vrijdag 17 juli 2015
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Beleggen

Verrassende verschillen in rendement

17 JUL 2015 Manno van den Berg

Beleggers gebruiken wereldwijde aandelenfondsen vooral vanwege de internationale (risico)spreiding. Welke aandelen er in het mandje zitten, verschilt per fonds. Soms meer dan beleggers denken. Dat leidt tot verrassende verschillen in rendement.

De belegger die afgaat op de term wereldwijd of global in de fondsnaam en denkt in een internationaal gespreid mandje te stappen, doet er daarom goed aan onder de motorkap van een fonds te kijken, stelt fondsspecialist Jeffrey Schumacher van Morningstar. „In het eerste halfjaar van 2015 gaapt een gat van 18 procentpunt tussen het rendement van het beste presterende fonds en dat van het slechtst presterende.” Dit blijkt uit het nieuwste rapport van Morningstar over wereldwijde fondsen.

De meeste fondsen blijven dicht bij de MSCI World, een wereldwijd mandje aandelen dat de graadmeter is voor alle ontwikkelde beurzen. Maar de zware weging van de VS (60%) in dat mandje, dwingt fondsbeheerders tot creativiteit en keuzes. „Zoveel wil je niet in één land beleggen, zeker niet nu Amerikaanse aandelen zo duur geprijsd zijn.”

De Wall Street bull, op de New Yorkse Broadway.
 
De Wall Street bull, op de New Yorkse Broadway. Foto: Bloomberg
 

 Door die onderweging van Amerikaanse aandelen hebben wereldwijde fondsen in 2014 – toen Wall Street omhoog spoot – rendement laten liggen. „Maar van die onderweging profiteren ze in de eerste helft van dit jaar, omdat Europese en Aziatische aandelen het toen beter deden dan Amerikaanse.” Ook kunnen wereldwijde fondsen meer of minder in large caps versus smallcaps beleggen. Ook dat zorgt voor verschillen.

Wereldwijde fondsen beleggen gemiddeld 5% in opkomende landen als China, Brazilië en India. Als die markten het goed doen, en dat deden ze in de eerste maanden van dit jaar, profiteren de fondsen die er relatief wat meer beleggen.

Wereldwijde fondsen zijn bij uitstek geschikt voor langetermijnbeleggers, die elke maand iets beleggen zonder dat ze lang willen wikken en wegen waarin. Maar welk fonds kies je? Op een termijn van vijf jaar zijn de verschillen in rendementen minder groot. Maar beleggers willen mogelijk wel in een fonds zitten dat geen al te grote risico’s neemt. „Ons toplijstje met fondsen is daarom gebaseerd op voor risico gecorrigeerde rendementen”, aldus Schumacher. „Met deze fondsen zul je niet elk jaar het hoogste rendement bereiken, maar ze bieden wel een stabiel hoog rendement.”

Een jaknikker bij een olieveld van Bashneft, in Rusland.
 
Een jaknikker bij een olieveld van Bashneft, in Rusland. Foto: Reuters
 

Het beste fonds op basis van risicogecorrigeerde rendementen is het ASN Duurzaam Aandelenfonds, gevolgd door Robeco BP Global Premium Equities en Fidelity World. ASN in de top is verrassend omdat het sterk afwijkt vanwege de op duurzaamheid gerichte selectiecriteria. Het belegt niet in de energie- en financiële sector, aldus Schumacher. Dat heeft ook risico’s. Als deze sectoren het weer beter gaan doen, mist ASN dat resultaat.

De jaarlijkse kosten in fondsen zijn belangrijk voor langetermijnbeleggers. Het verklaart de groei van indextrackers of etf’s die een mandje aandelen van een index volgen. Tegen lage kosten, omdat ze niet een heel analistenteam nodig hebben. Een belegger krijgt het marktgemiddelde rendement, veelal gaat het om een etf op de MSCI World.

Indextrackers behalen vaak hogere rendementen dan actief beleggende fondsen. Schumacher: „In het eerste halfjaar van 2015 bleef 55% van de actieve fondsen de MSCI World voor, maar doorgaans is dat in een jaar gemiddeld slechts 35%. De onderweging van Amerikaanse aandelen ten opzichte van de MSCI World is de belangrijkste verklaring voor de resultaten in 2015.” Op lange termijn verslaan etf’s vrijwel de meeste actieve fondsen. Zo staat de etf iShares Core MSCI World in de top 5 van in Nederland verkrijgbare wereldwijde fondsen die qua risicogecorrigeerd rendement uitblinken. Dat is knap voor een etf die een marktgemiddeld rendement biedt, na een jaarlijkse kosteninhouding van 0,2%. Qua kosten heeft Schumacher wel een tip. Ook etf’s verschillen in kosten. Zo berekent de variant van deze tracker die dividend uitkeert 0,5% aan kosten. „Dat is een verschil van 30 basispunten. Dat zou ik alleen betalen als je echt dat dividend nodig hebt. Anders zou ik gewoon voor de goedkopere etf kiezen, die behalve die dividenduitkering exact hetzelfde product is.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
DFT Avond archief
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.32
+ / - -0.84%
`Rutte 3 wacht loodzware taak`
Het komende kabinet komt niet in een gespreid bedje terecht. Volgens DFT- columnist en econoom...
zaterdag 22 november 2014