Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Zaterdag 23 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Zwanen van koningin Elizabeth worden geteld

17 JUL 2017

Een eeuwenoude Britse koninklijke traditie is vandaag weer voortgezet. Op de Theems zijn de zwanentellers uitgevaren om de komende 5 dagen vast te stellen hoeveel jonge zwanen er dit jaar zijn geboren tussen Sunbury en Abingdon, een afstand van 126 kilometer.

Koningin Elizabeth is volgens een uit de 12e-eeuw stammend recht eigenaar van alle niet geringde zwanen in open water. Zwanen waren destijds een delicatesse en moesten worden geteld en geringd om te voorkomen dat het volk er mee vandoor ging. Tegenwoordig worden niet alle jonge zwanen in het koninkrijk geteld, maar alleen die langs het stukje van de Theems.

Koninklijk zwanenteller David Barber kijkt bij het zogenoemde 'Swan Upping' vooral naar de gezondheid van de dieren, en houdt de zwanenstand bij. Die vertoonde de laatste jaren een neerwaartse trend. Eieren worden gestolen, zwanen aangevallen of tijdens het broeden gestoord. Ook honden zijn een gevaar voor de zwanenpopulatie.

Twee uit de middeleeuwse gilden voortkomende verenigingen, die van de wijnhandelaren (Vintners) en de ververs (Dyers), nemen ook deel aan het tellen. Beide ringen de zwanen waarop deze 'livery companies' recht hebben. De wijnhandelaren kregen rond 1472 het recht zwanen te hebben en de ververs kort daarna.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%