• Home
  • Zorg & Gezin
  • Slim & Zuinig
  • Huis & Hypotheek
  • Werk & Inkomen
  • Sparen
  • Vermogen
  • Belasting
  • Pensioen
  • Columnisten
  • Premium
Zoeken
  Zoeken met  
17.0 °C
ONO4
 
files 116
105 km.
euro95
diesel
1,821
1,499
 
 
478

Pensioenopbouw omlaag door akkoord

Bevat:
 
1

Strategie om te beleggen voor uw oude dag

 

10 handige tips voor meer pensioenopbouw

 

Grote pensioenfondsen stabiel

De financiële positie van de grote pensioenfondsen is in het eerste kwartaal stabiel gebleven, vooral dankzij de beleggingsresultaten. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalberichten.

 Lees verder
 

Hoger beroep tegen uitspraak AOW-gat

FNV Veiligheid gaat in beroep tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank dat de Nederlandse overheid de duizenden mensen met een AOW-gat niet hoeft te compenseren.

 Lees verder
 

24

'Pensioenstelsel moet op de schop'

Het huidige pensioenstelsel, waarbij jongeren werknemers premies betalen voor de toekomst van oudere werknemers, is niet langer houdbaar. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een rapport, meldt NU.nl.

 Lees verder
Bevat:
 

988

OESO: 'Nog langer werken'

Nederland zal nog meer werk moeten maken van het langer aan de slag houden van oudere werknemers. Dat meent de OESO, die recente maatregelen zoals verhoging van de pensioenleeftijd als onvoldoende bestempelt.

Bekijk ook de onderstaande video: 'Hup! Senioren moeten langer doorwerken'

 Lees verder
Bevat:
 

Zestig pensioenfondsen onder curatele van DNB

De Nederlandsche Bank eist van zestig pensioenfondsen dat zij op korte termijn duidelijkheid geven over de manier waarop zij denken te kunnen voortbestaan. Toezichthouder DNB twijfelt openlijk aan de mogelijkheden van deze fondsen om zelfstandig te kunnen voortgaan. Het gaat vrijwel geheel om fondsen in de zogeheten T2-categorie, fondsen die middelgroot zijn (een belegd vermogen tot ongeveer €4 miljard).

 Lees verder
 

Koopkracht gepensioneerden blijft achter

De koopkracht van gepensioneerden blijft dit jaar achter bij die van werkenden, maar ook bij die van uitkeringsgerechtigden. Dat komt vooral doordat veel pensioenfondsen de pensioenen niet hebben verhoogd. Ook volgend jaar blijft de koopkracht van gepensioneerden achter.

 Lees verder
 

BrightNL: 'Collectief pensioenstelsel werkt niet'

BrightNL, een nieuwe online pensioeninstelling, zet zichzelf nadrukkelijk in de markt als alternatief voor ondernemers en zzp’ers. De ambities zijn echter groter. “Onze visie is dat een werknemer in de toekomst tegen zijn baas zegt ‘dit is het rekeningnummer voor mijn salaris, en deze is voor mijn pensioen’,” aldus medeoprichtster Karin Jakobsen.

 Lees verder
 

Zorgen over indexatie pensioenen

Ouderenorganisaties vinden het vervelend dat de kabinetsplannen om het Nederlandse pensioenstelsel te versterken, het lastiger maken voor pensioenfondsen om de pensioenen te indexeren aan de stijgende lonen en prijzen.

 Lees verder
 

Pensioenfondsen moeten sneller ingrijpen

Pensioenfondsen moeten voortaan meteen ingrijpen bij financiële tegenvallers, bijvoorbeeld door schokken op de beurs of een verder stijgende levensverwachting. Ze mogen dan niet meer wachten met het korten van pensioenen. Wel mogen ze de maatregelen over 10 jaar spreiden, zodat ze minder pijnlijk zijn.

