Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Brigade-generaal b.d. en GOV-voorzitter Ruud Vermeulen.
Brigade-generaal b.d. en GOV-voorzitter Ruud Vermeulen.
Foto: Persbureau van Eijndhoven

Schrikbarend gebrek aan apparatuur en logistiek

Landmacht oefent met ’oude zooi’

01 MEI 2017 Olof van Joolen

Den Haag - De grote landmachtoefening Bison Drawsko in Polen waarmee Nederland afgelopen winter Rusland zijn tanden wilde laten zien, heeft het leger ernstig geconfronteerd met wat het niet meer kan en heeft. De grootscheepse training joeg vooral onze eigen Defensie schrik aan.


Soldaten van de 43 Gemechaniseerde Brigade wachten op het startsein voor de oefening in Drawsko Pomorskie in Polen.
Soldaten van de 43 Gemechaniseerde Brigade wachten op het startsein voor de oefening in Drawsko Pomorskie in Polen.
Foto: Foto EPA

Generaal Jan Swillens had in Polen het commando.
Generaal Jan Swillens had in Polen het commando.
Foto: LIGTENBERG, SERGE

Een evaluatie door de Gezamenlijke Officieren Vereniging (GOV) maakt duidelijk dat ons leger op kernpunten tekortschiet. De grootste pijnpunten zijn haperende logistiek en een gebrek aan essentiële apparatuur zoals drones, radio’s en andere communicatiemiddelen.

Defensie zegt de punten uit het stuk dat is opgesteld door brigade-generaal b.d. en GOV-voorzitter Ruud Vermeulen te herkennen. De militair sprak ervoor met een serie bij de oefening betrokken leden, onder wie generaal Jan Swillens die het commando in Polen had.

Dat het überhaupt tot zo’n grote oefening is gekomen, vindt de ervaren oud-topmilitair Vermeulen bewonderenswaardig. Door de jarenlange bezuinigingen moest de 43 Gemechaniseerde Brigade de oefening voorbereiden, schreef de brigade zelf de oefenplannen en namen leden de veroorzaakte schade op.

Uit nood

Allemaal taken waarvoor een eenheid vroeger een beroep kon doen op ondersteunende afdelingen. „Het door en voor de brigade organiseren is top of the bill. Ook al werd het uit nood geboren, men kan er trots op zijn”, zegt Vermeulen.

Tegelijkertijd signaleert Vermeulen dat het ingekrompen defensieapparaat juist in Polen tegen de grenzen van het mogelijke aanliep. Nergens was dat duidelijker dan bij de logistiek. Om 3600 militairen in het veld te kunnen voeden en voorzien van munitie moest Defensie haar complete logistieke apparaat inzetten. Zelfs dit bleek niet genoeg.

„Chauffeurs waren 20 uur non-stop in touw. Goed om dat een keer te oefenen, maar op een gegeven moment is het niet meer verantwoord. Helemaal niet bij min vijftien. Daarom is het tempo van de oefening naar beneden gebracht”, weet de generaal b.d.

Een tweede groot probleem was haperende communicatie. Of het nu de radio’s zijn of de satellietnetwerken waarover militairen veilig, gecodeerd moeten kunnen communiceren: het is allemaal oud, versleten of heeft onvoldoende capaciteit. Zo heeft Defensie volgens Vermeulen te weinig bandbreedte op de satelliet ingekocht.

„Het is oude zooi. De verbindingsdienst zit met het slechtste van het slechtste”, is het harde oordeel van de oud-topmilitair. Het gevolg hiervan laat zich raden. Wie niet in staat is te communiceren, kan eenheden niet goed aansturen. Waardoor ze zwakker in de aanval en het defensief zijn. Het probleem werd nog eens verergerd doordat andere aan de oefening deelnemende landen allemaal hun eigen communicatiemiddelen hebben die op andere golflengtes werken. Er kon alleen multinationaal worden gesproken door middel van liaisonofficieren.

Wat de Nederlanders ook ervoeren was de onmisbaarheid van drones. Die permanent boven het gebied cirkelende onbemande vliegtuigen leveren informatie over waar de vijand zich ophoudt en wat hij doet. Ze zijn een onmisbare schakel bij de inzet van artillerie of het kunnen ontkomen aan een vijandelijke beschieting. Helemaal in het geval van de Russen die het werken met de onbemande toestellen goed in de vingers hebben.

„Nederland beschikt niet over zulke drones. Dat is een serieuze handicap”, aldus Ruud Vermeulen.

Dat gaat ook op voor de Nederlandse vuursteun in Polen. De totale Nederlandse artillerie bestaat uit achttien kanonnen. Daarvan waren er bij Bison Drawsko tien inzetbaar en na een paar dagen vanwege technische malheur nog zeven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |