Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Dinsdag 26 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Cabaretier Henk Elsink (81) overleden

25 FEB 2017 Harrie Nijen Twilhaar

Henk Elsink, de Twentse cabaretier en zanger die in de jaren ’70 en ’80 furore maakte met zijn one-man-shows en vrolijke liedjes als Johanna, is gisteren in Amersfoort overleden. Dat heeft de familie vandaag bekendgemaakt. Hij is 81 jaar geworden.

De conferencier leed al geruime tijd aan de ziekte van Alzheimer en woonde in een verzorgingstehuis.

Afgelopen kerstdagen hadden De Telegraaf en het weekblad Privé nog een exclusief interview met zijn echtgenote, Tineke Elsink (77), die door haar man altijd Phiel werd genoemd. Daarin vertelde ze dat het de laatste jaren met haar man bergafwaarts was gegaan. Zij bezocht hem iedere dag klokslag 16.00 uur in het verzorgingstehuis.

Carrière

De carrière van Elsink begon al op jonge leeftijd met het maken van revues. Nadat hij een prijs had gewonnen in een regionale talentenjacht, mocht hij in de jaren ’60 optreden in het revuecafé van Tom Manders.

Hij deed vervolgens mee aan diverse televisieprogramma's en maakte in de jaren zestig zijn opwachting in het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.

Later kreeg hij in Amsterdam zijn eigen restaurant, de Koopermoolen, waar hij ook optrad voor bezoekers. Ook begon hij het radioprogramma Vrij Entree, waarin hij heel veel bekenden ontving.

Vervolgens legde hij zich toe op onemanshows, die ook op de televisie werden uitgezonden. In 1973 kreeg hij voor zijn shows de Gouden Harp. In dat jaar scoorde hij ook een hit met Johanna.

 

Op 56-jarige leeftijd stopte hij met zijn carrière en besloot met zijn vrouw op het eiland Mallorca te gaan wonen. Hij ging daar thrillers schrijven en was vaak met zijn boot op de Middellandse Zee te vinden.

Twaalf jaar geleden keerde het echtpaar terug naar Nederland en ging in Baarn wonen. In 2008 werd bij de conferencier de ziekte van Alzheimer ontdekt. De situatie verslechterde de afgelopen jaren waarna hij in het verzorgingstehuis werd opgenomen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!