 Lees verder
 

202

Goed nieuws van rekenmeesters CPB

Pensioenpremie daalt 5 procent

De hervormingen van het pensioenstelsel zorgen er volgend jaar voor dat de premies met 5 procent gaan dalen. Werkenden houden een hoger nettoloon over.

 Lees verder
Bevat:
 

Hoe pijnlijk is de korting van uw pensioen?

Dit voorjaar worden ongeveer 2 miljoen deelnemers gekort op hun (toekomstige) pensioenuitkering. Hoe pijnlijk is die pensioenkorting eigenlijk in de portemonnee en wat kunt u doen om dit te herstellen?

 Lees verder
 

594

Akkoord in hoofdlijnen over nieuw stelsel

Pensioen wordt verder versoberd

Kabinet, vakbonden, werkgevers en oppositiepartijen D66, CU en SGP zijn het in hoofdlijnen eens over een nieuw pensioenstelsel. De pensioensector krijgt er een nieuwe regeling bij: het zogeheten collectief vaste pensioenstelsel waarbij de deelnemers de volledige risico’s dragen.

 Lees verder
Bevat:
 

Bedrijven kopen risico's pensioen af

Nederlandse bedrijven hebben het afgelopen decennium miljarden betaald om van de risico's op hun pensioenregelingen af te komen. Om niet langer op te draaien voor tegenvallers bij hun pensioenfonds, werd in totaal zo'n 3 miljard euro geïnvesteerd.

 Lees verder
 

Fouten bij pensioenregeling

De aanpassing van de pensioenregeling is bij veel pensioenfondsen uitgelopen op een rommeltje. Per 1 januari 2014 is het fiscale kader versoberd, maar de verwerking daarvan is lang niet altijd fiscaal correct, zo waarschuwt Jaap Harmsen, directeur van adviesbureau Pensioen Perspectief.

 Lees verder
 

Moet uw pensioenfonds korten in 2014?

De pensioenen van meer dan een miljoen mensen worden in april gekort. Veel pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad vorig jaar flink op weten te krikken, maar een aantal schommelt nog rond de 'magische dekkingsgraad' van 105 procent. Spannende tijden voor hun deelnemers, die wellicht hun pensioenen zien dalen.

 Lees verder
 

Strengere voorwaarden voor repareren AOW

Er komen strengere voorwaarden voor het inkopen van ontbrekende opbouwjaren voor de AOW. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat maandag bekendgemaakt.

 Lees verder
 

PMT moet toch korten op pensioenen

Het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) dat pensioenen van 1,2 miljoen deelnemers beheert, moet pensioenen dit voorjaar toch verlagen. In januari kondigde PMT aan niet te hoeven korten, maar onder dwang van De Nederlandsche Bank (DNB) kort het op 1 mei toch met 0,4 procent.

 Lees verder
 

Pensionado's in Zwitserland het beste af

Zwitserland is niet alleen een uitstekend land voor wintersport en wandelvakanties, maar ook het beste land voor pensionado's. Vooral de kwaliteit van leven is het hoogst in het Alpenland. Nederland eindigt op de twaalfde plaats.

 Lees verder
 

'Pensioenfondsen kijken niet naar zichzelf'

Nederlandse pensioenfondsen leggen de oorzaak van hun tekorten veel te gemakkelijk bij de crisis van de afgelopen jaren. Dat stelt directeur Michael van Bemmelen van financieel dienstverlener Ten Oak Capital in een gastcolumn op OverGeld.nl.

 Lees verder
 

NIEUWSANALYSE

Keuzestress door nieuw pensioen

Keuzevrijheid en flexibiliteit, wie wil dat nou niet? Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank (DNB), vindt dat we dat in onze pensioenen moeten introduceren. Maar kan dat zomaar?

 Lees verder
 

712

’Pensioenstelsel is onhoudbaar’

Het pensioenstelsel is onhoudbaar en moet drastisch op de schop. Het is onbetaalbaar om in de toekomst pensioenuitkeringen te blijven garanderen. Als jongeren niet willen blijven meebetalen aan het pensioen van ouderen, valt het draagvlak geheel weg.

