Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Swarovski fountain Foto: Xcitefun.com

België

ma 10 dec 2012, 15:07 | 0 reacties

Bizarre fonteinen

Fonteinen zijn publiekstrekkers. Of het nu om Manneken Pis in Brussel gaat of de Trevifontein in Rome, miljoenen mensen worden getrokken naar deze kunstzinnige waterbronnen. Maar er zijn ook bijzondere, enigszins bizarre creaties die steden sieren. Een vijftal uitgelicht.


Nepuntes fontein Foto: Wikimedia Commons
Jeanneke Pis Foto: Wikimedia Commons
Wikimedia Foto: Wikimedia
Crown Fountain Foto: oddee.com

De Italiaanse stad Bologna is de standplaats van de Fontana di Nettuno, de Fontein van Neputunes. Op het Piazza Nettuno, naast het Piazza Maggiore, staat de Romeinse god van de zee afgebeeld, maar onder hem zitten vier vrouwen die achteroverleunend straaltjes water uit hun tepels knijpen.

Bekend van zijn kristalwerk heeft Daniel Swarovski zijn eigen fontein in Wattens, Oostenrijk. De megafontein ligt aan de ingang van het museum en de daarachterliggende tuin.

Tralies

Als tegenhanger van Mannenken Pis heeft Brussel ook Jeanneke Pis, een meisje dat op haar hurken zit en plast. Het beeld uit de jaren tachtig is een veel minder bekend dan Manneken Pis en wordt tegenwoordig afgeschermd door tralies vanwege vandalisme.

Overgeven

Op de Londense South Bank is fonteinkunstenaar Klaus Weber verantwoordelijk voor 'The Big giving'; een serie eco-vriendelijke beelden waaruit het water uit verschillende gaten naar buiten spuit. Uit de mond, ogen, oren, neus en zelfs uit de oksels. Zo lijkt het er bij een beeld net op of de man staat over te geven. Niet iedereen kan dit kunstwerk dan ook waarderen.

Crown fountain in Chicago is een interactieve fontein, een mix van kunst en video. De fontein van zeventien miljoen dollar staat in het Millennium Park en is ontworpen door de Catalaanse artiest Jaume Plensa. Met goed weer, spuit het water van mei tot okober uit de mond.

 

Reportages over België

Hippe stadsstranden

Een beetje stad heeft tegenwoordig een stadsstrand. Handig als je geen zin hebt in ellenlange files op de kustwegen…

Bruisende bierstad

Bierliefhebbers kunnen het hele jaar hun hart ophalen in de Belgische stad Leuven. De hoofdstad van Vlaams Brabant wil zich samen met de provincie namelijk profileren als hét biercentrum van België en daarom is het overal bier wat de klok slaat. De Reiskrant ging op onderzoek...

Lees alle 99 reisreportages

Vakantiegangers over

Gemengd zooitje!

Door: Chantal

Door alleen mijn mailadres ingevuld te hebben bij onze bioscoop bleek ik een weekend weg te hebben gewonnen in een groot landhuis! Ik mocht 20 personen totaal meenemen! Uiteindelijk zijn dit er 16 ...

Plezant in Brussel

Door: Sally

Een stad hier niet zo ver vandaan, in het kleine landje Belgie, ligt de belangrijkste stad van Europa: Brussel! Vanuit Eindhoven is Brussel binnen 90 minuten te bereiken. Je wordt in en rond de st...

Op zoek naar het kleine Manneke Pis in het grote Brussel

Door: Fieke

We hadden zin in een weekendje weg samen. Het moest wel met de auto te doen zijn dus we gingen op zoek naar iets in België of Duitsland. Allebei waren we nog nooit in Brussel geweest dus dit werd o...


Schrijf een reactie
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.