• Home
  • Vakantie
  • Zorg & Gezin
  • Slim & Zuinig
  • Huis & Hypotheek
  • Werk & Inkomen
  • Sparen
  • Vermogen
  • Pensioen
  • Columnisten
  • Premium

Pensioenopbouw omlaag door akkoord

Bevat:
 

Strategie om te beleggen voor uw oude dag

 

10 handige tips voor meer pensioenopbouw

 

FNV 'schrikt' van koopkracht ouderen

Het kabinet breekt de koopkracht van ouderen af. Dat stelt FNV Senioren, dat 'geschrokken' is van de kabinetsplannen voor 2015.

 Lees verder
 

Nederlandse jongeren weten meest over pensioen

Nederlandse jongeren van na 1980 weten veel van pensioenen. Van de zeven landen die vermogensbeheerder BNY Mellon en de universiteit van Oxford onderzochten weten de jongeren van hier zelfs het meest.

 Lees verder
 

Minder opbouwers van pensioen

Het aantal mensen dat pensioen opbouwt bij pensioenfondsen is vorig jaar verder gedaald. Eind 2013 bedroeg het aantal zogeheten actieve deelnemers van de fondsen zo'n 5,5 miljoen personen. Dat zijn er 146.000 minder dan een jaar eerder, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

 Lees verder
 

Klaas Knot: wees realistisch over pensioenen

Mensen moeten realitischer verwachtingen over hun pensioenen krijgen. Er moet meer ruimte komen voor maatwerk en de risico's tussen generaties moeten evenwichtiger verdeeld worden. Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) op het jaarlijkse Pensioenseminar.

 Lees verder
 

'Verhogen AOW-leeftijd in 2024 niet nodig'

Nieuwe prognoses van de levensverwachting laten zien dat een verdere verhoging van de AOW-leeftijd in 2024 niet nodig is. Dat stelt het Koninklijk Actuarieel Genootschap, de Nederlandse beroepsvereniging van verzekeringswiskundigen, in zijn tweejaarlijkse raming.

 Lees verder
 

Kritiek Raad van State op AOW-plan Klijnsma

De Raad van State heeft stevige kritiek op een kabinetsplan om de koopkrachtondersteuning voor AOW'ers op de schop te nemen. Volgens het belangrijkste adviesorgaan van de regering houdt het plan geen rekening met de draagkracht van ouderen en levert het bovendien maar een beperkte bezuiniging op. De raad vindt dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) haar voorstel nog eens goed moet bekijken en eventueel aanpassen.

 Lees verder
 

Bontes en Van Klaveren willen ook vlaktaks van 22,9 %

'Werkgever moet pensioenopbouw direct overmaken'

Nederlanders moeten hun pensioenopbouw volledig zelf in handen krijgen. Werkgevers dienen de pensioenopbouw rechtstreeks aan de werknemer over te maken, zodat die zelf kan bepalen wat hij met dat geld doet.

 Lees verder
 

Resultaten uit het verleden bieden geen (pensioen)garanties voor de toekomst!

Het is een veel gehoorde zin als het gaat om financiële zaken. Maar dit adagium gaat niet alleen op bij beleggingen. Het geldt ook bij de uitbetaling van pensioenaanspraken.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt licht

Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor. De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen steeg in augustus naar 112 procent, 1 procentpunt hoger dan een maand eerder. Belangrijke oorzaak is de dalende marktrente.

 Lees verder
 

'Meerderheid wil pensioenleeftijd verlagen'

Volgens een onderzoek wil 55 procent van de kiezers de pensioenleeftijd weer verlagen. Dat staat in een maandag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau van ouderenpartij 50PLUS.

 Lees verder
 

'Pensioengeld in dierenleed over de grens'

Het pensioenfonds voor ambtenaren ABP en andere grote pensioenfondsen beleggen in bedrijven die in China legbatterijen voor kippen bouwen. Verder stoppen deze Nederlandse fondsen ook geld in de bouw van megastallen voor kippen en varkens in Thailand en Brazilië.

 Lees verder
 

Weinig kennis van pensioen, maar veel zorgen

Nederlanders weten weinig van pensioenen, maar een ruime meerderheid maakt zich wel zorgen over het Nederlandse pensioenstelsel. Ook wil een meerderheid meer keuzemogelijkheden als het om hun eigen pensioen gaat. Over de vraag of het pensioensysteem moet veranderen, bestaat verdeeldheid.

 Lees verder
 

Ouderenorganisaties slaan alarm over stortvloed maatregelen

’Gepensioneerde nog veel harder geraakt’

De stortvloed van maatregelen rond de pensioenen zorgt ervoor dat het pensioen dat werknemers kunnen behalen, fors lager zal uitvallen. De korting kan oplopen tot een halvering, zo stellen de samenwerkende ouderenorganisaties.