 Lees verder
Bevat:
 


Wat kunt u zelf doen voor beter pensioen?

 

Vanaf welke dag hebt u recht op AOW?

 

5 vragen over dalende dekkingsgraden

 
4

Geen transitievergoedingen bij doorwerken na de pensioenleeftijd?!

De Wet Werk en Zekerheid is op 18 februari jl. aangenomen door de Tweede Kamer. Daarmee gaat, mits ook de Eerste Kamer begin maart het wetsvoorstel gaat aannemen, het in ons land geldende arbeidsrecht op de schop.

 Lees verder
 

'Meer keuze bij pensioensparen boven ton'

Hogere inkomens krijgen meer keuzemogelijkheden bij een vrijwillige pensioenspaarregeling die het kabinet voor hen in het leven wil roepen. Daardoor kunnen ook pensioenfondsen die regeling gaan uitvoeren. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat maandag toegezegd in de Tweede Kamer. Hij kwam daarmee tegemoet aan de wens van een ruime meerderheid.

 Lees verder
 

232

Pensioenkorting bij ruim 20 fondsen

Ruim twintig pensioenfondsen verlagen de pensioenen per 1 april aanstaande. De fondsen zijn tot de verlaging gedwongen omdat hun dekkingsgraad eind december 2013 te laag was.

 Lees verder
 

1

Ruim twintig pensioenfondsen korten

Ruim twintig pensioenfondsen verlagen de pensioenen per 1 april aanstaande. De fondsen zijn tot de verlaging gedwongen omdat hun dekkingsgraad eind december 2013 te laag was.

 Lees verder
 

Heb ik een AOW-gat en zo ja, wat kan ik dan doen?

Duizenden Nederlanders die eerder zijn gestopt met werken door gebruik te maken van regelingen als vut en prepensioen, krijgen mogelijk te maken met een AOW-gat. Door de verhoging van de AOW-leeftijd, ontvangen ze enkele maanden geen inkomen en ook nog geen AOW. Geldt dit voor u en hoe komt u deze maanden door?

 Lees verder
 

200

Geen compensatie voor AOW-gat

De Nederlandse overheid hoeft de duizenden mensen met een AOW-gat niet te compenseren. Dat heeft de Haagse rechtbank gisteren bepaald.

 Lees verder
 

'Pensionado's stuwen beheerd vermogen'

Ook in opkomende landen zetten steeds meer mensen geld opzij voor hun oude dag. Het vermogen dat individuele vermogensbeheerders en pensioenfondsen en beleggingsfondsen wereldwijd beheren, groeit mede daardoor naar verwachting van 63.000 miljard dollar nu naar meer dan 100.000 miljard dollar in 2020. Dat schrijft onderzoeksbureau PwC in een maandag verschenen rapport.

 Lees verder
 

Hoe gezond is uw pensioenfonds?

Het is ieder jaar weer een spannend moment voor werkende en gepensioneerde Nederlanders: de pensioenfondsen maken hun dekkingsgraden bekend. Een dekkingsgraad van 105 of hoger is over het algemeen goed nieuws, want dat is voor de meeste fondsen de grens om te gaan korten op de pensioenen.

 Lees verder
Bevat:
 

11

Pensioenfonds PME gaat pensioenen verlagen

Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) gaat de pensioenen in april met 0,5 procent verlagen omdat de financiële positie van het fonds onvoldoende is hersteld. Dat heeft PME woensdag bekendgemaakt.

 Lees verder
 

Pensioen half miljoen mensen gekort

De pensioenen van ongeveer een half miljoen mensen worden per 1 april 2014 gekort. Ongeveer 38 pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad niet op het vereiste niveau kunnen krijgen. Dat meldt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB).

 Lees verder
Bevat:
 


Populair
Actueel
Tips van redactie