woensdag 30 november 2016
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AMAURY MILLER

Grensverlegger: Doe-het-zelf-boekingssite Gigstarter

Livemuziek toegankelijker

30 NOV 2016 Jessica Numann

Amsterdam - Marktplaats voor muzikanten Gigstarter mag straks hopelijk een heleboel flamenco-artiesten aan haar 'stal' toevoegen. De ondernemers verwachten veel van hun lancering op het Spaanse web en hopen uiteindelijk heel Europa te gaan bedienen.

Op doe-het-zelf-boekingssite Gigstarter kan iedereen een band, dj of soloartiest boeken. Paul de Kuyper richtte het platform in 2013 op met schoolvriend en bandgenoot Julio Pijnappel. ,,Het viel ons op dat programmeurs soms moeite hadden om een betaalbare line-up te regelen met acts die bij elkaar passen. Een folkloreband na een ruige punksessie werkt niet”, vertelt de oprichter en bassist/zanger van de band Nootmuskaat. De heren wilden een platform opzetten waar iedereen profielen kan bekijken en artiesten kan boeken. Ze brengen opdrachtgever en artiest direct in contact met elkaar en vragen geen commissie: ,,Want onze missie is livemuziek toegankelijk en laagdrempelig maken."

Completer profiel

Maar er moet natuurlijk ook geld worden verdiend, en dat doet Gigstarter via zogeheten pro-accounts: artiesten zijn beter vindbaar met een completer profiel, krijgen meer recensies en de mogelijkheid om te reageren op oproepjes. Inmiddels hebben 1300 Nederlandse artiesten een profiel. Pijnappel is inmiddels niet meer dagelijks betrokken. Sinds twee jaar is Mark Teisman verantwoordelijk voor de it en Tom van der Velpen is via een stage als marketeer aan boord gekomen.

Eind september lanceerde Gigstarter in Spanje. De Kuyper betrok zijn broer Erik bij het platform om daarbij te helpen. ,,Omdat onze moeder Spaanse is, hebben wij er een deel van onze jeugd doorgebracht. We hebben daar een flink netwerk en de culturele drempel is laag. Daarbij is Spanje een land van livemuziek, dus we verwachten veel vraag!” Die visie lijkt te kloppen: twee maanden na de lancering groeit het artiestenbestand al lekker. ,,Onze focus ligt nu op het aantrekken van de artiesten, vanaf december gaan we ons op klanten richten.”

Management

Als Spanje staat, wil Gigstarter meer Europese landen gaan bestormen en kan er uiteindelijk internationale uitwisseling gaan plaatsvinden. ,,Dit is ook interessant voor de ’gevestigde artiest’, die nu vaak afhankelijk is van de mensen om zich heen”, vertelt De Kuyper. ,,Dat verschilt wel per genre: popmuzikanten hebben vaak een heel management om zich heen.”

In Nederland heeft Gigstarter sinds 2015 ruim 2300 offerteaanvragen met een marktwaarde van ruim 700.000 euro gegenereerd. ,,Boekingskantoren zijn over het algemeen niet blij als ze over ons horen, maar draaien vaak bij als we uitleggen dat zij het platform juist als middel kunnen gebruiken. Wij nemen boekingskantoren werk uit handen zodat zij zich op andere zaken, zoals marketing, kunnen richten.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
DFT Avond archief
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%
KLM past dienstregeling aan na Irma
Als de luchthaven op Sint Maarten weer opengaat, zal KLM minder vaak vliegen naar het eiland. Dat...
woensdag 30 november 2016