Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Maandag 26 juni
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ramses Shaffy's laatste glas

02 DEC 2009 Patricia Cortie

Ramses Shaffy dronk zondagavond nog een laatste glas Sambuca in zijn stamrestaurant. De gisteren overleden chansonnier was kind aan huis in Torino, aan de Amsterdamse Roetersstraat. „Toen ik vroeg hoe het met hem ging, zei Ramses: Ik zit lekker”, vertelt de eigenaar, de heer Mehmet.

Foto: de telegraaf

Ramses zat bijna elke avond in het restaurant, op loopafstand van het Sarphatihuis waar hij zijn laatste jaren doorbracht. Altijd zat hij aan dezelfde tafel achter het raam. En zwaaide af en toe naar passanten. Mehmet: „Soms, als het lekker weer was, zat hij buiten. En als er andere mensen aan zijn tafel zaten, stonden ze op voor Ramses.”

Hij vervolgt: „Ramses heeft hier ook nog avonden lang piano gespeeld. Hij vertelde me meerdere malen dat hij dat zo graag nog zou willen doen. Het was denk ik een jaar geleden. Ik heb via een student van de Rietveldacademie een piano geregeld, die werd op een zaterdagochtend gestemd, en toen Ramses zaterdagavond binnenkwam, vond hij het prachtig. Hij begon meteen te spelen.”

Mehmet zal de legendarische artiest gaan missen. „Hij was hier heel vaak. Kwam rond een uur of vijf, zes. Tot hoe laat? Oh, soms wel tot heel laat. En hij dronk óf rode wijn óf Sambuca. En hij at ook wat.”

De eigenaar pakt bedroefd een aansteker en steekt het glas Sambuca aan. „Voor Ramses. En misschien ga ik deze tafel ook wel naar hem vernoemen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
Knappe Yolanthe straalt in eigen...
Bloedmooie Yolanthe weet alle ogen op zich gericht tijdens het openingsfeest van de luxe loungeclub...