Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Zaterdag 23 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Nieuwste technologie op festival Lowlands

13 JUL 2017

Typen op je computer door alleen na te denken over wat je wilt schrijven. Het klinkt onmogelijk, maar Lowlandgangers kunnen het volgende maand echt uitproberen tijdens het 3-daagse festival in Biddinghuizen. Onderzoekers van de Radboud Universiteit testen daar een techniek waarmee computers worden aangestuurd op basis van hersenactiviteit.

Zo’n techniek waarmee je met je hersenactiviteit een computer, tablet of robot kan aansturen, heet een brein-computer-interface (BCI). Deelnemers krijgen een speciale muts op die de hersenactiviteit meet. Vervolgens wordt vastgesteld hoe het brein reageert op letters die over een computerscherm flitsen. „Zo kun je met onze techniek woorden, maar ook hele verhalen typen”, vertelt een van de Radboudwetenschappers uit Nijmegen.

Het is de bedoeling dat de festivalbezoekers samen een verhaal gaan schrijven. „Maar het kan ook een gedicht, of juist complete wartaal worden; dat ligt helemaal aan de Lowlands-bezoekers zelf.” De teksten zijn straks terug te lezen via een Twitter-feed, de festivalkrant en op stickers die de deelnemers krijgen na het experiment.

Toekomst

Volgens de onderzoekers kan de techniek in de toekomst voor uiteenlopende doeleinden worden gebruikt. Zo moet het mogelijk worden om het licht aan en uit te doen door alleen te kijken naar de lichtknop. „Of je kan in het ziekenhuis op een alarmknop drukken vanuit je bed, zonder te hoeven bewegen.”

De 25e editie van Lowlands is van 18 tot en met 20 augustus op het evenemententerrein Walibi in Biddinghuizen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!

Lees meer over

9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%