• Wintersport
 • Er Op Uit
 • Verre reizen
 • Cruises
 • Stedentrip
 • Kamperen
 • Fietsen en wandelen
 • Vliegtickets
 • Specials
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Visumar Fotobureau

Aalst

wo 06 feb 2013, 12:14 | 24 reacties

Carnaval: drie dagen lang feest

Van onze redactie Reiskrant

Komend weekeinde hijst half Nederland zich weer in konijnenpakken  en andere feestlijke kleding om in Noord-Brabant of Limburg los te gaan tijdens carnaval. Hotelprijsvergelijker www.trivago.nl heeft een selectie gemaakt van de zes populairste carnavalbestemmingen in binnen en buitenland. Mèt een hoteltip zodat je niet met een glaasje op achter het stuur hoeft te kruipen.

MAASTRICHT

Hèt kloppend hart van carnaval in ons land is toch wel Maastricht, of tijdens deze feesttijd 'Mestreech' genaamd. Carnaval, of vastelaovend, wordt grotendeels op straat gevierd, cafés hebben een bar voor de deur en (Limburgse) muziek galmt door het stadscentrum. Vooral de zondag, de officiële start van carnaval, is een aanrader in Maastricht. Dan vindt dé optocht plaats en feesten vele mensen tot in de late uurtjes. Voor de bierliefhebber is de Limburgse hoofdstad eveneens een goede keuze, want bier wordt nog steeds geschonken in glazen en niet in plastic bekers.

Hotel-tip: Carnavalszondag (10 februari): Townhouse Design Hotel Maastricht.

 

Groot feest in Maastricht. Groot feest in Maastricht. Foto: Visumar Fotobureau

 

DEN BOSCH

Den Bosch, wat gedurende carnaval Oeteldonk heet, is een van de leukste carnavalssteden van Nederland. Op de zaterdag begint het carnaval al een beetje in en om de cafés maar op de zondag en maandag breekt het feest pas echt los. Op de zondag wordt de prins binnengehaald; een ceremonie die het carnavalsfeest officieel inluidt. Vervolgens wordt op maandag de optocht gehouden. Anders dan in veel Limburgse steden is de muziek in Den Bosch voor de gemiddelde Nederlander prima te volgen.

Hotel-tip: Carnavalszondag (10 februari): Stadshotel Jeroen Bosch.

 

Een impressie uit de lucht van de optocht in Den Bosch. Een impressie uit de lucht van de optocht in Den Bosch. Foto: ANP

 

AALST

Het carnaval van het Belgische Aalst (Oilsjt) is een authentiek volksfeest dat symbool staat voor de specifieke vieringswijze van de streek. Net als in veel andere carnavalssteden wordt er in en rond de cafés gezellig gefeest, maar het is de stoet die carnaval in Aalst zo speciaal maakt. In de optocht wordt veel tijd en moeite gestoken met als resultaat prachtige praalwagens en originele kostuums. Hoewel de wedstrijd voor mooiste praalwagen slechts zeventig deelnemers toelaat, doen elk jaar meer dan tweehonderd groepen mee. Dit maakt de zondagoptocht van Aalst een tijdrovende maar geliefde bezienswaardigheid. In 2010 is het carnaval van Aalst zelfs opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. .

Hotel-tip: Carnavalszondag (10 februari): Best Western Premier Keizershof.

 

De carnavalsoptocht in Aalst staat zelfs op de UNESCO-erfgoedlijst. De carnavalsoptocht in Aalst staat zelfs op de UNESCO-erfgoedlijst. Foto: Wikimedia Commons

 

NICE

Aan de Cote d’Azur, in het zuid Franse Nice, wordt eveneens carnaval gevierd, al is de invulling ervan iets anders dan bij ons. Hier wordt het gevierd met optochten die professioneel worden opgevoerd en voorbereid. De carnavalswagens zijn opzienbarend groter en mooier dan we in Nederland gewend zijn. Het carnaval in Nice heeft prachtige parades met de thema’s 'carnaval' en 'bloemen'. Daarnaast wordt in de avond een parade gehouden die sprookjesachtig is verlicht. Carnaval wordt hier ervaren als een spectaculaire show, waar muzikanten en artiesten van over de hele wereld aan deelnemen. Het feest wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk boven zee. Een absolute aanrader voor wie zijn voorjaarsvakantie nog moet plannen. In Nice wordt namelijk carnaval gevierd van 15 februari tot en met 6 maart.

Hotel tip: Afsluiting met vuurwerk (6 maart): Le Negresco.

 

De avondoptocht in Nice. De avondoptocht in Nice. Foto: Wikimedia Commons

 

KEULEN

Keulen wordt gezien als de oorsprong van het Rijnlands carnaval, zoals het wordt gevierd in Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Hier wordt carnaval ook wel gezien als het vijfde seizoen, dat op 11 november begint en eindigt op Aswoensdag. De maandag (Rosenmontag) staat hier bekend als de belangrijkste dag vanwege de grote optocht, een oude traditie die dateert uit het jaar 1823. Tijdens de optocht wordt er vanuit de carnavalswagens massaal met snoep en bloemen (rozen) gestrooid. De Keulse optocht trekt jaarlijks meer dan een miljoen verklede toeschouwers.

Hotel tip: Rosenmontag (11 februari), Art'otel cologne.

 

Rosenmontag in Keulen, een spektakel. Rosenmontag in Keulen, een spektakel. Foto: Wikimedia Commons

 

VENETIË

Carnaval in Venetië is beroemd om haar traditionele gemaskerde bals. Vanwege de internationale populariteit wordt het carnavalsfeest hier langer gevierd dan bij ons, van 2 t/m 12 februari. Het Venetiaanse carnaval is een sprookjesachtig en uniek evenement. In de week van carnaval zijn overal in de stad verklede mensen te vinden, cafés zitten vol en er is veel gezelligheid. Overal worden evenementen georganiseerd met muziek, dans en theater. Voor wie het feest op klassieke wijze wil meemaken kan overwegen aan een van de vele gemaskerde bals deel te nemen. De unieke ervaring om te dansen met iemand die je de dag erna niet meer zal herkennen, wordt door vele Italianen geprezen.

Hotel tip: Carnavalszondag (10 februari), Best Western Premier Sant'Elena.

 

Gemaskerd carnaval in Venetië. Gemaskerd carnaval in Venetië. Foto: Wikimedia Commons
 

 

Reportages over Aalst

Carnaval: drie dagen lang feest

Komend weekeinde hijst half Nederland zich weer in konijnenpakken  en andere feestlijke kleding om in Noord-Brabant of Limburg los te gaan tijdens carnaval. Hotelprijsvergelijker www.trivago.nl heeft een selectie gemaakt van de zes populairste carnavalbestemmingen in binnen...


Schrijf een reactie
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
07-02-2013, 10:07
Ricodol (gast)
3 dgn carnaval hahahah laat me niet lachen. hier in Bergen op Zoom of te wel 't Krabbegat zijn we al meer dan 2 weken bezig. als het jullie teveel wordt sluiten wij nog een vaatje aan en feesten lekker door, 3 dgn haha "watjes" en hou aub op daar boven de rivieren met jullie carnaval probeersel liedjes, die slaan echt nergens op. een echt carnavalslied, is niet landelijk te bepalen, maar ieder dorp/stad heeft zijn eigen carnavalskraker. wij hebben geen maffe "Havenzangers" of "André van Duin" nodig.
 • 0
 • 0
07-02-2013, 09:35
Ruben (gast)
Waarom erger ik me toch ieder jaar weer wanneer ze van boven de rivieren proberen een item over carnaval te maken? Voor iedereen die het niet snapt. Lees de column van Jan van Mersbergen of lees z'n boek: Naar de overkant van de nacht!
 • 0
 • 0
07-02-2013, 09:14
bbb=== (gast)
Als je goed carnaval viert zoals in het oosten dan worden er donderdag tot en met woesdag gevierd dus geen 3dagen maar een dag of 6-7.
 • 0
 • 0
07-02-2013, 09:11
bbb=== (gast)
Als je er geen verstand van hebt dan schrijf je maar wat h`e .Het is wel 4 dagen dat er wordt gevierd doe niet net of je er verstand van hebt .journalistje ga eerst meedoen en kijken hoe zo iets gevierd word en roep niet zomaar wat en kom ook naar het oosten daar wordt het ook groots gevierd ,bij deze !
 • 0
 • 0
afbeelding van theoj
07-02-2013, 09:11
Thomas Postcode
Laat de hollandse carnavalsvierders a.u.b. vooral lekker in Holland blijven. In Den Bosch struikel je met carnaval over die Hollanders die alleen maar komen om zich zo snel mogelijk vol te laten lopen met bier, ordinair gedragen, kotsend in de goot liggen en daarna in de trein terug denken dat ze carnaval hebben gevierd.
 • 0
 • 0
07-02-2013, 08:58
R B (gast)
Wat is daar nu leuk aan je een paar dagen je klem zuipen en achter maak hobbelen als een stel koeien op stomme liedjes en dan de rest van het jaar klagen dat alles te duur is .En na die dagen melden er weer veel ziek op het werk daar kunnen de gene weer voor opdraaien die niet zo gek zijn om daar aan mee te doen.
 • 0
 • 0
07-02-2013, 08:18
robert van nijmegen (gast)
er is altijd en overal een aanleiding voor feesten. dus ook het traditionele carnaval. het enige verschil met vroeger is dat er geen vasten meer is. of het moet opgelegd zijn/worden door rutte.
 • 0
 • 0
07-02-2013, 08:14
Vlinder71 (gast)
Voor de zeurders onder ons...mensen genieten van dit festijn. Het hoeft ook niet veel te kosten. Waarschijnlijk ben ik voor een heel weekend minder geld kwijt dan iemand die met Oud&Nieuw aan het knallen is geweest! Dat heeft Den Haag zeker gezien!!!!
 • 0
 • 0
afbeelding van ZiNi_P
06-02-2013, 21:20
ZiNi_P
Volgens mij is het toch echt 4 dagen carnaval... In Eindhoven begint het tenminste al op zaterdag.
 • 0
 • 0
06-02-2013, 20:55
Ben Slangen (gast)
En de mensen maar klagen ze hebben geen geld.De regering ziet weer genoeg.Er is genoeg geld onder de bevolking.We kunnen alles duurder maken.
 • 0
 • 0
06-02-2013, 20:33
carnavalshit (gast)
Onze minister Plasterk vierde het op Aruba en danstte ook mee, losse heupen. Jammer genoeg staat het nog niet op youtube. Geweldig en te gek, hoe hij mee deed. ARUBA One Happy Island.
 • 0
 • 0
06-02-2013, 20:27
Mestreechteneer (gast)
Het is een kwestie van geduld tot heel Holland Limburgs lult. Foj,foj,foj.
 • 0
 • 0
06-02-2013, 20:27
Marijntje (gast)
U wist het misschien niet, maar op het Binnenhof in Den Haag hebben ze 't uitgevonden. Daar doen ze 't het hele jaar.
 • 0
 • 0
06-02-2013, 20:17
Flipje Tiel N (gast)
Ach, je merkt het verschil in dit land nauwelijks met de rest van het jaar. Maf zijn de meesten.
 • 0
 • 0
06-02-2013, 20:11
Joopzelf 's-Hertogenbosch (gast)
Foutje mag. Konijnenpakken en meer van die soort kleding is alleen veur de Hollanders, ge pikt ze d'r wel uit wor. Verschil moet er blijven, gelukkig, niedan, ja toch.
 • 0
 • 0
06-02-2013, 20:02
TijsW (gast)
Ook in Oost-Nederland wordt het carnavalsweekend groots gevierd. In Oldenzaal (Twente) komen op zondag 150.000 mensen kijken naar de grootste carnavalsoptocht van Nederland (live op RTV Oost). In Twente is het met carnaval altijd minstens net zo gezellig als in het zuiden. Genieten en gezellig.
 • 0
 • 0
06-02-2013, 19:58
Patricia (gast)
3 dagen? 6!
 • 0
 • 0
06-02-2013, 19:58
Caat (gast)
3 dagen? Het begint hier in Eindhoven al op vrijdag(met 3 uurkes vooraf),en eindigt woensdag(met haringhappen),dus waar jullie die 3 dage vandaan halen?
 • 0
 • 0
06-02-2013, 19:57
peerke00 (gast)
Ik sluit me aan bij Ester! Mag de Nederlander een keer genieten in dees tijd?
 • 0
 • 0
06-02-2013, 19:21
Mathijs Peters (gast)
Maastricht heet onder Limburgers het hele jaar Mestreech, dus niet alleen met Carnaval...
 • 0
 • 0
06-02-2013, 18:55
pau (gast)
En is er van enige crisis niets te bespeuren. De helft zit in de parken, wintersport en dies meer. de andere helft viert carnaval.
 • 0
 • 0
06-02-2013, 18:55
Taskuh (gast)
Idd er komt 200.000 man op af en weinig vrouw
 • 0
 • 0
afbeelding van Ester
06-02-2013, 18:40
Ester
Ik wens de echte carnaval-vierders heel veel plezier met deze dagen. Zoveel leuke dagen zijn er niet meer in NL en hopelijk blijft het uitschot thuis
 • 0
 • 0
afbeelding van Richard51
06-02-2013, 13:16
bruno.r.vanmaurik
Een geheime tip om carnaval te vieren is Sitges, even ten zuiden van Barcelona, welks in een adem te noemen is met Nothing Hill, Nice, Tenerife of zelfs Rio de Janeiro. Elk jaar komen er weer zo'n kleine 200.000 man op af om dit carnaval mee te beleven.
 • 0
 • 0