• Wintersport
 • Er Op Uit
 • Verre reizen
 • Cruises
 • Stedentrip
 • Kamperen
 • Fietsen en wandelen
 • Vliegtickets
 • Specials
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Getty Images
ma 04 feb 2013, 10:49 | 5 reacties

Sisi leeft voort!

door Roel den Outer

Het is Sisi-tijd in Wenen. 175 jaar geleden werd de keizerin geboren en dat wordt aangegrepen voor een hernieuwde kennismaking met Elisabeth. Een musical, tentoonstellingen: de hele stad ademt het verhaal van de tragische anorexiapatiënte Sisi die in 1898 met een vijl werd vermoord. En wie het wel gehad heeft met de kroonluchters en paleizen: de hoofdstad van Oostenrijk is ook heel trendy!

Het zoetsappige verhaal van Keizerin Sisi kennen we nu wel: het Duitse meisje dat trouwt met de Keizer, terwijl eigenlijk haar zus voorbestemd was. Zo’n verhaal verkoop je niet echt meer in deze tijd. Nee, een leven vol drama trekt nu eenmaal meer (ramp)toeristen dan een rimpelloos bestaan.

Wandelend door het centrum van Wenen, maakt de gids snel een eind aan het sprookje rondom Sisi. De keizerin was een anorexiapatiënte die leefde op vlees, melk en ijs en de hele dag trainde om superslank te blijven. De 1.72 meter lange en 45 kilo zware Sisi werd geteisterd door ernstige hoofdpijnen en wisselende humeuren. Ze overleefde twee van haar kinderen en werd uiteindelijk door een loslopende gek met een vijl doodgestoken. Tja, probeer na zo’n verhaal in de historische taartjeswinkel Demel de Sachertorte maar door je keel te krijgen.

Middeltje

We wachten nog even beleefd of de gids met nog meer onheil komt, de Wiener Melange wordt tenslotte koud. En net als we de overheerlijke chocoladetaart naar binnen willen laten glijden, vertelt ze over de omvang van het middeltje van de keizerin: 49 centimeter. Zes keer per dag wisselde ze van jurk, en evenzoveel keren moest ze losgeknipt en letterlijk weer in het pak genaaid worden. Iemand nog een stukje taart?

Demel aan de Kohlmarkt, een mooie start voor een stadswandeling, was trouwens Sisi’s favoriete ijswinkel. Haar hongerdieet bestond naast vlees vooral uit ijsjes. Speciaal daarvoor werd een tunnel gegraven van het paleis naar het paar honderd meter verderop gelegen winkeltje. Wel zo handig in de hete Weense zomers. Wij gewone stervelingen doen de stadstoer te voet. En dat is bepaald geen straf in de straten die de sfeer van Sisi nog ademen. Gelukkig is Wenen niet blijven hangen in de geschiedenis: de Oostenrijkers zijn ontwaakt uit hun diepe winterslaap. De stad bruist van de cafés, pop-upstores die korte tijd open zijn en de boetiekjes.

 

Modewinkel Sisi aan de Annagasse 11 in Wenen laat zien wat Elisabeth op haar 175e verjaardag zou dragen. Eigenaresse Sisi Schranz ontvangt je van harte je met een bubbelwijntje met pruim. Modewinkel Sisi aan de Annagasse 11 in Wenen laat zien wat Elisabeth op haar 175e verjaardag zou dragen. Eigenaresse Sisi Schranz ontvangt je van harte je met een bubbelwijntje met pruim. Foto: De Telegraaf
 

 

Originaliteit

Zoals Sophie Pollack aan de Theobaldgasse. Ultrahippe mode uit Azië, Zweden en Denemarken hangt in de rekken. „Ik koop nooit meer dan een paar exemplaren van een trui of broek. Zo garandeer ik originaliteit.” Haar buurvrouw is de biologische Feinkoch. Daar verkoopt Vanessa Amenta dennenappels die als ze eenmaal rijp zijn ontploffen. „En de pitjes zijn heerlijk in de salade!”

Rondstruinend in de omgeving van haar winkel, strijken we neer bij cocktailbar Puff. Daar hangen ruim honderd lichtgevende prullenbakken aan het plafond. Eigenaar Gerhard Hammerschmidt staat aan de tap waar Prosecco uitstroomt. Maar de grootste verrassing zijn wel de cocktailmachines bij elke tafel. Uit een laboratoriumpje van leidingen, schoteltjes en omgekeerde suikerpotten, komt uiteindelijk een supermojito die zo op de vroege middag aardig in de benen zakt. Gelukkig is er in de hippe buurt rond de Giardigasse koffiebar annex boekwinkel Phil waar je met een sterke espresso weer op sterkte komt.

Studenten

De overvolle boekwinkel aan de Gumpendorfersrasse zit vol met studenten uit de hele wereld. Juist die duizenden studenten hebben Oostenrijk van dat wat suffe imago afgeholpen. Geïnspireerd door al die jongeren is Wenen driftig aan het vernieuwen gegaan, zichtbaar bij het half onder de grond gebouwde museum Moderne Kunst (MuMok). Daar sta je namelijk plotseling tussen een verzameling TL-lampen van Dan Flavin. Maar ondanks al die moderne fratsen, blijft Wenen wel heel zuinig op het culturele erfgoed dat Sisi heet.

Kasteel Schonbrunn is nog steeds toeristenmagneet nummer 1 van het land. Want wat is er leuker dan wegdromen voor de spiegel waarin keizerin Elisabeth elke dag vier uur lang haar haar liet kammen. Eens in de drie weken werden de lange manen met eieren en cognac gewassen. Geen wonder dat Elisabeth van Beieren met zo’n gewicht aan haar nek levenslang migraine had. En wie Schonbrunn heeft gezien, wil ook de appartementen van Sisi in de Weense Hofburg bezoeken. Daar had ze een sportschool met rekstokken ingericht. De Weense adel sprak schande van fitnessstudio Sisi. Stel je voor: een zwetende keizerin!

