Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Zondag 20 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Meesterartiest ernstig ziek, maar…

'Ramses Shaffy zal doorgaan!'

07 MEI 2009 Vanessa Bontje

Een schok in showbizzland en Nederland: Ramses Shaffy is ernstig ziek. De 75-jarige meesterartiest lijdt aan slokdarmkanker en wordt bestraald. „Maar zoals Ramses al zo vaak in tijden van tegenslag heeft laten ziet, gaat hij door”, vertelt zijn goede vriendin Shireen Strooker.

Foto: Michel Schnater

Zij is al decennia met Ramses bevriend is en ontfermt zich, naast zijn vaste begeleidster Edith, over hem.

„Hij klaagt nergens over. Over zijn ziekte zegt hij: ’Ik vind het interessant, want dit is nieuw voor me’.”

„Dit moet geen treurig verhaal worden, want zo staat Ramses niet in het leven”, vervolgt Shireen. Ze glimlacht bij een gedachte: „Na zijn eerste bestraling zaten we in een taxi. Terug naar het Sarphatihuis waar Ramses woont. De taxichauffeuse zette de radio aan. Het eerste wat we hoorden was: Laat me, laat me, laat me mijn eigen gang maar gaan… We hebben heel hard meegezongen.”

Shireen is er nog even stil van. „Ongelofelijk, wat bijzonder. Ramses gebaarde meteen dat de radio harder moest en dat deed de chauffeuse dan ook. We hebben zelfs nog gejuicht. Ja, het was echt een moment om nooit te vergeten.”

„En weet je wat ik zo mooi vond? De taxichauffeuse, een blonde dame met prachtige krullen, vertelde: ’Ik had een gevoel dat ik op 100% NL moest afstemmen. Want ik dacht: misschien horen we nog een liedje van Ramses.’ Het was dus géén toeval, die vrouw heeft het gevoeld. Je zou kunnen denken dat Ramses’ vroegere partner Joop Admiraal, die niet meer onder ons is, erachter zat. Hij was altijd zó zorgzaam. Iedere zondag bracht Joop Ramses bloemen in het Sarphatihuis. En ook at Ramses geregeld bij Joop en diens latere partner Jaap. Maar of het nu toeval was of niet, onze dag kon na Laat me niet meer stuk.”

Eer

xShireen en Ramses leerden elkaar eind jaren ’50 van de vorige eeuw kennen op de Toneelschool van Amsterdam. Ze zijn door de jaren heen altijd bevriend gebleven. Ze vertelt: „Het is een eer om te mogen omgaan met Ramses en van zo dichtbij getuige te zijn van zijn enorme veerkracht. Ramses heeft in zijn leven al veel tegenslag meegemaakt, waar ik getuige van ben geweest en soms zelfs bij betrokken ben geraakt. Maar ondanks alles gaat hij door. Hij aanvaardt zijn ziekte en de gevolgen ervan, zoals bijvoorbeeld zijn kortademigheid. Ramses geeft zich over aan wat hem overkomt. Die overgave vind ik bewonderenswaardig.”x

Shireen: „Zo is Ramses altijd geweest. Zeuren of huilen van ellende past niet bij hem. Hij kijkt ernaar van een afstand, lijkt wel. Hij interesseert zich voor de situatie waarin hij zit en put kracht uit kleine dingen. Hij heeft er zelf voor gekozen om een traject van bestralingen te volgen. Hiervan heeft Ramses er al een aantal gehad. Hij praat niet veel, maar is zichtbaar monter en vol optimisme.”

Marianne van Wijnkoop, die regelmatig met Kitty Courbois op bezoek gaat bij Ramses, beaamt: „Iedere keer als ik in het Sarphatihuis kom, is het lachen en vrolijkheid. Ramses kennende zal hij op zijn manier doorgaan. Maar het is natuurlijk vreselijk dat hij, na alles wat hij al heeft meegemaakt in zijn leven, nu door kanker wordt getroffen. Rotziekte. Ramses is een ongelooflijke personality.”

Liesbeth List, die op vakantie is en jarenlang met Ramses samenwerkte, is ook geschokt. Ze was voor haar vertrek al op de hoogte van zijn ziekte. „Het is verschrikkelijk. Ook omdat je niets kan doen. Het gaat heel slecht met één van mijn grote liefdes…”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Totale hysterie voor Channing Tatum
Gillende vrouwen bivakkeerden de hele dag bij de rode loper van de première van Logan Lucky om...