 Lees verder
 

’Pensioenfederatie heeft niets geleerd’

Hogere buffers zijn nodig om er zorg voor te dragen dat pensioenfondsen het pensioen dat ze beloven ook daadwerkelijk uitkeren. Oppositiepartij D66 heeft geen goed woord over voor de alarmerende kritiek van de Pensioenfederatie.

 Lees verder
 

Bittere pil voor gepensioneerde

De nieuwe, strenge regels voor pensioenfondsen pakken rampzalig uit. Ouderen gaan in de komende jaren zes procent van hun koopkracht verliezen. Bij een gemiddeld pensioen loopt het verlies aan koopkracht op tot enkele honderden euro’s per jaar.

 Lees verder
 


Wat kunt u zelf doen voor beter pensioen?

 

Vanaf welke dag hebt u recht op AOW?

 

5 vragen over dalende dekkingsgraden

 

'Lager pensioen door verantwoord beleggen is niet erg'

Principes mogen geld kosten, vindt bijna de helft van de Nederlandse pensioenfondsdeelnemers. Zij zouden genoegen nemen met een iets lager pensioen, als hun pensioenfonds voortaan de voorkeur geeft aan maatschappelijk verantwoorde investeringen.

 Lees verder
 

Dekkingsgraad pensioenfondsen loopt terug

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen zakte in juli met 0,7 procentpunt naar 110,6 procent, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt vrijdag. De fondsen ondervinden last van de crisis in Oekraïne en de renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB).

 Lees verder
Bevat:
 

Nieuw pensioenprobleem doemt op!

Over enkele jaren worden veel werkgevers (maar ook de werknemers) geconfronteerd met een nieuw pensioenprobleem. De afwikkeling van de 15-jarenregelingen die in 2005/2006 in grote getalen onder de VPL-wetgeving tot stand zijn gekomen.

 Lees verder
 

Mogelijk forse pensioenterugval hogere lonen

De pensioenen van werknemers met een inkomen van boven een ton dreigen fors te dalen door de nieuwe fiscale regels van het kabinet. Het is nog maar de vraag of dit gecompenseerd kan worden met de nieuwe netto pensioenspaarregeling, die daarvoor in het leven wordt geroepen.

 Lees verder
 

Beleggingskosten pensioenfondsen onduidelijk

Pensioenfondsen geven nog altijd onvoldoende inzicht in hoe de kosten van het vermogensbeheer zijn opgebouwd. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag op basis van 52 onderzochte jaarverslagen.

 Lees verder
 

Pensioenfederatie waarschuwt voor rentedomper

De Pensioenfederatie waarschuwt dat dekkingsgraden van pensioenfondsen in het derde kwartaal mogelijk lager zullen uitpakken door de aanhoudende dalende rente. Het gunstige effect van eventuele goede beleggingsrendementen zal hierdoor teniet kunnen worden gedaan, stelt de koepelorganisatie donderdag.

 Lees verder
 

Pensioenfondsen staan er beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal beter voor komen te staan. De vijf grote fondsen zagen hun financiële situatie verbeteren of op zijn minst stabiliseren. Donderdag maakten ze hun dekkingsgraden bekend, die aangeven in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

 Lees verder
 

DGA-pensioen verkwanseld voor Europese begrotingsnorm!

Den Haag verkwanselt het pensioen voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s), alleen om maar te voldoen aan de Europese 3%-norm.

 Lees verder
 

Geen indexatie ABP door nieuwe regels

De aanpassing van de pensioenen aan de ontwikkeling van de lonen (de indexatie), zit er bij het ABP voorlopig niet in. De nieuwe, strikte rekenregels die het kabinet de pensioensector oplegt maakt het sowieso „vrijwel onmogelijk’’ dat het ABP de deelnemers nog zal compenseren voor pensioenverlagingen en gemiste indexaties uit het verleden.

 Lees verder
 

Te laat! Mijn ex heeft geen recht meer op een gedeelte van mijn pensioen!

Het blijft de gemoederen van veel ex-partners bezig houden op het moment dat een van beiden met pensioen gaat of al is en de echtscheiding al vele jaren achter hen ligt.

 Lees verder
 


16.0 °C
NNW2
 
files 173
168 km.
Beurs AEX
AEX 425.74
+ / - +0.87%
Populair
Actueel
Tips van redactie

Stelling OverGeld

‘Rokers moeten een hogere zorgpremie betalen dan niet-rokers’


Verstuur