 

Menig vrouw (en man) zwijmelde weg bij de films uit de jaren vijftig waarin Romy Schneider schitterde als Sisi. Menig vrouw (en man) zwijmelde weg bij de films uit de jaren vijftig waarin Romy Schneider schitterde als Sisi. Foto: Kippa
 

 

Moordwapen

De stad heeft onder het motto ’Wenen nu of nooit’ het hele (trieste) leven van Sisi op straat gegooid. Tot en met het tentoongestelde moordwapen waarmee de keizerin op 10 september 1898 werd vermoord. Anarchist Luigi Luccheni stak haar in Zwitserland dood met een geslepen vijl. En zelfs de zwarte rouwkoets (overgeschilderd goud!) waarmee ze haar laatste tocht door de straten maakte, is te zien…

Reiswijzer

De Reiskrant vloog in 1 uur en 40 minuten naar Wenen met Austrian Airlines (www.austrian.com). Zoek op het internet voor vele andere aanbieders die op de Oostenrijkse hoofdstad vliegen. De luchthaven ligt 18 km van de stad, dus je bent er lekker snel. Wenen is het mooist in voor- en najaar. In de winter kan er een flink pak sneeuw liggen. Slapen doe je prinsesheerlijk in het net geopende designhotel Lamee (vanaf 170 euro per nacht), vlak naast de Stephanskerk in het centrum. Tegenover ligt zusterhotel Topazz. Alles in het gebouw is zelf ontworpen!

Rotterdamse Sisi

De echte Sisi komt uit Rotterdam! Annemieke van Dam schittert in Wenen in de hoofdrol van de musical Elisabeth. Een sigaretje rokend voor de ingang van het 1200 stoelen tellende theater, vertelt ze vlak voor de voorstelling: „Ik heb nu zeshonderd keer de keizerin gespeeld. En elke avond gaan mijn kinderen dood en word ik doodgestoken. Dat valt niet mee”, zegt ze en lacht ontspannen voor aanvang van alweer een avondje topsport op het toneel. Annemieke verhuisde afgelopen zomer naar Wenen en geniet elke dag van Oostenrijk. „De hele zomer zijn er muziekfestivals in parken en op straat. Wenen heeft ten onrechte het imago van een saaie bejaardenstad”.

Voor meer informatie over Wenen: http://www.wien.info/en

 


Schrijf een reactie
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
04-04-2013, 17:50
RichardG (gast)
een anorexiapatiente was ze waarschijnlijk niet, haar ideale gewicht lag naar eigen zeggen op 50kg. Meestal willen deze patienten nog veel en veel lichter zijn. Alhoewel ze wel specifieke dingen vertoonde die bij het karakter van een anorexiapatient horen. En het klopt niet dat de wil van de keizer wet was voor Sisi. Zij ging lekker haar eigen gang. Het was een kriem voor haar om kleding (grote jurken) te moeten dragen die ze móest dragen, maar droeg liever iets gemakkelijkers (lees: wat je slanker maakt)
 • 0
 • 0
11-02-2013, 10:44
Rudolf Kooijman (gast)
Mooi artikel, meneer den Outer. Ik woon in Slowakije en mijn tweede vrouw en ik hebben zoons in Wenen, Bratislava en Brno wonen. Mag ik u aanraden om ook Brno een keer te bezoeken? Dat is een mooie, gezellige, vriendelijke stad met een enigszins vergelijkbare architectuur. Er zijn ook altijd wel festivals, wijnmarkten enzovoort. Zelfde geldt voor Bratislava, dat in vergelijking met Wenen en Brno erg klein is, maar wel leuk voor een weekendje.
 • 0
 • 0
04-02-2013, 12:26
Toon B. (gast)
Het waren wel speciale corset-jurken die speciaal voor Keizerin Sisi gemaakt werden die ze dagelijks zo strak mogelijk ingesnoerd kreeg te dragen. Zij was dus beslist geen anorexiapatiënte, echt niet. Het slanke figuurtje kreeg Sisi enkel en alleen maar door corsetten te dragen, eerst waren dit ünderborst corsetten en later werden dit de alom bekende volborst corsetten. Mogelijk dat zij verplicht gedwongen werd om telkens een te strak gemaakt ingesnoerd volborst-corset te dragen door haar dominante echtgenoot de keizer. Zijn wil was wet.
 • 0
 • 0
05-02-2013, 11:55
Dorothea (gast)
Beste Toon B. dit klopt helemaal niet wat je schrijft. Sisi was erg met haar uiterlijk bezig, eigenlijk bijna dagelijks. Obsessief. Zij hield niet van Frans Jozef hun huwelijk was afstandelijk en kil. Bezoek het Sisi museum maar eens en doe de rondleiding daar hoor je het echte verhaal.
 • 0
 • 0
05-02-2013, 19:52
Toon B. (gast)
Dorothea, Wat ik er altijd van gehoord heb beschreef ik, vandaar. Hun huwelijk was inderdaad kil en afstandelijk, van geluk of liefde was er totaal geen sprake. Dat zij constant met haar figuur bezig was om er zo ongezond slank uit te kunnen zien dit niet van haarzelf uit kwam maar dat dit juist van haar man moest, wat ik dus altijd van Sisi als echte waarheid vernomen heb. Als ik het verkeerd heb, sorry, ik ging er altijd van uit dat ik de waarheid gehoord had.
 • 0
 • 0
6.9 °C
Z4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 472.03
+ / - -0.04%