Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Opinie

Regenboogtaal is absurd en intolerant

27 JUL 2017 Nausicaa Marbe

Kameraden! Ik begin deze column met de correcte aanspreekvorm uit mijn jeugd, destijds afgedwongen door de communistische taalpolitie. In het Nederlands klinkt kameraad genderneutraal; de Amsterdamse taalpolitie die ’dames en heren’ in de ban doet, kan tevreden zijn. Ik ben veilig aan het regenboogkwetteren, conform de richtlijnen van Mokumse vrijetijdsmarxistjes die dol zijn op verboden.

Foto: Telegraaf

De communistische kameraden deden overigens niet aan genderneutraliteit. Die bleven hardnekkig kameraad en kameradin roepen. Want genderverschillen kwamen ideologisch van pas als het socialistische paradijs de heroïsche moeder wilde eren, die zoveel mogelijk arbeiders moest baren. Voortplanting was politieke plicht, op abortus stond de doodstraf. Baarmoeders waren min of meer collectief bezit. Strikt heteroseksuele relaties waren vereist door de socialistische gezinsmoraal waarin homoseksualiteit de ultieme zonde was: een kapitalistische perversiteit, een misdrijf tegen de menselijkheid en de communistische ethiek, reden om opgepakt en gemarteld te worden tot je bekende wie je allemaal met je ’ziekte’ had besmet. Homoseksualiteit gold een biologisch wapen van het imperialisme.

In deze misselijkmakende gekte groeide ik op. En tegen die hatelijke communistische moraal verzette ik me zelfs als scholiere met hand en tand. Bij ons thuis logeerden homoseksuele mannen en vrouwen, vrienden die hun banen en woningen waren kwijtgeraakt door hun geaardheid. Er waren onder die vrienden ook transgenders die helemáál klem zaten. Al deze ’subversieve elementen’ leefden een leven vol leugens, afwijzingen, nephuwelijken, vervolging. Wij vonden het vanzelfsprekend om in zo’n wreed gedrilde samenleving hulp te bieden. Veel was dat niet, behalve solidariteit en versterking van het besef dat de staat zich niet diende te bemoeien met je seksuele geaardheid. Die was niet misdadig en daar mocht geen collectivistische dwang op toegepast worden.

Ruim dertig jaar later weet ik helaas dat ook in vrijheid de staat zich met je seksuele geaardheid bemoeit. Bijvoorbeeld door absurde genderdwang over de rug van homoseksuelen en transgenders. Nu staart een bekrompen, zogenaamd progressieve gendermoraal mij dagelijks aan vanuit de diversiteitsspelonken van ambtenaren en andere ontspoorde cultuurregelaars met een neurotische controledrift. Wat schieten ze door met hun genderkitsch.

Het verzet tegen ’homo’ als scheldwoord is nodig en legitiem. Maar waarom moet de term zelf kapot? Over homo’s en lesbiennes mag kennelijk niet meer gepraat worden, je moet je tong breken over LGBT. Waar is de vrijheid om niet in geforceerde actietaal te praten zonder hoon en verdenking van homofobie? Wat een zieke balans: in een land waar grof geweld tegen homo’s op straat toeneemt, ageert de gedachtenpolitie niet tegen de culturen waarin die homohaat gekoesterd wordt, maar tegen onschuldige termen, gebruikt door mensen die niemand kwaad doen.

Aparte wc’s voor mannen en vrouwen zijn tegenwoordig ook een zonde; die zouden de transgender duperen die niet naar een geëtiketteerde plee wil. Prima: doe een neutrale wc erbij. Maar dwing niet iedereen naar de gemengde plee te gaan en precies dat ongemak te ervaren dat de transgenders toegeschreven wordt. Waarom ook? Een collectieve straf voor wie geen seksetwijfel kent?

’Dames en heren, jongens en meisjes’ zijn inmiddels af te raden aanspreekvormen in Amsterdam, want: niet genderneutraal. Waar is de vrijheid gebleven om te zeggen dat de wereld niet alleen bestaat uit genderneutralen, die zich ook nog om de haverklap beledigd voelen? Hoe is het mogelijk dat niet de paternalistische aanname van belediging en eis aan volledige aanpassing bevraagd wordt, maar de afkeer van de argeloze burger tegen deze taalzuiveringshysterie? Een louter cosmetische actie is het. Geen transgender zal daardoor minder gediscrimineerd worden. Wie de greep verliest op gelijke behandeling in de samenleving, komt met waardeloos plamuur als taalfoefje aan.

Nog idioter: de Canadese regering overweegt voortaan de gendervermelding op identiteitspapieren te laten vallen. Juist. Alsof iedereen in een permanente seksuele twijfeltoestand zou verkeren, die de staat moet honoreren met volledige administratieve aanpassing. Volstrekt begrijpelijk dat genderverandering op documenten mogelijk moet zijn. Maar verplicht genderneutrale (geboorte)aktes voor iedereen ontnemen het gros van de wereldbevolking het recht zich man of vrouw te noemen. Dat riekt naar pathologische mensenhaat verankerd in bureaucratie.

Klopjachten zijn er niet, goddank. Ook geen arrestaties, verhoren en martelingen voor verzakers van de nieuwe gendermoraal. Maar het activisme van deze westerse gedachtenpolitie bezoedelt wel de acceptatie en de vrijheid van verschillende seksuele geaardheden. Haar acties hebben niets te schaffen met gelijkheid en respect. Hun absurde verbetenheid toont waar ze uit voortkomen: een obsessieve behoefte aan strijd. Aan controle, valse beschuldigingen, minachten. Aan vijanden scheppen.

Dit is de oude klassenstrijd, gevoerd over de rug van homoseksuelen en transgenders. Zouden de zichzelf zo ruimdenkend achtende diversiteitsambtenaartjes met hun taaloekazes dit beseffen? Zo ja, dan zijn er gevaarlijke gekken aan de macht. Zo niet, dan blijkt weer wat onwetende onbenullen aan intolerantie kunnen aanrichten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%
Deze band speelt niet door terreur
Wegens een terreurdreiging is het concert van de Amerikaanse band Allah-Las in de Rotterdamse...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |