dinsdag 10 mei 2016
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Verschillende cressen op een rijtje; via http://benelux.koppertcress.com/collection/cresses zijn de namen snel te achterhalen .. cress koppert cress  
RUITER, FRANK DE
Publication Date: September 30, 2011  Page: TE019  Section: EtenGenieten  Publicatie: NL  Edition: 1
Foto: Frank de Ruiter

’Door octrooi minder en duurdere groenten’

Telers en kabinet tegen patent op zaad

10 MEI 2016 Harry van Gelder

Amsterdam - De kwekers en het kabinet verwachten dat er straks minder groenten op de schappen in de winkels liggen en dat ze flink duurder worden, als de Europese octrooiwet niet wordt aangepast.

Sinds vorig jaar kunnen door een Europese richtlijn patenten worden aangevraagd op natuurlijke eigenschappen van planten. De Nederlandse telers en kwekers verzetten zich daar hevig tegen. Ze worden daarin gesteund door de Nederlandse regering. Het kabinet vreest dat door de exclusieve rechten op natuurlijk materiaal de voedselvoorziening in handen komt van een paar grote bedrijven, waardoor er minder keuze komt voor kwekers, telers en consumenten.

Innovatie

Op 18 mei is er onder voorzitterschap van Nederland een internationale conferentie met EU-ministers over de patenten op zaden, vruchten en planten. Nederland wil daar proberen de exclusieve rechten van tafel te krijgen.

Met zaden valt veel geld te verdienen. Daarom vragen steeds meer internationale giganten als Monsanto, het grootste zaadbedrijf ter wereld, en chemiereus en zaadbedrijf Bayer, patenten aan op natuurlijke eigenschappen van planten. Inmiddels zijn er al enkele tientallen verleend en zijn er meer dan 200 aangevraagd. ,,Patenten gaan ten koste van de innovatie’’, zegt directeur Niels Louwaars van Plantum, de brancheorganisatie van zaadveredelaars waarbij ook Monsanto en Bayer zijn aangesloten.

Kwekersrecht

Zaadveredelaars kunnen, volgens het aloude kwekersrecht, de zaden van bijvoorbeeld elkaars groenten gebruiken om nieuwe, betere rassen te kweken. Ze mogen dat vrijelijk doen als ze het oorspronkelijke ras maar niet kopiëren. ,,De kwekers mogen de zaden alleen gebruiken als ze zelf met iets nieuws komen. Dat is een enorme stimulans voor vernieuwing’’, zegt Louwaars. ,,Een tomaat is echt niet meer de Wasserbombe van vroeger. Ook is veredeling van het grootste belang voor de voedselproductie. Alleen al hierdoor is de graanproductie de laatste 50 jaar elk jaar met 1% gegroeid’’, zegt Louwaars.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
DFT Avond archief
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%
Draghi vreest sterke euro
In DFT`s blik op de beurs: analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen over ECB-voorzitter Mario...
dinsdag 10 mei 2016