Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Anko Stoffels

’Kom zeiken op SAIL’

22 AUG 2015 Daphne van Dijk

AMSTERDAM - ’Kom zeiken op SAIL’. Met die oproep bij twee toiletblokken op het nautische evenement wordt mannen opgeroepen hun plas te doneren om er uiteindelijk kunstmest van te maken. Maar er blijken nog niet veel heren voor warm te lopen.

Op de De Ruijterkade vlakbij het Centraal Station staat zo’n speciale plasunit voor mannen; de andere staat op de Piet Heinkade. „Hoe puurder en hoe schoner, hoe makkelijker het is om van plas kunstmest te maken. Daarom hebben we alleen speciale urinoirs voor mannen neergezet. Op de damestoiletten komt er namelijk nog water en wc-papier bij en dan is het weer veel lastiger om er kunstmest van de maken", vertelt Jacqueline de Danschutter, programma-manager innovatie bij Waternet.

Enthousiaste toiletdames

Twee jaar geleden ging naast de waterzuiveringsinstallaties een grote fosfaatfabriek in het Westelijk Havengebied in Amsterdam open. Daar maakt men van rioolwater kunstmest. In onze ontlasting zitten namelijk belangrijke grondstoffen waarvan na een chemische reactie fosfaat wordt gemaakt, een belangrijk onderdeel van kunstmest. Naar verwachting zullen de natuurlijke bronnen waar nu fosfaat wordt gewonnen over 30 jaar uitgeput zijn en dus wordt er nu al naar alternatieven gezocht.

Waternet hoopt samen met het Waterschap Amstel, Gooi en vecht om tijdens SAIL 100.000 liter urine op te halen, een half miljoen plasjes. Maar na drie dagen staat de teller pas op 1500 liter ingezamelde mannenurine. Aan de twee enthousiaste toiletdames die de heren aanspreken, zal het niet liggen. „Het is toch wel een heel verhaal om te vertellen en mensen zijn gehaast, willen snel plassen. Daarnaast is het nogal ’out in the open’ en staan mannen erg zichtbaar te plassen. Dus gaan ze naar de dameswc’s", vertelt toiletjuf Lisa die niet met haar echte naam in de krant durft.

3000 liter

Ook op de muren staan aanlokkende leuzen als ’plas tegen de muur en behang hem met natuur’ en een korte uitleg van drie duurzame en groene projecten in Amsterdam. Toiletgangers zelf mogen aangeven aan welk van drie ze willen dat de kunstmest uit hun plas heengaat. Het populairst is de verticale schooltuin tegen een muur bij een basisschool in de hoofdstad.

Jacqueline Danschutter baalt wel een beetje van de magere opbrengst tot nu toe. 100.000 liter pure urine levert 150 kilo kunstmest op. Met een beetje mazzel wordt tijdens SAIL 3000 liter opgehaald, een zakje van 4,5 kilo kunstmest. „Maar het winnende project krijgt wel gewoon wat is toegezegd”, belooft Danschutter.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Vrouwen sneller dan mannen bij NK...
Op de slotdag van Sail vond de zinderende finale van het NK Waterfietsen plaats. Wij waren erbij en...

Watersporters besteden te weinig aandacht aan diefstalpreventie:


Verstuur