Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Donderdag 20 juli
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zieke Moustaki zegt concerten af

20 JAN 2009

PARIJS - De Grieks-Franse zanger Georges Moustaki (74) heeft wegens longproblemen al zijn komende concerten afgezegd zonder uitzicht te bieden op nieuwe uitvoeringen. Dat meldt de Franse krant Ouest France. In 2007 zegde Moustaki ook al een concert in Nederland af in verband met zijn tanende gezondheid.

Georges lijdt aan longcomplicaties die hem elke inspanning onmogelijk maken”, aldus een woordvoerder van de artiest, die begon als tekstschrijver voor Edith Piaf en in de loop der decennia is gaan behoren tot de iconen van het Franse lied.

Moustaki had zich volgens Franse media voorgesteld komende tijd in Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Marokko op te treden, ter promotie van zijn laatste cd, Solitaire. Eerder deze maand bleek al dat het niet goed met hem ging. Hij moest in Spanje tijdens twee verschillende concerten het podium vroegtijdig verlaten.

Georges Moustaki, uit Griekse ouders in Egypte geboren en van oorsprong Ararbisch sprekend, brak eind jaren zestig door. Toen verscheen zijn single met het chanson Le Métèque. De titel is een scheldwoord voor een allochtoon. Het plaatje had een voor hem ongekend succes in Frankrijk.

Moustaki's ouders waren zeer gehecht aan de Franse cultuur en hadden hem met zijn zusters op een Franse school gedaan. Zo leerde hij de chansons van Charles Trenet en Edith Piaf kennen. In 1958 maakte hij ook persoonlijk kennis met Piaf. Zij vroeg hem chansons voor haar te schrijven. Ook was hij haar minnaar... Het bekendst werd Milord, waarvoor Marguerite Monnot zoals voor zoveel chansons van Piaf de melodie schreef.

Moustaki is op een breed muzikaal terrein actief: zo maakte hij in 1982 een plaat met de Nederlandse folkgroep Flairck.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%
Vrouw Will Smith was drugsdealer
Jada Pinkett Smith, de vrouw van acteur Will Smith, was in haar jeugd drugsdealer. Dat vertelt ze...