Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Jihadi’s gebruiken geregeld Captagon-pillen om langer te kunnen vechten.
Jihadi’s gebruiken geregeld Captagon-pillen om langer te kunnen vechten.
Foto: EPA

Moordmachine dankzij jihad-pil

10 MEI 2017 Mick van Wely

Brunssum - Sinds de vondst van grote partijen ’jihad-pillen’ in Zuid-Europese havens, bestond bij opsporingsdiensten al langer het vermoeden dat de ’Captagon-tablet’ ook in Nederland werd geproduceerd. In Brunssum was het nu echt raak.

„Het is de eerste keer dat we pillen met het Captagon-logo hebben aangetroffen in een lab in Nederland, waarbij de bestanddelen ook echt cafeïne en amfetamine zijn. We hebben nog geen directe lijn tussen de verdachten en het Midden-Oosten kunnen ontdekken, maar onderzoeken die wel”, zegt woordvoerder Thomas Aling van de landelijke recherche.

Xtc is een feestpil, maar cafeïne en amfetamine zijn ’pepmiddelen’. Ze houden de gebruiker juist actief en langdurig wakker. Strijders kunnen probleemloos dagen achter elkaar doorvechten met de peppillen, die ook nog eens pijn bestrijden.

Captagon was tot 1986 in Europa een gewoon verkrijgbaar medicijn, dat uiteindelijk in de ban werd gedaan vanwege de zwaar verslavende werking.

Logo

In de schuur in Brunssum lagen tienduizenden pillen die door jihadistische groeperingen in het Midden-Oosten worden gebruikt. Ze hadden het logo ’Captagon’: exact hetzelfde logo dat op de pillen staat die op grote schaal in het Midden-Oosten worden gebruikt.

Naast de pillen lagen een tabletteermachine, 20 kilo mdma en 60 kilo cafeïne. Van 60 kilo cafeïne kunnen zo’n 300.000 pillen gedrukt worden.

De politie heeft bij de inval twee verdachten opgepakt: een 40-jarige man en zijn 39-jarige vriendin uit Brunssum. De man woonde naast de schuur in een huis aan de Titus Brandsmastraat aan de rand van het Limburgse dorp. Bij de inval zijn twee verdachten ontkomen, die nog door de politie gezocht worden.

In het Midden-Oosten zijn in de afgelopen jaren miljarden Captagon-pillen onderschept. Ze worden daar ook gedrukt. De producenten en handelaren verdienen grof geld met de pillen. Partijen zijn onderschept in onder meer Jordanië, Soedan en Syrië.

Nazi’s ook op peppillen

Het gebruik van de peppillen door groeperingen in het Midden-Oosten doet denken aan de nazi’s die in het leger massaal het middel Pervitin consumeerden. Met de tabletten konden de troepen dagen aaneen doormarcheren en ze hielden piloten langdurig wakker. De pillen werden Panzerschokolade, Stuka-tabletten en Pilotenmarsepein genoemd en bevatten ’crystal meth’ oftewel methamfetamine.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.2 °C
ZW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - +0.11%
`Wist niet van wie bedreiging kwam`
Locoburgemeester van Emmen, Bouke Arends, heeft tijdelijk ondergedoken gezeten in het buitenland na...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |