Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Vrijdag 18 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: EPA

Kritiek op vrijspraak prinses Cristina

17 FEB 2017

De Spaanse regering vindt dat het vrijdag uitgesproken vonnis in de zaak-Nóos, waarbij prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarin waren betrokken, bewijst dat 'iedereen voor de wet gelijk is en niemand boven de wet staat'. Dat zei regeringswoordvoerder Íñigo Méndez de Vigo na afloop van de ministerraad. Hij benadrukte dat de regering geen commentaar geeft op rechterlijke uitspraken 'maar ze uitvoert'.

Van de kant van de linkse oppositie werd de vrijspraak van prinses Cristina, zus van koning Felipe en dochter van koning-emeritus Juan Carlos, fel bekritiseerd. "We zetten vraagtekens bij deze uitspraak. Op basis van deze feiten zou in 99 procent van de gevallen ieder ander die niet tot het koningshuis behoort, zijn veroordeeld", aldus Podemos-vicevoorzitter Gloria Elizo. De partij Verenigd Links sprak van de 'Borbóns' die zowel onder de dictatuur als de democratie wegkomen met hun misdaden.

Kritiek was er ook van onderzoeksrechter José Castro die het hele vooronderzoek heeft gedaan. "Ik had dit vonnis niet verwacht. Het ziet er naar uit dat Cristina zich tijdens het proces met succes van de domme heeft gehouden. Haar opstelling als muurbloempje heeft haar geholpen."

Regeringspartij Partido Popular zag geen reden tot klagen over het vonnis. "De straffen zijn streng genoeg, en geven geen reden tot zorg. lees er het vonnis maar op na", aldus parlementair woordvoerder Rafael Hernando.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%
Kakkerlakkenplaag in hotel John
John Williams slaapt vier nachten in een hotel waarvoor hij 1200 euro betaalt, maar treft een grote...