Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Aanleg eerste energieneutrale snelweg

A6 rijdt straks als een zonnetje

16 FEB 2017 Gijsbert Termaat

Almere - De A6 wordt de eerste energieneutrale snelweg van ons land. Over een traject van ruim dertien kilometer lengte worden zonnepanelen geplaatst, waardoor de weg geheel in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien.

Daarmee krijgt de snelweg in de polder de primeur van een nieuwe aanpak van Rijkswaterstaat, dat in 2030 alle snelwegen energieneutraal wil beheren.

Vanmiddag geeft minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) het startsein voor de aanleg van de ’groene A6’, die vooralsnog tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost gestalte krijgt. Ze doet dat door de Nuna Solar (zonne)auto over de weg te laten rijden.

Schultz wil dat over veertien jaar het hele circa 2.500 kilometer tellende hoofdwegennet én waternetwerk volledig zelfvoorzienend zijn op energiegebied.

„Dit betekent dat nieuwe bruggen en sluizen energie opwekken die wordt ingezet voor het eigen netwerk. De weg en directe omgeving krijgen een belangrijke rol bij die opwekking, want zonnepanelen en windmolens langs snelwegen, op dijken en sluiscomplexen moeten elektriciteit gaan leveren voor verkeerscentrales”, vertelt RWS-woordvoerder Erik Suik.

Ook bermgras is ineens interessant, want dit kan na het maaien worden omgezet in groen gas. „Daarnaast wordt ingezet op de ontwikkeling van asfalt dat zorgt voor minder brandstofverbruik en op innovaties zoals een weg die de energie levert aan het verkeer dat er over heen rijdt”, aldus de zegsman.

„De kwaliteit van de Nederlandse infrastructuur staat wereldwijd in de top drie”, zegt Schultz. „Het is belangrijk dat we nu werken aan de infrastructuur van de toekomst. Innovaties bieden volop mogelijkheden om de inrichting slimmer en duurzamer te maken. Het levert niet alleen een goede doorstroming op de wegen op, maar ook een mooi en leefbaar land.”

Onderdeel van de plannen is het energieneutraal functioneren van nieuw aan te leggen bruggen of sluizen. Suik: „Na de Ramspolbrug bij Kampen, de eerste beweegbare brug ter wereld die tijdens de hefbewegingen zelf alle energie opwekt die nodig is om te kunnen functioneren, worden bijvoorbeeld ook de Beatrixsluis bij Nieuwegein en de sluis bij Terneuzen energieneutraal.” Bij deze sluizen wordt de energie opgewekt bij het bewegen van de sluisdeuren.

Op de weg wordt een traject van de A6 bij Almere als eerste aangepakt. In de buurt van dit weggedeelte worden onder andere zo’n 10.000 zonnepanelen geplaatst die net zo veel energie leveren als nodig is voor de verlichting en het verkeersmanagementsysteem op de weg. De snelweg wordt overigens verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.75
+ / - +0.02%

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |