Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Maandag 25 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Chantal Deen: „Mijn ervaring met chemotherapie was bijna geestverruimend.”
Chantal Deen: „Mijn ervaring met chemotherapie was bijna geestverruimend.”

’Chemobrein’

Andere planeet

01 NOV 2014 Jessica Kolenberg

Een belangrijke geruststelling voor kankerpatiënten: geheugen- en concentratieproblemen door chemotherapie bestaan wel degelijk, ze zijn beslist geen inbeelding en worden ook niet langer ontkend. Lange tijd werd aangenomen dat antikankermedicijnen het brein niet konden bereiken. Maar waar bloed is, komt chemo ook.

Iedere kankerpatiënt beleeft zijn of haar chemobehandeling anders. Chantal Deen (46) uit Delft ging erdoor zweven. „Alsof ik langzaam naar een andere planeet vloog”, lacht zij. „Ik noem het maar de planeet Chemo waarop ik terecht kwam.”

Het begon al tijdens de behandeling toen de kankerremmende stoffen (cytostatica) via een infuus binnen druppelden. ,,Na een tijdje ontstond er een helikopterview en kon ik letterlijk naar beneden kijken. Ik zag zelfs uit de hoogte mijn medepatiënten op de kurenkamer van het Reinier de Graaf Gasthuis.”

In april, mei en juni van dit jaar onderging Chantal Deen, moeder van twee tieners en accountmanager bij een kleine verzekeringsmaatschappij, drie behandelingen met chemotherapie. Dit vanwege borstkanker die in de rechterborst was ontdekt.

„Bijna geestverruimend”, noemt zij de effecten. „Alles vertraagde erdoor. Alles kwam een fractie van een seconde later binnen, alsof ik met mijn hoofd in de wolken zat. Als iemand iets tegen me zei, liep het niet lipsynchroon.”

In het Pink Ribbon-magazine meldt Chantal zelfs David Bowie-achtige ervaringen, waarbij zij zich voelde zoals in zijn beroemde song Space oddity: ’Sitting in a tin can, far above the world, planet Earth is blue and there’s nothing I can do’.

In de Verenigde Staten is dit fenomeen bekend als ’chemobrein’, hoorde Chantal bij toeval van een Amerikaanse kankerspecialist met wie zij via haar werk contact had.

Neuropsycholoog dr. Sanne Schagen onderzoekt voor het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam al 15 jaar de functionele effecten op het brein, zoals de geheugenfunctie en gedachteveranderingen door antikankermiddelen. Chantal Deens beleving heeft Schagen echter niet eerder op die manier gehoord. „Bij hooguit 30 procent van de borstkankerpatiënten komen milde tot matige verschijnselen als geheugenklachten en concentratieproblemen voor. Mensen hebben soms een tijdlang moeite met nieuwe dingen leren, met onthouden of met flexibel denken. Patiënten vertellen dat ze daarvoor meer moeite moeten doen.”

Maar patiënten die met dergelijke problemen worden geconfronteerd, willen graag weten wat ertegen is te ondernemen. Sanne Schagen: „De oplossing zal per persoon kunnen verschillen. De problemen doen zich in verschillende vormen voor. Training van hersenfuncties in revalidatiecentra kan soms uitkomst bieden.”

Ook wordt gewerkt aan mogelijke geneesmiddelen. „Gedacht wordt aan eventuele toepassing van middelen tegen de ziekte van Alzheimer, die zoals bekend gepaard gaat met beschadiging en afsterving van hersencellen.”

„Mogelijk zouden dergelijke middelen een positieve rol kunnen spelen bij de aanmaak of de vervanging van nieuwe hersencellen na chemotherapie.”

Bij Chantal Deen werd afgelopen week een borstsparende behandeling uitgevoerd.

Chantal Deen hield een dagboek bij over haar ervaringen bij: http://toughdutchcookie.blogspot.nl.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
');"> ">

Gigantische schildpad aangespoeld
Een reuzenschildpad van twee meter lang is dichtbij Barcelona aangespoeld. Een kraan kon het dier...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |