Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Zaterdag 23 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vrouw Wik Jongsma: 'Hand in hand tot de dood ons scheidde'

08 NOV 2008 Mariet Oosterwijk

De levenspartner van Wik Jongsma kan het nog niet geloven. Haar zo geliefde Wik is op vijfenzestigjarige leeftijd naast haar in bed overleden aan kanker. Nora Bogers: „Om zeven uur in de ochtend schrok ik wakker, waarschijnlijk heb ik het gevoeld. Toen we gingen slapen, voelde ik zijn hart nog kloppen. Ik ben heel dicht tegen hem aan gaan liggen. Dat kon heel lang niet, omdat hij zo’n pijn had. Ik had mijn hand in zijn hand gelegd, hij had zijn vingers om de mijne gevouwen…”

De galeriehoudster, die twintig jaar jonger is dan de acteur, snikt: „ Wik is nu thuis opgebaard. Ik had het niet verwacht. Ik heb vannacht zelfs nog gedroomd dat ik een diëtiste liet komen. Hij kon namelijk niet meer eten. Dat wílde hij wel, maar hij kon het niet.”

Ze vervolgt: „Donderdag heeft hij nog een waterijsje gehad. We wísten wel dat hij ziek was, maar dit hadden we niet verwacht. Het ging de laatste tijd juist goed met hem.”

Nora leerde Wik kennen in 1998, het jaar waarin bij de acteur voor het eerst kanker werd geconstateerd. De twee bezegelden in 2006 in het ziekenhuis hun samenzijn met een samenlevingscontract. In- en inverdrietig vertelt ze: „Het is echt erg, het is heel erg. Een paar weken geleden is hij opgenomen met longontsteking. Maar we wilden dat hij zo snel mogelijk weer thuiskwam. En dat mocht. Hij kreeg een morfinepomp mee, en we hadden verpleging in huis.” Ze vervolgt: „Ik vermoed dat zijn hart het niet meer aankon. Hij was jaren zó sterk. Het ging juist beter. En vannacht hoorde en voelde ik zijn hart zo duidelijk. Ik dacht nog ’wat is hij dichtbij!’. Ik had een paar dagen niet zo naast hem kunnen liggen, omdat hij heel veel pijn had. Ik heb zijn overlijden waarschijnlijk gevoeld. Ik heb nog aan hem geschud, zo van ’wakker worden’.”

Lees verder op Pagina Privé

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%