Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Woensdag 20 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Carrière sopraan duurde ruim halve eeuw

Kiri te Kanawa: ’Ik stop met zingen’

14 SEP 2017 Evert Santegoeds

Een jaar geleden gaf zij het concert waarvan zij kort voor aanvang tegen zichzelf zei: ’Dit wordt m’n laatste.’ DAME KIRI TE KANAWA maakte haar afscheid gisteren, met terugwerkende kracht, bekend: ’Zingen doe ik nu zelfs niet meer in de badkamer.’

Ze heeft, nee, ís een van de beroemdste stemmen ter wereld. Maar in het openbaar zal die nooit meer zingend klinken. Gisteren maakte DAME KIRI TE KANAWA (73) bekend niet meer op te treden en eigenlijk al een jaar geleden ’met pensioen’ te zijn gegaan. Het einde van haar carrière van meer dan 50 jaar kondigde ze echter nooit officieel aan, tot nu.

„Ik wil mijn stem niet meer horen”, vertelde zij de BBC. „Het is geweest. Wanneer ik jonge zangers en zangeressen les geef en hun prachtige jonge en frisse stemmen hoor dan wil ik mijn stem daar niet tussendoor laten klinken.”

Wereldster

Dame Kiri te Kanawa trad op in alle beroemde operahuizen en concertzalen in de wereld en werd zo de grootste wereldster van Nieuw-Zeeland. Ze werd geboren als CLAIRE MARY TERESA RAWSTRON in Gisborne en werd als baby van een paar weken oud geadopteerd door Maori THOMAS TE KANAWA en zijn van oorsprong Ierse echtgenote NELL. Haar opname met het Nonnenkoor in de STRAUSS-operette Casanova werd de eerste gouden plaat die in Nieuw-Zeeland werd uitgereikt.

LEES HIER HET HELE ARTIKEL

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%
Ellen zingt mopje met Lopez
Ellen DeGeneres wordt door Jennifer Lopez op sleeptouw genomen tijdens de voorbereidingen voor haar...