Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Robin van Lonkhuijsen

NIEUWS

Sail overtreft alle verwachtingen

24 AUG 2015 Teije Brandsma

Sail 2015 is een volksfeest geworden dat de verwachtingen heeft overtroffen. Er zijn in totaal bijna 2,3 miljoen bezoekers naar het IJ gekomen. Dat zijn er ruim een half miljoen meer dan tijdens de vorige editie.

Prins Maurits, beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam, neemt de vlootschouw af samen met zijn vrouw Marilène en hun kinderen.
Prins Maurits, beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam, neemt de vlootschouw af samen met zijn vrouw Marilène en hun kinderen.
Afscheid van Sail en nu is het weer vijf jaar wachten op de volgende editie.
Afscheid van Sail en nu is het weer vijf jaar wachten op de volgende editie.

Al toen de uittocht van de boten gistermiddag richting IJmuiden bezig was, verscheen er bij de Sail-medewerkers in hun operationele zenuwcentrum in de Passenger Terminal aan het IJ een steeds grotere glimlach op hun gezicht.

Feestje

Want dit feestje kon niet meer kapot. Al een dag voor het einde van de zeilmanifestatie was het totale bezoekersaantal van dik 1,7 miljoen van de vorige editie uit 2010 overtroffen. En in de loop van gisteren bleef de teller gewoon oplopen.

Publieksevenementen

Een voorname factor was niet alleen omdat er een recordaantal van vijftig tallships lag afgemeerd. Veel belangrijker was het weer. Er zijn weinig Nederlandse publieksevenementen de afgelopen jaren die daarmee zoveel geluk hadden als deze Sail.

Nieuwe depressie

Een week geleden begon in heel Nederland een droevigmakende miezerregen die bijna twee dagen aanhield. Maar afgelopen woensdagmorgen, toen de eerste boten het Noordzeekanaal binnenvoeren, trokken de laatste donkere wolken weg. De zon brak door en bleef schijnen. Op zaterdag werd het zelfs 26 graden. Bij het wegvaren van de laatste boten gisteren trok er vanuit het zuiden een nieuwe depressie met regen Nederland in.

Bezoekersaantallen relativeren

„We willen de bezoekersaantallen overigens ook wat relativeren”, aldus een woordvoerder van Sail. „Als het slecht weer was geweest, waren er misschien wel een miljoen bezoekers minder geweest - en dan hadden we nog steeds een prachtig feestje gehad. Aantallen vertellen bij zo’n Sail niet het hele verhaal.”

Droevig incident

Sail kende één droevig incident. Vrijdagavond verdronk een bezoeker. In eerste instantie werd gedacht dat het slachtoffer overboord was geslagen op een van de boten. Later bleek dat een 23-jarige man in de duisternis vanaf de Sumatrakade het water in was gevallen en niet meer boven gekomen. De politie kon niet zeggen of de man dronken was. Een dramatisch ongeluk dat in de grachtenrijke stad Amsterdam helaas vaker plaatsheeft.

Pronkstuk

Xavier Cuirana Llorens uit Barcelona vertelt in ieder geval verbaasd te zijn over onze hoofdstad. De 24-jarige student in Barcelona zit op een koopvaardijopleiding in Spanje en hielp de afgelopen dagen in Amsterdam mee als vrijwilliger en stagiair op de Nao Victoria. Deze replica van de eerste boot die de wereld in 1519 rond voer, geldt als het pronkstuk van de Sail 2015. Xavier heeft met zijn boot de afgelopen zes maanden vijf bootshows meegemaakt: een in Litouwen, twee in Duitsland, een in Frankrijk en dan de Sail in Amsterdam.

Drukstbezochte

„Deze hier in Amsterdam blijkt de drukstbezochte, verreweg. Amsterdam is trouwens een leuke stad. Ik ben een keer in Venetië geweest, met al die kanaaltjes en gondels. Maar dat is een groot attractiepark voor toeristen. Amsterdam niet. In Amsterdam, zo zag ik nu, wordt aan en op het water door gewone mensen echt geleefd!”

Noodlottig ongeval

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam sprak van een „fantastische Sail”, maar wel een met een zwart randje vanwege het noodlottige ongeval van vrijdagavond.

Feest van verbinding

Hij zei „enorm onder de indruk” te zijn van de organisatie van Sail, de politie, de ambtenaren, de brandweer en andere betrokkenen, maar ook van de bezoekers. „Zij zijn gekomen voor het plezier en hebben plezier gegeven. Sail was een feest van verbinding, het verliep heel harmonieus.” Het evenement hoefde niet vergaand aangepast te worden. „Je kunt niet beter wensen dat zo’n groot evenement zó verloopt.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Vrouwen sneller dan mannen bij NK...
Op de slotdag van Sail vond de zinderende finale van het NK Waterfietsen plaats. Wij waren erbij en...

Watersporters besteden te weinig aandacht aan diefstalpreventie:


Verstuur