Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Dijkstra

Snel nieuwe kentekenserie

27 JUN 2014 Gijsbert Termaat

ZOETERMEER - Er komt weer een nieuwe kentekenplaat voor personenauto’s. De huidige combinatiereeks is hooguit over twee maanden vergeven.

De nummerborden die straks gebruikt worden, beginnen met twee letters, gevolgd door drie cijfers en weer een letter. Deze combinatie wordt momenteel ook al gebruikt voor bedrijfswagens en bromfietsen.

„Het eerste kenteken dat in deze combinatie voor een personenauto wordt uitgegeven, is GB-001-B. We beginnen met de G, omdat de letters D en F al voor bromfietsen worden gebruikt en de letter B voor bedrijfsauto’s”, zegt Sjoerd Weiland van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). „We verwachten met deze reeks weer een jaar of vier vooruit te kunnen, al is dat afhankelijk van de autoverkoop.”

Op dit moment is 2-XDF-80 de laatst uitgegeven kentekenplaat en het duurt niet lang meer voordat de laatst mogelijke cijfer-lettercombinatie 9-ZZZ-99 aan een auto-eigenaar wordt uitgereikt. „Het lag een beetje in de lijn dat het dit zou worden, omdat het zo ongeveer nog de laatste optie was. We zijn het enige land dat een kenteken nooit twee keer uitgeeft”, weet Weiland.

Voordeel

In de nieuwe kentekencombinaties worden wederom geen klinkers gebruikt en ook de letter Y doet niet mee. Een voordeel in de nieuwe serie wordt dat er geen aanstootgevende seksuele of grievende lettercombinaties te maken zijn.

Dat was de laatste jaren wel het geval, reden waarom de drielettercombinaties GVD, PKK, NSB, TBS, KKK of PVV werden vermeden. Net zoals dat met de afkorting van de Philips Sport Vereniging, PSV, gebeurde om autobezitters in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam te ’sparen’.

Waar in ons land kentekens worden toegewezen, daar is het in bijvoorbeeld Duitsland, Polen, België en de Verenigde Staten mogelijk zelf een kenteken te kiezen.

In die landen zie je dan ook regelmatig auto’s met zeer bijzondere combinaties rondrijden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!