Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zes politiewagens zijn toegesneld naar een een grote vechtpartij vorige zomer in Almelo rond een groep inwoners van het azc.
Zes politiewagens zijn toegesneld naar een een grote vechtpartij vorige zomer in Almelo rond een groep inwoners van het azc.
Foto: anp

Frustratie bij politie over opgepakte asielhoppers

Straffeloos in de fout

30 JUN 2017 Jorn Jonker

Asielzoekers die misdaden plegen en worden gepakt, worden niet altijd vervolgd. Een deel wordt zonder straf vrijgelaten. Dat gebeurt in de hoop dat ze zo sneller uit te zetten zijn, maar die hoop is regelmatig tevergeefs. Het is een van de vele onthullingen die uit stapels politie-documenten over vreemdelingencriminaliteit naar voren komen.

M ultomappen vol politierapporten over criminaliteit onder vreemdelingen heeft deze krant inmiddels in bezit. Wie de documenten leest, valt van de ene verbazing in de andere. Agenten vertellen er onomwonden in hoe groot de problemen met asielcriminaliteit zijn en welke groepen er voornamelijk verantwoordelijk voor zijn.

Het had niet veel gescheeld of de informatie was nooit naar buiten gekomen. De Telegraaf kreeg maanden geleden de tip dat de Nationale Politie rapportages over criminaliteit onder vreemdelingen bijhoudt. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur werden de stukken opgevraagd. De politie beweerde echter stellig niet over zulke informatie te beschikken. Veel gesteggel later zijn de documenten toch overhandigd en de gigantische omvang ervan alleen al, legitimeert de vraag: hoe heeft iemand ooit kunnen beweren dat deze informatie er niet was? Duizenden pagina’s informatie op landelijk niveau, de onderliggende lokale stukken zijn nog niet eens meegeteld, lijken moeilijk te missen. Er is zelfs een speciale ’taskforce’ voor bij de politie.

Foto: Telegraaf

In de documenten over de jaren 2015 en 2016 wordt duidelijk dat de asielcriminaliteit in de loop der tijd is gaan verschuiven. Mensen uit veilige landen, die nul kans maken op een verblijfsvergunning hier, worden langzamerhand steeds meer verantwoordelijk voor de misdaad door vreemdelingen. In de eerste tien maanden komt twee derde van de verdachte asielzoekers uit een veilig land. Zij plegen met name winkeldiefstallen. Eén vreemdeling werd zelfs van 13 delicten verdacht.

Asielzoekers uit deze groep ’veilige-landers’ reizen vaak door heel Europa. Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat ze daarbij rekening houden met waar de beste asielzoekerscentra en omstandigheden voor vreemdelingen zijn. Ze nemen snel weer de benen als uitzetting dreigt. Zo hoppen deze migranten van land naar land. Zij zorgen voor zó veel problemen dat de politie in de loop van 2016 aparte wekelijkse rapporten over de misdaden van deze specifieke groep gaat bijhouden. In die rapporten wordt duidelijk dat de politie naarstig zoekt naar manieren om het grote probleem in te dammen.

Foto: Telegraaf

De frustratie spat er vanaf als agenten beschrijven dat een deel van deze asielzoekers uit veilige landen niet eens vervolgd wordt de keren dat de politie ze wel in de kraag vat. Tijdens een rondgang in november 2016 komt de landelijke taskforce er achter dat dit bij meerdere eenheden speelt. De zaak wordt in een dergelijk geval geseponeerd en de verdachte kan gaan.

Het idee achter die vrijlating is volgens de politierapportage dat iemands asielaanvraag bijvoorbeeld is afgewezen en dat die sneller is uit te zetten als er geen strafzaak loopt. Maar die uitzetting gebeurt vaak niet of laat tijden op zich wachten. Het resultaat is dat de vreemdeling straffeloos in Nederland kan blijven, terwijl de politie van zijn misdaden weet.

De afdeling van de politie die over vreemdelingencriminaliteit gaat, schrijft daar eind 2016 dan ook over: „De vraag is of seponeren van zaken wenselijk is als de verdachte niet gelijk uitgezet kan worden en dus tot uitzetting in vrijheid in Nederland verblijft. Daar geef je een onwenselijk signaal mee af, namelijk dat het plegen van misdrijven niet bestraft wordt tot iemand uitgezet wordt.” Het OM zegt niet op de vrijlatingen te kunnen reageren.

Machteloos

Het is niet het enige punt in het dossier waar de sterke arm wat machteloos blijkt te staan. Asielzoekers die uit veilige landen komen, blijken keer op keer de asielzoekerscentra als een soort post te beschouwen waarvandaan ze ’strooptochten’ kunnen doen. Een voorbeeld toont dat pijnlijk aan. In december vorig jaar krijgt de politie een melding van een collega van de Marechaussee die een aantal nachtdiensten op rij heeft gedraaid bij een asielzoekerscentrum. „Daarbij viel het hem op dat ELKE NACHT rond 03.00 uur er een uitloop is van azc’ers.” Waar ze precies naartoe gaan is de politie onbekend, maar de Marechaussee ziet wel dat ze het nabijgelegen Delfzijl ingaan.

De asielzoekers uit veilige landen lijken soms zelfs onderdeel te zijn van georganiseerde misdaadgroepen. De politie beschrijft Oost-Europese migranten die op bestelling stelen. Een product wordt dan bijvoorbeeld in grote aantallen gestolen, zoals opzetborstels van elektrische tandenborstels. Ook worden er complete bestellijsten aangetroffen.

Welke van de veilige-landers de meeste ellende veroorzaakt, verandert ook met de tijd. Naarmate 2016 vordert is de criminaliteit duidelijk steeds meer de schuld van Marokkanen en Algerijnen die plots massaal naar Nederland trekken. Eerst waren het nog andere groepen, vooral Oost-Europeanen zoals Albanezen, die volgens de politie veel misdaad op hun conto konden schrijven. Zo is er halverwege een statistiek gemaakt waarin duidelijk gemaakt wordt welke nationaliteiten relatief het meest worden aangehouden.

Georgiërs staan op dat moment met stip op 1. Ze werden in de anderhalf jaar daarvoor 8,9 keer vaker aangehouden dan een gemiddelde asielzoeker. Eind 2016 ziet de politie echter dat Noord-Afrikanen de koppositie in de misdaad overnemen. Dan luiden rapportages plots: „De mannen met als herkomst Marokko zijn verantwoordelijk voor de meeste strafbare feiten afgelopen week. Tevens komen de mannen met herkomst Algerije en Tunesië regelmatig in beeld als verdachte.” Dé hotspot voor deze criminaliteit van veilige-landers is volgens de rapporten Noord-Nederland.

Alcohol en drugs

Ook als het gaat om andere zaken van criminaliteit, zoals overlast veroorzaken op de opvang zelf en het lastig vallen van vrouwen, staan Marokkanen eind 2016 op nummer 1. Over de incidenten die deze vreemdelingen uit veilige landen in de azc’s veroorzaken, schrijft de politie uitvoerig. Vaak is er alcohol en drugs in het spel. Politiemensen doen zelfs in een saillante passage de werkwijze van de criminelen uit de doeken. „Opvallend gegeven: Noord-Afrikanen bewaren scheermesje in mond”, begint deze uitleg. „In enkele Noord-Afrikaanse landen wordt geleerd om een scheermesje in de wangzak te plaatsen tijdens incidenten. Op het moment dat het nodig is, wordt het mesje tussen de tanden gefriemeld en buigt men zich naar de tegenstander om schade in nek en gezicht aan te richten. Dit is de laatste paar maanden een aantal keren voorgevallen.”

Agressie bij veilige-landers op het azc komt bovendien vaak voor: nog voor de piek in de komst van Marokkanen, worden er 200 gevallen per maand geregistreerd. Dat zijn geen misdrijven, maar de diensten zijn er wel druk mee. „Men weet de grens op te zoeken zodat het dan niet altijd in een strafbaar feit resulteert maar politie-inzet wel noodzakelijk is.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.48
+ / - +0.32%

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |