• Wintersport
 • Er Op Uit
 • Verre reizen
 • Cruises
 • Stedentrip
 • Kamperen
 • Fietsen en wandelen
 • Vliegtickets
 • Specials
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ANP
vr 01 feb 2013, 11:07 | 331 reacties

Terug van vakantie willen veel Nederlanders meteen retour

Gillend weg!

door Jos van Noord

Steeds meer Nederlanders kunnen niet meer tegen Nederland. Komen zij terug van vakantie, dan begint het balen al op Schiphol. Liefst zouden zij dan meteen rechtsomkeert willen maken.

Uit de honderden reacties op mijn vraag van vorige week, naar het land dat het beste bij ú past, blijkt dat Zuid-Oost Azië veruit het hoogst scoort. Veel Nederlanders zouden best naar Thailand, naar Indonesie of naar Vietnam willen emigreren, alleen zij durven niet vanwege de familie. Ook wil de verkoop van hun huis niet erg vlotten. Omgekeerd wil de rest van de wereld liefst naar ons uitkeringsparadijs, met als gevolg dat op onze schaarse, nog net niet wegbezuinigde ambassades vooral geroutineerde visumweigeraars worden ingezet. 

Volgens het CBS vertrok vorig jaar bijna 1 procent van de bevolking gillend naar elders, nota bene zonder achterlating van enig adres. Kennelijk willen de ontsnapte sofinummers voorkomen dat de lange fiscale vingers van de Nederlandse staat hen achterna reizen. Als dat zo doorgaat is Nederland over een eeuw dus leeg! Voor de moedige achterblijvers gloort er warempel binnen een jaar of dertig toch nog een filevrije toekomst, met of zonder Rutte, Wilders of koning Willem-Alexander.

Wat opvalt is dat de meeste landgenoten uit woede, onvrede en frustratie over de toestand in Nederland metéén wel weg willen uit ons zinkende welvaartsparadijs. De vraag is of de doellanden om zulke negatieve vluchtelingen verlegen zitten. Van Europa scoren Duitsland, Belgie en Frankrijk hoog, maar ik vermoed dat die landen Nederlanders toch liever zien komen uit waardering voor het gastland dan omdat zij Nederland zat zijn. De betrokkenen zelf noemen 'elk land beter dan dit'.

Mij viel vooral ook op dat heel wat Nederlanders graag naar Suriname willen. Dit zijn vooral regelschuwe ruimtezoekers, die in hun leven ook wel eens in een ongekeurde auto willen rijden, desnoods met enigszins verroeste koplampen - uitgerekend de ludieke dingen die beslist niet kunnen in het land waar alles zogenaamd moet kunnen! Amerika is eveneens in trek, net als Zuid-Afrika en Brazilie. Ook Curacao wordt veelvuldig genoemd, waarschijnlijk omdat men dan zo nu en dan gebakken aardappels kan blijven eten bij Van der Valk.

,,Ik woon nu drie jaar in Thailand. Dat had ik eerder moeten doen", mailt J. M. ten Brink. ,,Ik heb mijn baan als docent opgezegd en geef nu les aan de universiteit van Bangkok. Als ik dan lees over alle agressie en belastingen in Nederland, dan denk ik: prima gedaan!"

Jan en Jo-Ann Bosklopper mailen mij: ,,Wij zijn geemigreerd naar Schotland. Weg uit het land van de regeltjes, waar iedere ambtenaar wel wat verzint om de burger nog zwaarder te belasten. Daar hebben ze hier geen last van. Het bevalt ons hier prima!"

Bert Veen wil wel naar Turkije verhuizen. ,,Senioren zoals ik worden stevig gekort en ik vraag me nu serieus af of het leven in Turkije niet aangenamer en ook financieel plezieriger is."

Radiovakvrouw Tineke, de allerbeste presentatrice van Nederland en omstreken, vond ook de tijd om mij te mailen, tussen haar oer-Hollandse shows op Radio 5 Nostalgia: ,,Als ik met pensioen ga, wil ik de wintermaanden beslist naar Zuid-Afrika. De winter in Nederland duurt me veel te lang!"

,,Na een goeie maand in Canada wilde ik niet meer terug naar Nederland", mailt Cor Slagter. ,,Maar mijn vrouw houdt mij tegen, zij kan zich nog niet losrukken van Nederland."

,,Ik had wel op de Malediven willen blijven", vertrouwt H. Dubbelboer mij toe. ,,Geweldig, maar een beetje ver. Daarom is het Zuid-Frankrijk geworden."

Dolf van de Vegte las mijn kolommetje in het vliegtuig van Oeganda naar Amsterdam. ,,Ik denk niet dat mensen ons democratische vrijheidsparadijs zat zijn, maar wél de manier waarop wij verharden. Als directeur van de landelijke tv-zender Family7 was ik net op ons kantoor in Oeganda. Wat een verademing, dat land! Wordt niet voor niets de parel van Afrika genoemd. Vriendelijk, werklustig, eenvoudig, een heerlijk overwinteringsland."

,,Wees maar voorzichtig met emigratie", adviseert H. van der Meer. ,,Wij wonen al zo’n 34 jaar in zonnig Zuid-Afrika. Maar Nederland kriebelt nog steeds. Als ik m’n leven opnieuw kon doen, zou ik niet weer emigreren. Er is maar één Nederland! Beter in Mokum zonder poen dan…"

Maar de meeste lezers denken daar heel anders over. Beter in Thailand met een gered miljoen, dan in de Bijlmer met een tekort aan poen!

jvnoord@telegraaf.nl

 

LEES HIER MEER LEZERSREACTIES


Schrijf een reactie
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
12-02-2015, 15:48
Emily (gast)
Nederland is nog steeds een prachtig land. Nederland heeft dezelfde problemen als waar dan ook. Mischien een beetje meer dan in Australie waar Ik sinds jaren woon. Ik voel mij helemaal niet thuis in het buitenland. Ga zeer regelmatig naar Nederland en ook voor langere perioden. Wil het liefst gewoon daar blijven. Wilde ook nooit weg in de eerste plaats (minderjarig). Nu is het echt haast mogelijk en ja ik weet het, ik ga er op achteruit maar sommige dingen zijn meer waard dan geld.
 • 0
 • 0
01-12-2013, 22:42
Jan goedhart (gast)
Jammer dat het hier zover is afgegleden. Wat in 2014? Berovingen en geweld is elke dag aan de orde. De belastingdruk word opgevoerd en de lasten rijzen de pan uit. We hebben het goed maar als je even niet oplet lig je totaal uit de race. Jagen jachten en stress in overvloed Ok niet alles is slecht en dat is ook weer zo!! Maar een zonnig klimaat met meer ruimte is wel een verademing dus iedereen met plannen waar ook naartoe wens ik veel succes en freedom Viva la france!!!
 • 0
 • 0
06-02-2013, 13:00
Ruther H (gast)
In Nederland wordt je als hardwerkend burger steeds zwaarder benadeeld en als een stuk vuil behandeld. Werk je hard en verdien je goed, dan mag je absurd hoge belastingen betalen. Iemand die niet hard werkt heeft allerlei voordelen. Rij je een keer te hard, door de onduidelijke regels en verkeersbordenchaos op de snelweg, mag je honderden euro's betalen. Ben je een inbreker, dan krijg je een waarschuwing en een kopje thee. Voor criminelen en asocialen, is Nederland een paradijs. Dat wordt bekostigd door hardwerkende burgers.
 • 0
 • 0
04-02-2013, 19:41
Rudy De Mey (gast)
Ge-immigreerd in 1959 naar de U.S.A op 21 jarige leeftijd met vrouw en dochterje van 1 jaar . Er is geen beter land dan de U.S.A. voor mij .. nooit geen spijt gehad .. maar toch doet Holland mij altijd goed mis ik het soms .. beslist. Terug gaan ? Neen .. vacantie beslst ..ik houd van Holland ..Indonesie waar ik geboren ben .. neen ik mis het niet .. geef my maar Amsterdam. Ruud..
 • 0
 • 0
04-02-2013, 19:34
Rudy De Mey (gast)
Ben in 1958 uit Nederland vertrokken voor de U.S.A. Was 21 met vrouw en dochter ... inderdaad is the U.S.A. een pracht land met ontzettend veel mogelijkheden .. heb nooit geen heimwee gehad ,, maar vind het toch altijd weer heerlijk om weer op Nederlandse bodem te staan .. mis ik Holland ? Oh ja beslist , mis ik Indonesie , waar ik geboren ben .. beslist niet .. Holland is beslist nummer een op mijn vacantie lijst . "Ik houd van Holland .. met z'n bossen en z'n heide" Ruud De Mey in Bixby Oklaho
 • 0
 • 0
04-02-2013, 18:41
Melissa (gast)
Er is wel een groot verschil of je in een land op vakantie bent, en wanneer je jezelf er permanent wilt vestigen. Helaas keren er elk jaar weer mensen terug naar Nederland, omdat gebleken was, dat ze zich achteraf gezien onvoldoende hadden laten informeren over inkomen, procedures over het hoe en wat, in dat land, elk land heeft, hoe mooi en gezellig het ook is, zijn eigen overheid, bureaucratie, regels, belasting, huisvesting, enz. De zogenaamde andere (keer) zijde van de medaille, die je als toerist niet ziet. Maar die vaak wordt onderschat
 • 0
 • 0
03-02-2013, 19:42
Joop (gast)
Wat eens een mooi land was, wordt door Den Haag in raptempo de vernieling ingeholpen. Jammer, maar het gaat alleen maar om macht en geld.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 15:20
-pipo (gast)
Iemand had het over de beste zorg in Nederland. Deze persoon is zeker nooit in een ander land geweest. De zorg in Nederland is wel de duurste en bijna de slechtste. Je gaat er levend het ziekenhuis in, maar als je er nog levend uitkomt is maar de vraag. Lees maar eens alle nieuws over de ziekenhuizen in Nederland dan heb je angst om daar nog geholpen te worden.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 15:10
gidon59 (gast)
ik ben al 35 jaar weg en ik heb er geen spijt van in tegendeel,blijf lekker weg.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 15:02
jan grenzendicht (gast)
oke, maar ga nooit naar landen waar je vantevoren al weet dat je er ellende kunt verwachten en dat zyn er meer als u denkt ook in europa kan ik er zo 10 opnoemen.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 14:37
Johannes CU (gast)
Onkunde is aan de top in Nederland. Import uit Azie in kader EU en massaal ontslag arbeiders. Oplossing bijscholing? Iemand die miljarden voor burgers kost komt weg met bonussen en iemand die een worst steelt krijgt 11 dagen cel. Oplossing taakstraf graaier? Te kort woningen, oplossing breek woningen af?
 • 0
 • 0
03-02-2013, 14:37
janssen (gast)
Ik snap het probleem allemaal niet en de hele "crisis". We hebben twee kleine kinderen, vrouw die parttime werk en ik in een fabriek. We hebben een huis van 350.000 euro met zelfde hypotheek, twee auto's hebben wat spaargeld, gaan twee keer per jaar op vakantie en kunnen nog steeds sparen. Teven een normaal modaal inkomen. Nederland een prima land en kunnen ons links en rechts bewegen...... de crisis gaat je pas raken als je geen werk hebt en moeilijk aan het werk komt....voor de rest wordt de crisis aangepraat......mis ik iets?
 • 0
 • 0
afbeelding van Kritische Nederlander
03-02-2013, 14:31
v/dveer40
Als je in de randstad woont en werkt kan ik me voorstellen dat je daar weg wilt. Maar er zijn in Nederland echt nog wel plekken te vinden waar je denkt alleen op de wereld te zijn. Maar een randstedeling denkt dat noordoost Groningen in Siberie ligt en voelt dat als een verbanning.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 14:30
robke (gast)
Wat een gezeik allemaal. Nederland is een prachtig land, Wij moeten met zijn allen niet zo luisteren naar dat gezeik in de kranten, begin met je eigen verantwoordelijkheid, doe tegen iedereen vriendelijk en ben je de stad beu, ga je lekker op het platteland wonen, haast dat doe je echt zelf, mensen het ligt allemaal aan ons zelf we willen allemaal steeds meer terwijl we dit niet nodig hebben, succes er mee
 • 0
 • 0
03-02-2013, 14:19
Robert1980 (gast)
1% per jaar betekent niet dat Nederland na 100 jaar leeg is ....
 • 0
 • 0
03-02-2013, 14:03
J.C. Rosmolen (gast)
Toch jammer dat onze regeringen er zo'n puinhoop van maken waarbij zoals nu de gepensioneerde onevenredig hard worden getroffen in hun portemonee. Het welvarende Nederland is niet meer en het is niet meer dan normaal dat de goed opgeleide mannen en vrouwen Nederland verlaten. De EG en euro hebben ons in tegenstelling dat wat wordt beweerd niets opgeleverd!
 • 0
 • 0
03-02-2013, 13:51
Sabine (gast)
Wat heeft extreem rechts zijnde te maken met mensen die naar het buitenland vertrekken? Studie, werk, ziekte etc., vele factoren die een vertrek naar het buitenland mogelijk maken. Terug gaan naar een land wat je tientallen jaren achter je hebt gelaten is niet zo makkelijk, een land is veranderd en jezelf verandert ook. Om op de hoogte te blijven van het wel en wee lees je de krant en dat heeft niets met heimwee te maken. Je weet zo wat je familie doormaakt en je snapt tenminste de nieuwste termen.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 13:50
max hof (gast)
Zit jaren lekker in colombia nederland gaat helemaal naar de je weet wel
 • 0
 • 0
03-02-2013, 13:00
wimbie (gast)
nederland is een fantasties land voor zakkenvullers en welgestelde eigenheimers die niets anders kunnen doen dan mensen die laabbetaalde banen hebben of van een uitkering moeten leven de schuld geven van de crisis en ze er voor op laten draaien. we zijn hard op weg om een asociale bananen republiek te worden misschien wel met dank aan mensen die weemoedig hunkeren naar de v o c mentaliteit. pokkenland geworden.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 12:51
vriez (gast)
zou ook graag uit nederland willen gaan,maar....heb het geld er niet voor.dan maar wachten op andere dingen
 • 0
 • 0
03-02-2013, 12:44
marokkaantje (gast)
Je mag geloven of niet iedereen is de klos de wereld regering kom steeds dichterbijer iedereen die weinig verdiend of goed verdiend worden de nieuwe moderne slaven genoemd hier profiteren de supermachten aan Iedereen is de klos !!!!!!!!!!
 • 0
 • 0
03-02-2013, 12:43
H.v.M. (gast)
Tja,dit is inderdaad niet meer het Nederland waarin ik geboren ben. Op mij leeftijd,ik ben 66,ga je echter niet meer zo gauw emigreren.Je hebt hier le familie en je leven. Maar wellicht als ik jonger was...
 • 0
 • 0
03-02-2013, 12:26
freddie0101 (gast)
als ik nog jong was en een kans heb op een leuke baan waar ik normaal van kon leven ging ik ook met gierende banden weg uit nederland wil de letter n niet eens meer als hoofdletter gebruiken zo schaam ik me eigenlijk dat ik nederlander ben met al die linkse mensen die zeggen dat voor elke misdaad een koppie thee voldoende is en een politie macht dat te bang is om op te treden
 • 0
 • 0
03-02-2013, 12:20
Dirkpieter (gast)
Al 12 jaar weg naar Zuid Spanje en kom net uit de zon. Klimaat is wel de hoofdzaak ja. Maar er is meer, de leefsfeer. In die tijd 2 keer op bezoek geweest en na de 2e keer nooit meer. Er hangt een stress sfeer en dat straalt ook van de mensen af die je ziet. Mis dus helemaal niets meer. En zoute drop en haring hebben ze hier ook. Pas wel op met emigreren dat je in een land komt waar ze wel je AOW betalen, anders ben je dat kwijt. Wanneer je genoeg eigen middelen hebt en een privé pensioen is het geen punt.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 12:14
Peter L in Leiden (gast)
Ben net terug van 15 jaar in de VS. Het eens zo vrije land is nu nog betuttelender dan Nederland. Als je daar werkt ben je ene nog grotere slaaf van anderen dan hier. Ik zal waarschijnlijk binnenkort eens kijken of er binnen Europa een aardige plattelandsomgeving is waar mensen wat minder voor de voeten lopen, in Spanje of Zuid-Frankrijk waarschijnlijk. De gezondheidszorg is ook vaak veel beter en goedkoper daar en de Euro heeft er meer waaarde.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 11:42
Katakana (gast)
Al bijna 10 jasr weg. Mis ik wat... Ja misschien wel.. Ik mis nederland hoe t was. Al ik nu terug kom ben ik blij om weer te vertrekken. Op straat voel je je niet veilig. Taxis pak ik nie meer. Openbaar vervoer is smerig en duur. Erigste zijn de mensen. Geen fatsoen meer. Geen glimlach. Agressie straalt ervan af. Mensen gunnen elkaar niets meer en iedereen wil rijker dan anderen zijn.... En dat ook laten zijn... Niet willen delen.. Egocentrisch... Kom niet meer terug.. Maar mis nog steeds mijn oude nederland..Een ilusie.. Een herrindering
 • 0
 • 0
03-02-2013, 11:41
berry aaldering (gast)
Al die Nederlanders die hier zo afgeven op ons land, en een zogenaamd betere plek gevonden hebben: Jullie zijn precies het volk dat we graag zien vertrekken..meestal extreem rechts, mopperend, zeikend, en in het buitenland kruipend bij andere extreemrechtse zeikerds...We missen jullie niet!!!
 • 0
 • 0
03-02-2013, 12:23
Sabine (gast)
Naar het buitenland gaan wil helemaal niet zeggen dat je extreem rechts bent. Je gaat voor je werk of omdat je betere omstandigheden verwacht omte kunnen leven in rust, warmte, ruimte etc. Ik woon in het buitenland, lees vele internationale en nationale dagbladen om op de hoogte te blijven van het wel en wee van familieleden die over de hele aardbol verspreid leven, heeft niets met heimwee te maken.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 11:24
Soutie (gast)
Ontevreden Nederlanders, kom allemaal toch eens in Zuid Afrika kijken! De natuur is adembenemend, een beter klimaat vind je op de hele wereld niet en het eten is altijd vers, heerlijk... en goedkoop! En ja, natuurlijk zijn hier ook problemen: perfectie bestaat jammer genoeg nou eenmaal niet. Maar vergeleken met de waanzin die nu van het eens zo vriendelijke Nederland bezit heeft genomen is het hier een stuk aangenamer. Zo, nu ga ik met een lekker koud biertje onder de palmboom naast mijn zwembad zitten. Proost.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 11:22
Flipje Tiel N (gast)
Het is inderdaad misselijk makend dit land met regeltjes en wetten plus overbevolking en torenhoge belastingen en heffingen. Bijna 17-miljoen ratten in een te enge ruimte die elkaar gaan opvreten. Het zal mijn tijd wel duren. En dat is gelukkig niet zo lang meer. Rot land!
 • 0
 • 0
03-02-2013, 10:53
Alex ex_Rdam (gast)
Had ik de middelen dan was ik morgen vertrokken. NL is mijn land niet meer. Overvol(sociaal geografisch geschikt voor 9-10miljoen inwoners er zijn er nu bijna 17miljoen), vuil, aso's vullen het straatbeeld, fatsoen is ver te zoeken, veel te veel " bontkraagjes en andere uitvsreter en politici die onze soevereiniteit verkwanselen aan Brussel en tegelijkertijd de eigen bevolking tot het bot toe uitbenen. Kort gezegd: NL rotland, gauw naar Z.O.Azie waar het leven (met al zijn tekortkomingen)nog goed is
 • 0
 • 0
03-02-2013, 10:53
GJ, Utrecht (gast)
Veel roze bril verhalen. Veel gebieden in Oeganda en Mexico zijn levensgevaarlijk. Als je in Azië renteniert, behoor je tot de rijke bovenlaag. En word je dus op je wenken bediend. Als een neo-koloniaal. En heb je niets van doen met bittere armoede en stinkende slums. Corruptie alom, rechten heb je weinig. In USA en Canada ben je niets zonder creditcard of goede baan. Kortom: heerlijk buitenlands leven begint altijd met een grote zak geld. En als het leven tegenzit... (meestal) gauw terug naar "geregeld" Nederland.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 10:34
Zwerver (gast)
Ik woon al jaren in het buitenland, wat er nu gebeurd in Nederland heb ik al jaren terug aan zien komen. Een ladder heeft een aantal treden, en als men de hoogste berijkt heeft, duikelt men naar beneden. Ik mis Nederland helemaal niet, kom er alleen voor een begravenis van familie leden, en ga zo snel mogelijk terug naar mijn land.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 10:04
vlaming (gast)
Ik hoor hier veel opmerkingen dat er teveel regels zouden zijn in NL, van nederlandse vrienden die hier in Vlaanderen wonen hoor ik juist dat ze vinden dat te weinig dingen zijn geregeld. ???
 • 0
 • 0
03-02-2013, 10:03
breister (gast)
Heb 30 jaar heerlijk in noord-oost van de VS gewoond, heerlijk. Terug in Nederland valt mij de onbeschoftheid en verharding op. Maar ook in Nederland zijn streken waar het rustig is, waar niets hoeft -en er is ook niks - en iedereen zegt elkaar goededag wanneer je loopt of fietst. Het ligt ook aan je zelf wat je ervan maakt.
 • 0
 • 0
03-02-2013, 09:58
Peter N PVV. (gast)
Ik ben 8 jaar geleden vertrokken met mijn Poolse vrouw naar Polen, ik zou slapeloze nachten hebben wanneer ik terug zou moeten naar dat eens zoon mooie Nederland!
 • 0
 • 0
03-02-2013, 09:55
D v/d Heide (gast)
Ik begrijp best dat elke echte nederlander weg wil, we zijn van een sociale staat afgegleden naar een a-sociale staat waar de graaiers doof en blind zijn voor deze problemen en alleen aan hun eigen zakken denken!! Verzorgingsstaat naar zorg voor je zelf staat (maar dat is onmogelijk om dat je zuurverdiende centen opgaan aan het buitenland, banken redden, gigantische salarissen voor de graaiers, fraude, corruptie enz.
 • 0
 • 0
afbeelding van Mort
03-02-2013, 09:31
Mort
