• Privé TV
    • Privé TV
    • Bubbels
  • Abonnement Weekblad
    • Voorwaarden
  • iPad
  • Column Evert

SNELNIEUWS

Zaterdag 1 november
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Column Evert Santegoeds: Strikt Privé

door Evert Santegoeds

Met de dood van SETH GAAIKEMA nam Nederland vorige week afscheid van de eerste van de generatie cabaretiers die de Grote Drie opvolgde. Seth, PAUL VAN VLIET, HERMAN VAN VEEN en FREEK DE JONGE waren de theaterfenomenen die na WIM SONNEVELD, TOON HERMANS en WIM KAN kwamen en jaren hun eigen publiek wisten vast te houden en te vermaken.

Foto: Telegraaf

Ik heb hem vaak ontmoet, gesproken en geïnterviewd, soms op de meest onmogelijke tijden: ‘Zondagochtend om negen uur, in het American Hotel. Schikt dat? Daarna pak ik de trein naar Parijs.’ En ik herinner me ook hoe ik hem na een voorstelling vertelde dat die avond Wim Kan was overleden, zijn grote voorbeeld en leermeester voor wie hij - wat niet iedereen wist - prachtige grappen en liedjes schreef.

De laatste jaren heb ik hem helaas niet veel meer gezien, ik kende zijn strijd met zijn aftakelende gezondheid. En ik schrok toen Omroep MAX afgelopen weekend zijn laatste theaterprogramma uitzond, waarmee hij begin dit jaar in Groningen afscheid had genomen van zijn trouwe publiek. Tot het laatst had Seth vastgehouden aan de traditie van Wim Kan, ook hij maakte één op tv uitgezonden voorstelling te veel.

‘Wat Seth allemaal mankeerde was zijn grote geheim,’ zegt een van zijn vrienden in een prachtig eerbetoon dat BARBARA PLUGGE, die ook het laatste interview met Seth had, over hem schreef en dat ik u zeer kan aanbevelen.

Een vaartocht over de Prinsengracht, naar begraafplaats Zorgvlied, was het laatste wat het publiek van Seth Gaaikema te zien kreeg, al blijven natuurlijk zijn conferences op dvd en zijn prachtige vertalingen van grote musicals als ‘My Fair Lady’, ‘Les Misérables’ en ‘Phantom of the Opera’, die - als ’t effe kan - bij elke heropvoering weer gebruikt zullen worden.

En zo deelt Seth als politiek conferencier toch niet het lot van Wim Kan, van wie dertig jaar na zijn dood, op radio en tv lang niet zo veel meer wordt gehoord als van Sonneveld en Hermans.

 


Fans knijpen in buikje Frans
Vandaag verschijnt Frans Bauers nieuwe album `Lieve Schat`, met daarop uiteraard de vrolijke...