Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Een carnavalsprins moet van alle markten thuis zijn.
Een carnavalsprins moet van alle markten thuis zijn.
Foto: Kino Linders

Bekende presentator is lieveling van het carnavalspubliek in Venlo

Het leven vieren met prins Lex

27 FEB 2017 Sophie Kluivers

Presentator en radiomaker Lex Uiting heeft gisteren als Prins Carnaval voor drie dagen de macht in Venlo gekregen. We zijn van harte welkom bij carnavalsvereniging Jocus om de sleuteloverdracht – de aftrap van vastelaovend – bij te wonen. Maar lang niet iedereen komt het stadhuis in tijdens die ceremonie.


De kersverse prins neemt een kleine carnavalfan op de arm.
De kersverse prins neemt een kleine carnavalfan op de arm.
Foto: Kino Linders

Een van Uitings doelen als prins is om vastelaovend aan de buitenwereld te laten zien zoals die werkelijk is.
Een van Uitings doelen als prins is om vastelaovend aan de buitenwereld te laten zien zoals die werkelijk is.
Foto: Kino Linders

Dat Lex Uiting, of liever prins Lex I, geen alledaagse Prins Carnaval is, is goed te merken tijdens de kinderoptocht. Voor de 30-jarige man, die bekend werd als presentator bij 3FM, Rambam en Kinderen voor kinderen, ontstaat een enorme rij met kinderen die met hem op de foto willen. De optocht stagneert, iedereen krijgt aandacht van de jonge prins. Een groepje van elf dansmarietjes staat even verderop. De meiden zijn tussen de zeven en elf jaar oud. Wat er zo leuk is aan Lex? „Hij is heel knap”, giechelt er een. „Maar niet tegen hem zeggen hoor.”

Zijn vriendin, Susan Oostdam, beschouwt het tafereel vanaf een afstandje. Ze is enorm trots op haar prins. Ondertussen trekt de Venlose jeugd aan haar voorbij in de mooiste ’pekskes’. Prins Lex neemt een dreumes in een kuikenpakje op zijn arm. Een aandoenlijk tafereel. „Dit is waar we zelf ook begonnen zijn”, zegt de geboren Venlose over de kinderoptocht. Het stel woont inmiddels in Amsterdam. „Prachtig dat Lex nu hier als prins mag staan.”

Het carnaval is Uiting, net als veel andere Venlonaren, met de paplepel ingegoten. „Carnaval is geen werkwoord, het is een beleving”, zegt Joep Schouren, hoofd van de pers- en propagandacommissie van Venloosch Vastelaovesgezelschap Jocus.

Een van Uitings doelen als prins is om vastelaovend aan de buitenwereld te laten zien zoals die werkelijk is. Het carnaval waarmee hij opgroeide. „Mijn collega’s in Hilversum vinden het vaak leuk om de vooroordelen te belichten: zuipen, vreemdgaan. Dat is niet ons carnaval. We vieren het leven. Mensen maken met iedereen contact, ze zijn vriendelijk. Tekenend is dat er nooit wordt gevochten.”

Venlo heeft een rijke cultuur van carnavalsnummers. Allemaal in dialect. Jaarlijks worden de vier winnaars van de traditionele liedjeswedstrijd uitgebracht. „Het zijn levensliederen die iedereen meezingt”, zegt Uiting. „Ze verschillen weinig met de liederen van Jordanese zangers. Het heeft niets te maken met een paard in de gang.”

Vorst Roel Versleijen van Jocus zag in Uiting het ideale visitekaartje voor Venlo. „Sexy Lexie, Prins Justin Bieber de Eerste”, noemt Versleijen hem gekscherend. En inderdaad, geen van de voorgangers van Prins Lex had zo’n grote schare fans. Dat er ’ophef’ zou zijn over het feit dat de prins niet meer in Venlo woont, zoals een Limburgse krant twee weken geleden beweerde, is dan ook niets te merken. Heel Venlo houdt van prins Lex. „Een grote storm in een zuur glas water”, noemde burgemeester Antoin Scholten het bericht voor hij de sleutel van de stad aan Uiting overhandigde.

Henk de Boer is archivaris van de oudste carnavalsvereniging van Nederland. „Lex is een goede jongen. Hij verdient de aandacht.” Bij Jocus zijn ze maar wat blij met hun enthousiaste prins. De interesse van boven de rivieren voor hun prins vinden ze mooi. Bovendien geeft het hen de gelegenheid om de aloude tradities van hun vereniging – die in 1842 werd opgericht – voor het voetlicht te brengen. „Maar er moeten hier niet allemaal cameraploegen komen rondlopen. Het blijft toch een lokaal feestje”, aldus De Boer.

Uiting is door zijn prinsschap op een roze wolk terechtgekomen. „Dit is een jongensdroom die tot dinsdagavond duurt. Het is moeilijk om uit te leggen: de grote vraag voor een kind in Venlo is of hij ooit Prins Carnaval wil worden. Of ik het dit jaar wilde? Dat was eigenlijk geen vraag maar een mededeling van de vorst. Ik heb er geen seconde over hoeven nadenken.”

Na dit weekend heeft Venlo er heel wat jonge vastelaovend-enthousiastelingen bij. De dansmarietjes, die het hele jaar oefenden voor hun carnavalsoptredens, zijn allang om. Dat er volgend jaar weer een andere prins ten tonele verschijnt, vinden de meiden maar jammer. „Lex mag blijven!”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%
Heftige achtervolging gefilmd
De politie van Arnhem heeft beelden vrijgegeven van een heftige achtervolging. Vanuit een...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |