Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Henk Dissel krijgt net, als alle toppers voor en na hem, Groningen aan zijn voeten tijdens Sterren Muziekfeest op het Plein 2016.
Henk Dissel krijgt net, als alle toppers voor en na hem, Groningen aan zijn voeten tijdens Sterren Muziekfeest op het Plein 2016.
Foto: FOTO AVROTROS/WOODS

Henk Dissel op Sterren muziekfeest op het plein

’Volgende stap is lastig’

23 JUN 2016 Bart Wijlaars

Met Jan Smit, Frans Bauer, Gerard Joling, Marianne Weber en Jannes staan natuurlijk Nederlands grootste en bekendste volksartiesten op het Sterren muziekfeest op het plein van dit jaar. Maar hoe moeilijk is het voor een jong talent om de ’A-status’ te bereiken? We vroegen het de eveneens aantredende Henk Dissel.

Dissel, 25 en geboren te Zeist, is een van prominentere nieuwkomers in de wereld van de Nederlandstalige volksmuziek. De Buma NL Award voor Grootste Talent die hij in 2014 kreeg onderschrijft dat. Zelf merkt hij al iets langer dat de aandacht voor hem toeneemt, vertelt hij enkele uren voordat hij naar Valkenswaard vertrekt. Daar, plus eerder in Groningen, zijn dit jaar de opnames van Sterren muziekfeest op het plein.

„Ik zit sinds 2012 op tussen de 200 en 250 optredens per jaar. Dit jaar staat de teller op 198 boekingen en 52 opties. Terwijl we de prijzen net omhoog gegooid hebben en er daarom rekening mee hielden dat het aantal wat zou afnemen.”

Geen klachten tot dusver bij Dissel. „Sowieso niet, ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en vind zingen nog steeds het leukste dat er is. Maar vraag je hoe ik een stap omhoog kan maken, dan ben ik bang dat dat heel moeilijk is in dit land. We hebben bijvoorbeeld best mooie tv-programma’s tegenwoordig, met Beste zangers of een RTL Late Night. Maar daar zitten elke week opnieuw Nick en Simon. Er hangt een hele grote groep onder het A-segment zangers en zangeressen die zich zelden kan laten zien. Behalve tijdens zo’n Muziekfeest op het plein dan.”

Tv-aandacht is onmisbaar, vindt Dissel. „Ik stond laatst in een kroeg in Amsterdam waar de hele tent een van mijn nummers stond mee te zingen zonder dat iemand wist dat ik de zanger was. Als Jan Smit’s nieuwe videoclip drie miljoen keer bekeken wordt, noemen we het een hit; als mij met Een bom hetzelfde lukt dan hoor je daar niemand over. En ik ben niet de enige. Dromenland van Vinzzent heeft ook zulke cijfers opgeleverd. En natuurlijk gebeurt er wel íets; wij zijn er niet voor niets ook bij tijdens de muziekfeesten. Alleen is er vooralsnog niemand van onze groep die de volgende stap zet en de aandacht kan vasthouden.”

Het houdt Dissel wel bezig, is te merken. „O zeker! Ik timmer nu vier jaar goed aan de weg vind ik, er komt keurig elk jaar een hitje bij. Nu moet er iets gebeuren, want ik kan ook nog altijd terugvallen. In dat kader zijn we aan het nadenken om volgend jaar een show te doen in de Heineken Music Hall. Juist daar. Het gekke is namelijk dat ik vooral in Brabant populair ben. Zou ik voor de Brabanthallen kiezen, dan zou ik zo vijf-, zesduizend man trekken. Alleen weet ik dan ook vrij zeker dat je er geen kip over zult horen. Henk Dissel in de HMH klinkt net even anders en daarmee hoop ik mezelf toch weer een zetje te geven richting de grote namen.”

Voorlopig hebben organisatoren van evenementen aan Dissel echter een gemakkelijke. „Als je ergens gevraagd wordt te komen zingen, betekent dit dat ze je goed vinden en daar moet je dan verder geen eisen aan verbinden vind ik”, klinkt het stellig. „Bij Volendam Music, waar ik sinds anderhalf jaar onder contract sta, heb ik maar eens een lijst opgesteld van wat ik allemaal nodig heb bij een optreden: ik hoef géén kleedkamer, een podium van één bij één meter is al voldoende en verder lust ik graag twee Spa Blauw. Zelfs geen parkeerplek, ik loop wel een stukje.”

Grijnzend: „Ik moet toegeven dat ik nog genoeg te leren heb als het op optreden aankomt hoor. Zo ben ik er sinds een paar jaar achter dat horeca-eigenaren doorgaans niet willen dat de optredende artiest gezien wordt vóór het grote moment. Ben ik toch eens gewoon net als iedereen in de rij gaan staan ergens. Die eigenaar boos omdat ik tien minuten te laat was, terwijl ik me had aangesloten in de rij voor mijn eigen optreden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.2 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |