Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Donderdag 30 maart
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Zes jaar gevangenisstraf voor Iñaki Urdangarín

17 FEB 2017 Hilde Postma

De man van de Spaanse prinses Cristina, Inaki Urdangarin is door de rechtbank in Mallorca veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf voor onder meer oplichting, fraude, machtsmisbruik en witwassen. ‘Infante’ Cristina zelf is vrijgesproken van medeplichtigheid aan  belastingontduiking.

Ze moet wel een boete betalen van ruim 265,000 euro betalen. De zakenpartner van Urdangarin, Diego Torres gaat voor acht jaar achter de tralies. Torres en Urdangarin stonden terecht omdat ze via hun non-profitstichting Nóos 6,2 miljoen euro aan publiek geld bestemd voor toeristische en sportevenementen in hun eigen zakken lieten glijden. Urdangarin zou voor het sluiten van de deals voor sportevenementen in Valencia en op de Balearen ook zijn koninklijke connecties gebruikt hebben.

Acht maanden hadden de rechters nodig om tot een uitspraak te komen in dit historische proces. Het was voor het eerst dat leden van het Spaanse koningshuis zich voor een rechter moesten verantwoorden. De openbaar aanklager en de organisatie Manos Limpias hadden negentien jaar geëist tegen Inaki Urdangarin.

Erkenning

Het Spaanse OM had afgezien van vervolging van prinses Cristina, maar Manos Limpias eiste tegen haar ook acht jaar gevangenisstraf. Maar de rechter sprak haar vrij.

Het schandaal kwam in 2011 aan het licht, toen Spanje door een zware crisis ging. Het heeft het imago van het koningshuis zwaar beschadigd – en voor een verwijdering tussen Koning Felipe VI en zijn zus Cristina gezorgd. Hij heeft haar de titel van ‘Hertog van Palma’ ontnomen. Op het moment van de uitspraak bracht hij een bezoek aan een museum in Madrid. Hij heeft gezegd ‘maximum respect’ voor de uitspraak van de rechter te hebben.

De advocaat van prinses Cristina zegt dat zij 'tevreden is met de erkenning van haar onschuld', maar dat zij 'overtuigd blijft van de onschuld van haar man'.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.6 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 513.84
+ / - +0.05%
Verlinde emotioneel door verleden
Albert Verlinde leert in Verborgen Verleden meer over waar hij vandaan komt. Dat maakt hem...