Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Zaterdag 23 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vier vragen aan leading jazzlady Rita Reys

19 APR 2010

AMSTERDAM - Rita Reys, volgens velen al decennia Europe's first Lady of Jazz, heeft weer een nieuw album uitgebracht. De 85-jarige zangeres is de tel van het aantal uitgebrachte albums kwijt, maar wat heeft ze weer genoten van de opnames in de studio. De cd, Young At Heart, ligt op 23 april in de winkels. Hoe ze zelf jong van hart blijft, vertelt Rita Reys hieronder in vier antwoorden.

Foto: RIJPSMA, ENNO

Hoe gaat het met u?

„Ik voel me prima, maar ik ben nu 85 en ik merk dat toch wel aan mijn lijf. Ik ben van mezelf nogal een drukke tante, wil alles onder controle hebben en doe heel veel. Maar mijn knieën willen niet meer zo. Nog steeds treed ik op en ineens merk ik dat er vaak hoge trappen in theaters zijn. Dan voel ik dat. En dan dat reizen... Maar als ik op de bühne sta, is het heerlijk. Al die mensen die klappen, hoewel ik inmiddels niet meer weet of ze applaudisseren omdat ze me zo goed vinden, of uit respect voor mijn leeftijd. En daarna staat de telefoon elke keer weer roodgloeiend. Het wonderlijke is dat mijn stem erg goed blijft, hooguit een halve toon lager.”

Waarom bent u niet met pensioen?

„Ik zie mijn vak als een roeping. Juist omdat ik nu zo oud ben, merk ik dat er geen afstand van kan doen, ik wil blijven zingen. Je wordt geboren met een bepaalde klankkleur, dat heb je of dat heb je niet, en dan heb ik ook nog het geluk dat ik heel muzikaal ben. Ik kan niet anders. Het zit in mijn genen. Drie keer per maand treed ik op, de frequentie heb ik wel een beetje moeten terugbrengen. Volgende week ga ik twee dagen in Spanje optreden en ik denk dat ik ook wel weer op North Sea Jazz sta.”

Heeft jazzmuziek in Nederland toekomst?

„We hebben een vak gekozen waarin je vaak niet dag in dag uit werk hebt. Maar er staan toch elke keer weer erg goede zangers en zangeressen op. Ook zijn er jazz-zenders op de radio en komen er zoveel nieuwe cd's uit en dan ook al die muziek op YouTube. De jeugd leert de muziek zo kennen. Mijn kleinzoon zat gisteren met allemaal stoere knullen van 17, 18 jaar te kijken naar mijn optreden op de VPRO-televisie. Hij riep: „Da's mijn oma, hoor.” En ze vonden het leuk. Wel cool, hè!

Uw nieuwe cd?

„Die ligt 23 april in de winkels. We waren al helemaal rond met saxofonist Johnny Griffin als gastmuzikant, daar ben ik ooit nog mee op tournee geweest. Maar die ging dood. Toen moesten we een ander bedenken en dat werd Scott Hamilton, daar heb ik ook mee getoerd. De nummers komen uit The Great American Songbook, natuurlijk, omdat ik daar zo op gesteld ben, op die jazzstandards. Ik kan nog tien jaar nummers uit dat enorme boek zingen die ik nog nooit heb gedaan. Op de cd speel ik met mijn vaste begeleiders van het Ruud Jacobs Kwartet. En ook Thijs van Leer doet mee, op het Hammond-orgel.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%