Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Donderdag 21 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Elvis is niet dood, hij is 75

07 JAN 2010

AMSTERDAM - Wereldwijd en ook in Nederland wordt vrijdag de geboortedag van Elvis Presley herdacht. De rocklegende werd 75 jaar geleden geboren in Tupelo, in de Amerikaanse staat Mississippi.

Elvis Presley
Elvis Presley
Foto: ANP

Presley, die in augustus 1977 op 42-jarige leeftijd overleed, is een van de meest verdienende dode artiesten. Volgens zakenblad Forbes bracht Presleys nalatenschap vorig jaar nog 38 miljoen euro op.

Zijn geboortedag wordt vrijdag groots gevierd op zijn eigen landgoed Graceland in Memphis, waar hij tot zijn dood woonde. Op deze officiële Elvis Presleydag is er volop taart, livemuziek, een nieuwe expositie van zijn kostuums en een filmmarathon. Verder wordt een nieuwe Barbie uitgebracht met de naam van een van zijn hits: Jailhouse Rock. Ook verschijnen vier nieuwe boeken over Elvis Presley op de markt, bovenop de vijftig boeken die al eerder over zijn leven zijn verschenen. De zanger werd in 2005 door het Amerikaanse volk gekozen in de top 10 van 'Greatest Americans'.

In Nederland wordt de 75e verjaardag van de King of Rock and Roll gevierd met onder meer een Elvis Top 75 op Radio 5. Die lijst wordt aangevoerd door de hit Are You Lonesome Tonight, gevolgd door Always On My Mind. Voorgaand aan de Top 75 blikt de nostalgische zender van 6.00 tot 14.00 uur terug op de veelzijdige carrière van Elvis met muziek, gesprekken met kenners en fans en het concert Aloha From Hawaii. Dit concert, opgenomen op 14 januari 1973, werd destijds live uitgezonden in meer dan tien landen en trok wereldwijd bijna anderhalf miljard kijkers.

In Hengelo bereidt de cast van de Elvismusical All Shook Up - Love me Tender vrijdagmiddag een Elvis Presleytaart. Bezoekers van de musical krijgen 's avonds Elvis Presleytompoezen en champagne in een speciaal versierd theater. René van Kooten (Les Misérables) en Brigitte Heitzer (Evita) spelen de hoofdrollen in de musicalcomedy die 25 in het Nederlands vertaalde hits van Elvis Presley bevat.

Jan Rot vertaalde de liedteksten. Van Hounddog maakte hij Keeshond en de hit Heartbreak Hotel is verbasterd tot Uithuilhotel. Rot is een groot fan van Elvis en vernoemde zelfs zijn dochter naar de rocklegende. Rot: „Haar noem ik Elvis en anders hebben we het thuis over de grote Presley. Als ze elf wordt, gaan we naar Graceland.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
John maakt schoonmoeder doodsbang
John Williams bezorgt zijn schoonmoeder de schrik van haar leven. De grap die hij uithaalt valt...