Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Zaterdag 23 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lenny Kuhr eindelijk in balans

06 APR 2009 Wilma Nanninga

Toen Lenny Kuhr stemproblemen kreeg, had ze niet durven dromen dat ze haar veertigjarig artiestenjubileum zou halen. Maar nu het toch zover is gekomen, gaat het voorspoediger dan ooit tevoren. Met twee theaterprogramma’s trekt Lenny door het land. Daarnaast staat ze op de bühne. Dat heeft ze te danken aan haar grote liefde: gepensioneerd (huis)arts Rob Frank. Hij geeft Lenny niet alleen liefde, maar ook vleugels.

Foto: BLAUW, AB

„Zelf wil ik alleen maar bezig zijn met muziek maken. De andere kant van het vak beheers en ambieer ik niet. Daardoor had ik jarenlang mijn zaakjes niet goed op orde. Daar heeft Rob verandering ingebracht. Sinds hij in mijn leven is, is mijn carrière weer helemaal in de lift”, vertelt de 59-jarige Lenny Kuhr trots.

„Rob regelt alles voor mij. Ook kan hij prachtige teksten schrijven. En hij kookt geweldig.” Gelukzalig: „Als het kan, kookt hij in de schouwburgen voor de hele groep: mijn muzikanten en de licht- en geluidstechnici aan wie ik erg hecht. We vormen nu een goeddraaiend wiel op het toneel en hebben respect voor elkaar. Daaruit is ook vriendschap gegroeid.”

„Ik heb Rob leren kennen toen ik optrad in zijn talkshow. We raakten in gesprek en toen bleek dat wij, nog van lang geleden, een aantal dezelfde vrienden hebben.”

„Het klikte tussen ons, het voelde meteen vertrouwd. We hadden allebei affiniteit met het jodendom. We waren allebei vrijgezel, maar wisten dat toen nog niet van elkaar. Rob kende mij alleen van mijn liedjes Visite en De Troubadour, maar die middag hoorde hij voor het eerst mijn fadoachtige liederen en dacht: voor zulke muziek zou ik wel eens een tekst willen schrijven.”

„Hij nodigde mij opnieuw uit voor zijn show. Daarna kwam hij op oudejaarsavond bij mij en zagen we elkaar steeds vaker. We werden verliefd. Vanaf die tijd ging hij teksten, die echt juweeltjes zijn, voor mij schrijven. Ik zing nu zinnen die ik vroeger nooit zou hebben gezongen…”

„We wisten eigenlijk meteen al dat het goed zat. Ik verkocht mijn huis in Eindhoven en ben bij Rob ingetrokken. Dit was nadat zijn huis grondig was verbouwd, zodat we er toch iets van ons samen van konden maken. Ruim zeven jaar geleden zijn we getrouwd.”

Op haar cd Op de grens van jou en mij zijn op één na alle teksten van Rob. Eén nummer is van Herman Pieter de Boer, Lenny’s vroegere liefde. „Met hem ben ik bevriend gebleven.”

Het is ook veertig jaar geleden dat Lenny met het lied De Troubadour schitterde op het songfestival. Ze denkt er niet veel aan terug. „Daar krijg ik alleen maar buikpijn van. Ik ben niet zo nostalgisch. Het verleden is wel het fundament om nieuwe dingen op te maken. Het songfestival had ik niet willen missen, maar ik zou er zeker niet weer aan meedoen. Het is allemaal zo veranderd. De visuele aspecten zijn nu belangrijker dan de muzikale. Er is niet eens een orkest meer… Ik ben benieuwd hoe het de Toppers zal vergaan. Shine is een aardig liedje en het is heel goed geproduceerd. En de heren kunnen alle drie goed zingen.”

In 1993 kreeg Lenny last van een stembreuk, waardoor ze geen klinkers meer kon uitspreken. „Een drama. Ik zou misschien nooit meer kunnen praten, laat staan zingen. Mijn zelfbeeld kreeg een flinke knauw. Ineens was ik niet meer degene die ik dacht te zijn. Ik ben door een diep dal gegaan, maar ben er als nieuw uitgekomen. Dat gevecht maakte mij tot rijker mens.”

Na zeven jaar was Lenny’s stemgeluid weer als vanouds. „Ik heb heel erg in de rats gezeten, was zo bang om de kracht in mijn stem nooit meer terug te krijgen, maar gelukkig is dat wel gebeurd. Het was een belangrijke fase in mijn leven, waar ik heel veel van heb geleerd. Ik kan nu bijvoorbeeld veel beter relativeren.”

Lenny treedt niet alleen op met haar jubileumvoorstelling Veertig jaar verliefd, maar ook geeft ze Schubert-concerten. „Dat vergt veel van mijn stem, maar ik vind het heerlijk om dat repertoire te zingen. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit nu kan doen, het geeft me echt vleugels. Hoe ouder ik word, hoe harder ik ga werken.”Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.1 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%