Ik ben over een jaar max anderhalf definitief weg, mijn amerikaaanse echtgenote is al terug om kwartier te maken en ik volg zodra ik mijn contractuele verplichtingen hier heb afgerond. Nederland is onleefbaar geworden, veel te veel ambtenaren (daar moet minimaal 50% van wegh) en regeltjes daar moet 75% van weg, sancties en betutteling. Of de bende in Den Haag moet voor het volk gaan werken, ipv de rijke elite, of ik ben weg en mijn belasting (52% = chantage) geld ook.
 • 0
 • 0
02-02-2013, 22:33
Tasmania (gast)
Ik ben nu 30 jaar weg uit Nederland en woon in Tasmania Wat heerlijk Vrijheid, ruimte natuurlijk mis ik soms Nederland. Was in Nederland in mei afgeloen jaar wat een drukte , denk niet dat ik daar weer kan wonen maar (never say never) greetings from Scottsdale Tas
 • 0
 • 0
02-02-2013, 22:32
Pats (gast)
Heb vanaf november 2 maanden doorgebracht in Thailand en ben nu net twee weken terug....... Ik wil terug....
 • 0
 • 0
02-02-2013, 22:31
Camiel (gast)
Wij zijn 4,5 jaar geleden terug gekomen van vakantie en we wisten het toen echt zeker. Wij gaan weg uit Nederland. Al die agressie, haast, stress enz. Nu wonen we inmiddels 2,5 jaar in het buitenland en we gaan absoluut niet terug naar Nederland. Beste keuze ooit was dit. Misschien nog eens naar NL voor familiebezoek, maar daar houdt het wel mee op. Zeker als je de krant leest, wat glijd Nederland af. Niks om trots op te zijn. NL een paradijs ?? Voor criminelen zeker !
 • 0
 • 0
02-02-2013, 22:30
ben kraijnbrink (gast)
Nederland wordt inderdaad geregeld op iedere vierkante cm. Woon nu 7 jaar in zuid Brazilië en ook hier is lang niet alles in orde maar er is wel veel politieke invloed op het locale bestuur. In Nederland wordt de democratie uit handen gegeven en de burger mag alleen betalen. Het referendum over de europese grondwet was de laatste stuiptrekking. Vertrek daarom uit Nederland en beschouw het als een leuk vakantieland.
 • 0
 • 0
02-02-2013, 22:24
Harry Meppelder (gast)
Ik ben begin 1987 naar Spanje verhuisd. En dat is de beste beslissing die ik ooit genomen heb. Ik moet er niet aan denken dat ik terug naar Nederland zou moeten.
 • 0
 • 0
02-02-2013, 22:13
Henriëtte Heijer (gast)
Nederland als Welvaartstaat - laat me niet lachen. Ben blij dat ik 8 jaar geleden dit overbevolkte landje met zijn kruideniersmentaliteit heb ingeruild voor Zuid-Spanje! Wat een mens echt nodig heeft is rust en zon en genoeg inkomen om van rond te komen. Klagen jullie maar lekker verder, ik geniet van de zon en denk "na mij de zondvloed".
 • 0
 • 0
02-02-2013, 22:12
C.Maertzdorf (gast)
Waarden en fatsoensnormen zijn in Nederland heelver te zoeken, te beginnen in de politiek. Totaal onberekenbaar. Dat allemaal met dank aan deze overheid. Alles moet hier kunnen en mogen. Zonder regels en wetten gaat Nederland kapot.
 • 0
 • 0
02-02-2013, 22:07
king (gast)
al 10 jaar in Duitsland, nooit meer terug, ook niet in mijn kist, zelfs dat is hier nog beter en goedkoper geregeld. zorg, ja die krijg je hier nog echt, in Nederland moet je eerst nadenken of je wel naar de dokter kan gaan in verband met je eigen bijdrage, schande voor zo een zgn. welvarend land, Nederland, ja NEDER land !!!
 • 0
 • 0
02-02-2013, 21:42
Johanna Fitzgerald (gast)
Ben zo blij dat ik 40 jaar geleden uit Nederland ben vertrokken. Woon in California waar je je eigen bedrijf kan opbouwen zonder betutteling van de regering. Denk er niet aan om terug te gaan. Bovendien het mooiste klimaat wat je je maar denken kan. Via California!
 • 0
 • 0
02-02-2013, 21:37
vosgezang (gast)
Na 30 jaar buitenland is Nederland weer gewoon heeeel leuk!
 • 0
 • 0
02-02-2013, 21:34
R.Bols (gast)
Er is maar 1 stukje land en dat is de aarde. daar op zal je het met elkaar moeten doen !! Of je wilt of niet !!! Je kunt er niet van af springen .
 • 0
 • 0
02-02-2013, 21:33
Mikey (gast)
Je kunt zeiken wat je wil maar NL is nog steeds een paradijs om te wonen. Klaar.
 • 0
 • 0