Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bescherm scholen tegen islamdwang

04 FEB 2016 Nausicaa Marbe

Weet u wat Nederland waarlijk veilig en verdraagzaam maakt? Wat tolerantie bevordert en radicalisering voorkomt? Het salafisme. Dat las ik twee weken geleden in een opiniestuk in NRC Handelsblad van Samira Dahri. Maakte zij geloofwaardig inzichtelijk hoe haar orthodoxe stroming ruimdenkendheid bevordert? Nee. Maakte zij duidelijk hoe haar verkooppraatje van het salafisme zich verhoudt tot de zorgelijke onderzoeksresultaten die de AIVD en de NCTB afgelopen herfst over salafisme in Nederland publiceerden? Nee. Kon zij met feiten het onderzoek van dezelfde krant naar de Utrechtse Al Fitrah-moskee weerleggen? Ook niet. En dat was nodig geweest, want NRC publiceerde in december 2015 over deze salafistische moskee die onverdraagzaamheid bevordert en kinderen opzet tegen de cultuur en leraren op school.

Maar Dahri ziet dat anders: ’door onze kinderen te leren over verschillende culturen en religieuze achtergronden, dragen we bij aan een tolerante en vreedzame samenleving”. Waarom is er dan radicalisering en jihad? Door de ’haatimams’ onder journalisten en politici, vindt Dahri en door ’anti-integratie en anti-democratisch beleid geleverd door de partijen PvdA, CDA, PVV, SP, PvdD en VVD. Zij voeren het beleid van de ’superieure blanke man’, waarbij geëist wordt dat eenieder zich aan hen ’aanpast’. Pikant dat de SGP en de ChristenUnie in salafistenogen niet van ‘de blanke man’ zijn. Proficiat ook, D66 en Groen Links, met het doorstaan van de salafi-deugdelijkheidstest. De tolerante salafiste waarschuwt verder: wie zich niet aan de waarden van de islam aanpast, moet zichzelf heropvoeden!

Zulke opinie is een belediging voor elke intelligente lezer die propaganda kan ontmaskeren en de feiten rond salafisme kent of wil leren kennen. Wie iets hoopte te begrijpen van de wortels van en keuze voor orthodoxie, voor strenge regels voor alle domeinen van het leven, heeft niets aan de politiek correcte kitschpreek van Dahri. En alsof dat niet genoeg was, mocht een week later haar echtgenoot de kritiek op haar opiniestuk ’weerleggen’. Tuurlijk, het laatste woord aan de patriarch. Twee interviewers ondervroegen deze imam Suhayb Salam van de Utrechtse Al-Fitrahmoskee, die kinderen opstookt tegen de samenleving. Niets daarover. Salam kwam weg met het rookgordijn dat hij met leugens en beschuldigingen optrok waarbij hij tolerantie steevast vertaalde als aanpassing van anderen aan zijn eisen - nooit andersom. Er is geen jihadistisch salafisme in Nederland, pochte hij. Nu staat hij erom bekend dat hij zich tegen jihadreizen keert. Maar andere salafistische nesten nodigen op hun collectegala’s wel haat- en jihadpredikers uit die erom bekend zijn geweld te verheerlijken en terroristen te rekruteren.

Heilig boontje

Nota bene in Salaams Utrecht werd de Belgische sjeik en jihadistentrainer Abdelkader Chouaa uitgenodigd, maar die haakte zelf af. Niks hierover werd deze Salam gemeld toen hij tijdens het gesprek het heilige boontje uithing. Zelfs niet de ontdekking van Algemeen Dagblad begin januari dat zijn moskee als donatiedoel aanbevolen werd door een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die banden met Al-Qaeda had. Welnee, Salam mocht een dikke middelvinger opsteken naar iedereen die serieuze antwoorden en kritische reflectie verwachtte in plaats van ontkenningen.

Zo komt zo’n interview niet verder dan het witwassen van salafileugens. Laat dat nou net in het straatje passen van die categorie bestuurders die hechten aan samenwerking met salafisten. Gelukkig gebeurt dit niet op grote schaal, maar wel in grote gemeenten als Den Haag en Eindhoven: de burgemeesters daar blijven recalcitrant verkondigen dat samenwerking met salafisten de veiligheid en de radicalisering verhogen. En zo zetten ze de wereld op z’n kop: in plaats van intolerante salafisten die buurten met hun dwang terroriseren onderwerp van beleid te maken, worden die deel van het beleid.

Dit anti-seculiere denken beperkt zich niet tot getikte burgemeesters. Ook pedagogen kunnen er wat van. Neem Den Haag waar mensen uit het onderwijs en de moslimgemeenschap tegen Omroep West de alarmklok luidden over radicalisering, haat en geweldsverheerlijking bij zeer jonge kinderen. In die berichtgeving vindt pedagoge Mirte Loeffen dat onderwijzers (’blanke autochtonen, met weinig of geen kennis van de islam’) zich moeten verbinden met de koranscholen die kinderen indoctrineren. Om de belevingswerelden bij elkaar te brengen, om de juf gezag te geven in de klas. Vreselijk, die racistische opmerking over de huidskleur die garant zou staan voor onvermogen in het onderwijs. Wat een belediging van tienduizenden leerkrachten… Even ziek als de veronderstelling dat als het onderwijs tot nu toe geen ruimdenkende jeugd heeft voorgebracht, alleen de koranschool nog kan helpen. Pedagogen die menen dat een juf van een openbare school pas respect kan krijgen als ze door de moskee wordt gedrild, schurken gevaarlijk aan tegen het salafistenduo dat totale aanpassing eist. Islamisering: men doet er lacherig of ontkennend over, maar zo eenvoudig kan het gaan.

Er is bij politieke en maatschappelijke kaders een vanzelfsprekend verzet tegen ideologisch (rechts)extremisme of tegen anti-islam agitatie. Geen pedagoog hoor ik over juffenstages bij de PVV of bij de Nederlandse Volksunie voor verrijking van de belevingswereld en gezag in de klas. Geen burgemeester klopt zich op de borst dat hij de Volksunie in de stad laat patrouilleren voor veiligheid. Houden zo. Maar men schroomt niet religieus extremisme de hand te reiken. Hoe fout.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.8 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 525.99
+ / - +0.64%
Mega-oorlogsschip klaar voor strijd
Een Brits oorlogsschip van ruim drie miljard kwam voor het eerst aan in zijn thuishaven. Premier...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |
Meer Premium
PREMIUM
PREMIUM
PREMIUM
PREMIUM