Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Dinsdag 22 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

John van den Heuvel haalt ontvoerde kinderen terug

21 MRT 2012 Wilma Nanninga

John van den Heuvel krijgt een nieuw tv-programma. In Ontvoerd haalt hij met een team van getrainde onderhandelaars, ex-politiemensen, een terreurspecialist en juristen ontvoerde kinderen terug uit landen in o.a. West-Afrika.

„We doen alles volgens de wet.” „Het komt vaker voor dan je denkt”, zegt John. „Ook in Nederland zijn er jaarlijks honderden moeders die meemaken dat de vader uit het buitenland er na een scheiding met het kind vandoor gaat. Niet alleen naar landen als Marokko, Turkije en het Midden-Oosten. Ook de VS staat op de lijst.”

John: „We reizen dit voorjaar al af. Ik zeg nog niet naar welk land. Het zijn heel precaire zaken. Sommige wanhopige moeders hebben hun kind echt een paar jaar niet gezien. Ook al hebben ze het recht volledig aan hun kant. Ze krijgen het gewoon weg niet voor elkaar. Omdat de vader bijvoorbeeld het kind van familielid naar familielid laat reizen.”

Daarom zitten in Johns team ex-politiemensen, technische experts, onderhandelaars en zelfs een terreurexpert: „Het terughalen van een kind gebeurt natuurlijk zo rustig mogelijk. We hebben in elk geval indringend contact met de lokale autoriteiten. Maar je kunt je voorstellen dat overleg met degene bij wie het ontvoerde kroost in huis is, niet altijd verstandig is. Dan kan het gebeuren dat je een kind moet meenemen na school.”

Om te voorkomen dat het verkeerde kind wordt opgepikt zal er soms worden gewerkt met verborgen camera’s om foto’s te maken die eerst worden voorgelegd aan de moeder. „We opereren volledig binnen de wet. De eerste opgave is steeds het traceren van het kind. Daar gaan we aan werken met ex-politiemensen en marechaussees die gewend zijn aan speuren. Daarna wil je wel vaststellen dat het kind dat je gevonden hebt daadwerkelijk degene is naar wie al jaren wordt gezocht.”

Lees verder in De Telegraaf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
GoT-zusjes gaan los op Bieber
Binnenkort zijn de zusjes Stark uit Game of Thrones te zien in Carpool Karaoke. Sophie Turner en...