islamitische nationalisme opstoken en vrouwen veel kinderen laten baren. Dat laatste propageren is het werk van minister Kaya. Voor het concentreren van de staatsmacht is het referendum bedoeld. Ik zal wel overdrijven, dus hecht niet te veel waarde aan wat hier staat.

Tot slot: worden Turkse Nederlanders gediscrimineerd in de Nederlandse verzorgingsstaat? Van de Turks-Nederlandse beroepsbevolking had per september 2015 9,7 procent een bijstands- en 11,3 procent een WAO-uitkering. Als dat discriminatie is, moeten we het begrip herdefiniëren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
Dode vinvis aan flarden gesneden
Op Texel wordt hard gewerkt om de aangespoelde dode vinvis op te ruimen. De werkzaamheden trekken...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |