Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nikki is pas 6, maar heeft al een paspoort vol stempels. Moeder Kelly Litjens: „Maar iedere keer moet ik op het vliegveld bewijzen dat ik mijn dochter niet wil ontvoeren.”
Nikki is pas 6, maar heeft al een paspoort vol stempels. Moeder Kelly Litjens: „Maar iedere keer moet ik op het vliegveld bewijzen dat ik mijn dochter niet wil ontvoeren.”
Foto: Foto Marcel van Hoorn

Alleenstaande ouders komen niet zomaar door de douane

’Waar is jouw papa?’

04 JUL 2017 Marion van Es

In de vakantieperiode is de Marechaussee extra alert op vaders en moeders die zonder de andere ouder met hun kinderen reizen. Dit doen ze om kinderontvoering te voorkomen. Toch komen nog dagelijks ouders onvoorbereid naar het vliegveld. Het overkwam ook Kelly Litjens (31), alleenstaande moeder van Nikki (6).

„Samen met mijn dochter maak ik een wereldreis in stukjes”, vertelt Kelly. „In de schoolvakanties gaan we naar allerlei avontuurlijk landen, zoals Sri Lanka, Nicaragua en Jordanië. Samen zijn we al in 33 landen geweest. Ik vind het leuk dat Nikki hierdoor de wereld leert ontdekken.”

Over hun bijzondere leven houdt ze een blog bij: Reisheid.nl. Hoewel de 6-jarige Nikki inmiddels al een paspoort vol vreemde stempels heeft en moeder en dochter nooit eerder werden gecontroleerd op het vliegveld, werden ze vorig jaar in de meivakantie op Schiphol opeens uit de rij geplukt toen ze op weg waren naar Gambia. „Of ik even wilde uitleggen waar de vader was”, zegt Kelly. „En dat vroegen ze niet alleen aan mij, maar ook aan mijn toen nog 5-jarige dochter: ‘Waar is jouw papa? En wat ga je met mama doen in Afrika?’. Heel stoer antwoordde Nikki: ‘Ik heb geen papa’.”

Geboorteakte

De vader van Nikki is al sinds de zwangerschap niet meer in beeld, hij heeft zijn kind ook nooit erkend. Kelly heeft dus het eenhoofdig gezag over haar dochter. „En laat dat nou net heel lastig aan te tonen zijn”, verzucht ze. „Aangezien er geen vader is die een toestemmingsverklaring kan ondertekenen, had ik niks bij me. De Marechaussee bleef maar aandringen. ‘Kunnen we de vader misschien bereiken?’, vroegen ze. Maar juridisch gezien is er helemaal geen vader! Uiteindelijk hebben ze via de gemeente de geboorteakte opgevraagd en mocht ik na een uur eindelijk gaan. Gelukkig was ik ruim op tijd, anders had ik zeker mijn vlucht gemist.”

Volgens Marlous de Ridder van de Koninklijke Marechaussee worden alleenreizende ouders met name in de vakantieperiodes strenger gecontroleerd. „We doen er alles aan om internationale kinderontvoering te voorkomen en zijn daar dus altijd alert op. Maar tijdens vakantieperiodes zijn er meer alleenreizende ouders en staan we nóg meer op scherp.”

„Op alle Nederlandse luchthavens controleren we ouders die zonder partner met alleen hun kinderen reizen”, vervolgt ze. „Dit is wel afhankelijk van hun bestemming; binnen het Schengengebied geldt namelijk vrij reizen. Die passagiers komen dus niet langs de paspoortcontrole. Ouders die buiten de Schengenlanden reizen, kunnen eventueel een extra controle krijgen op het gezag over het kind. De betrokken grenswachter moet ervan overtuigd zijn dat alles in orde is en er geen sprake is van kinderontvoering. Hij kijkt onder andere naar de omstandigheden en de omgang met het kind.”

Digitaal

Op de website van de Rijksoverheid staat precies uitgelegd welke documenten in welke situatie nodig zijn, zoals een kopie van het identiteitsbewijs van de andere ouder. Nieuw dit jaar is dat het toestemmingsformulier ook digitaal in te vullen is. In samenwerking met het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIKO) en het Ministerie van Veiligheid en Justitie is deze zomer het formulier aangepast, waardoor het voor reizigers makkelijker is om goed voorbereid op reis te gaan.

„Meerdere keren per dag zien we ouders die zonder papieren naar de luchthaven komen”, vertelt Marlous de Ridder van de Marechaussee. „De onderzoeken om vast te stellen hoe het gezag is geregeld, kosten ons veel tijd. Als er geen toestemmingsformulier is, moeten er systemen worden geraadpleegd of wordt de achterblijvende ouder gevraagd naar de luchthaven te komen. Hierdoor is de kans groot dat de vlucht wordt gemist. We adviseren daarom met klem om altijd een toestemmingsformulier van de andere ouder en de andere benodigde documenten bij je te hebben. Ook als je met de auto reist.”

Sinds mei vorig jaar wordt Kelly bij intercontinentale reizen op Schiphol steevast gecontroleerd. „Ik heb nu altijd de geboorteakte en een uittreksel uit het bevolkingsregister bij me, zowel de Nederlandse als internationale variant. Helaas is dat niet altijd voldoende. Ook in het buitenland ben ik namelijk meerdere keren gecontroleerd, bijvoorbeeld in Thailand, Cuba en Nicaragua. Sommige landen eisen nog meer bewijs, zoals een verklaring van de rechtbank dat het gezag nooit is aangevochten.”

„Of ze willen dat de geboorteakte door een erkend vertaalbureau in hun eigen taal is vertaald, inclusief officiële stempel van de ambassade en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kost allemaal veel uitzoekwerk, tijd en geld. Het zou fijn zijn als dit eenvoudiger te regelen was.”

Stoute mensen

Toch heeft ze geen enkele problemen met de controles. „Ik vind het zelfs heel goed! Voor mijn dochter vond ik het destijds vervelend, omdat zij werd geconfronteerd met vragen over haar vader. Gelukkig is dat daarna nooit meer gebeurd. Ze vraagt me wel waarom wij elke keer worden tegengehouden. ‘Kunnen stoute mensen een kind dan zomaar meenemen mama?’, vroeg ze een keer. Ik vind het jammer dat ze zich op haar leeftijd al beseft dat zulke dingen gebeuren. Maar het ongemak dat het ons kost, heb ik er graag voor over. Het is namelijk allemaal ter voorkoming van iets veel ergers.”

Sinds haar regelmatige checks op het vliegveld, is Kelly na gaan nadenken over de gevaren van kinderontvoering. „In geen enkel land word ik zo vaak gecontroleerd als hier, dat geeft een veilig gevoel. Maar aangezien ik in Limburg woon, reis ik ook weleens via Brussel of Düsseldorf. Daar mocht ik tot nu toe elke keer gewoon doorlopen. Voor kwaadwillende ouders zijn er dus nog altijd mogelijkheden…”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.7 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%
‘Koopkracht-ontwikkeling is matig’
DFT-verslaggever en columnist Martin Visser reageert op de Miljoenennota die door Minister...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |