• Privé
 • Column Evert
 • Privé TV
  • Privé TV
  • Bubbels
 • Digitaal
 • Abonnement Weekblad
  • Voorwaarden
 • Puzzel oplossingen

SNELNIEUWS

Zaterdag 13 februari
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
do 29 nov 2012, 10:05

Juryleden komen en gaan

Nieuwe veldslag talentenshows

door Anouk Blom

Idols, The Voice of Holland, Popstars, Hollands got Talent, The Winner Is… De talentenjachten zijn niet meer op één hand te tellen. En ook juryleden komen en gaan.

Foto: Ab Blauw
Foto: BLAUW, AB
Foto: AB BLAUW
Foto: Robert Hoetink

Nu weer zit Gordon bij X-factor, dan weer bij Holland’s got Talent, Ali B debuteert in 2013 in X-Factor en Stacey Rookhuizen en Eric van Tijn zijn juist verdwenen.

„Een jury is, net als het format, de kandidaten en de presentatie, een belangrijk onderdeel van een programma”, legt regisseur en tv-goeroe Bert van der Veer uit.

„Een jurylid moet een warme uitstraling hebben, maar ook kritisch zijn en, niet onbelangrijk, de kijker thuis aanvoelen. Ofwel: zeggen wat er thuis gedacht wordt en dat op een grappige en speelse manier. Hard jurycommentaar als in Idols is er bijna niet meer, er hangt een meer positieve vibe rondom juryleden. Zo doen Gordon en Angela Groothuizen het erg goed, daarom worden ze ook veel gevraagd.”

Gebrek aan kritiek

De meer kritische Henkjan Smits, die in liefst tien talentenshows plaatsnam, wordt nog altijd veel gevraagd, maar is even klaar met jureren.

„Ik heb er altijd voor gezorgd dat ik eerlijk ben tegen de kandidaten; beoordelen wat ze goed, maar ook wat ze níet goed doen. Later is dat wel eens bestempeld als afzeiktelevisie maken, maar zo heb ik dat zelf niet ervaren.”

Dat is ook precies wat de voormalige talentenscout mist bij de juryleden in de huidige programma’s als The Voice of Holland. „Het lijkt soms wel opgelegd door de producent dat het commentaar vooral positief moet zijn en niet te kritisch. Zo van: het is een gezellige vrijdagavondshow, er kijken kinderen, dus houd het vrolijk. Ik vind dat een goed jurylid bovenal eerlijk is. En die kinderen op de bank mogen ook best weten dat het een harde wereld kan zijn.”

Lees verder in De Telegraaf. 


2.8 °C
NO4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 391.86
+ / - +2.42%
Ilse blaast Ali en Marco omver
Ilse DeLange staat een kandidate van The Voice Kids bij op het podium. En dat laat de emoties bij...