Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Schippers Danny de Bruijne en Nel Willemse (inzet) hebben hun handen vol op het IJ, maar het is niet alleen op het water dringen, ook op de pont.
Schippers Danny de Bruijne en Nel Willemse (inzet) hebben hun handen vol op het IJ, maar het is niet alleen op het water dringen, ook op de pont.

Heen en weer op overvolle IJ

24 AUG 2015 Daphne van Dijk

Haaks op al het vaarverkeer van SAIL moesten de GVB-pontjes de afgelopen dagen druk manoeuvreren om passagiers vanaf het Centraal Station naar Amsterdam-Noord te brengen. En met alle gevaarlijke capriolen van met name de pleziervaart op het overvolle IJ was dat geen sinecure.

„Waarom schiet hij zo dicht met zijn jacht voor de pont langs?” verzucht schipper Danny de Bruijne. „Voor hetzelfde geld zat er aan mijn bakboord nog een schip. Dan had hij een groot probleem gehad.”

Zijn collega Nel Willemse vult aan: „Hij had wel in onze zuigstroom kunnen komen.”

De Bruijne en Willemse voeren gisteren op de laatste SAIL-dag samen op de pont naar het KNSM-terrein in Noord, waar de Groene Oceaan zich bevond. Het is een van de tien ponten die tijdens SAIL voer en bovendien gratis openbaar vervoer. Dat zorgde zeker de eerste dag voor wat chaotische taferelen.

„Mensen bleven gewoon op de pont staan tijdens de SAIL-in parade”, vertelt Nel. „Nieuwe passagiers konden de pont niet op en naar de stewards werd niet geluisterd. Ook niet naar ons, want we kregen heel boze reacties en de wachttijden liepen op tot een uur. De politie is komen helpen om de boten schoon te vegen. We zijn namelijk geen rondvaartboot.”

Tijdens deze SAIL-dagen is er slechts één kleine aanvaring geweest met de pont na het vuurwerk, wat een wonder mag heten gezien de drukte op het IJ.

„Je merkt dat de strengere regels deze keer effect hebben, zoals stuurboord wal maximaal 6 kilometer per uur varen. En de meeste botenbezitters hebben zich daar goed aan gehouden”, vertelt Danny. „En als het niet lukte, drukten we onze pont er gewoon doorheen.”

Ook Nel is onder de indruk van het feit dat bijna iedereen zich zo netjes aan de regels hield. „Op een mooie zomeravond is het soms veel lastiger met de pont overvaren. Dan wordt er maar wat aangerommeld door de pleziervaart. SAIL is voor ons eigenlijk heel prettig verlopen!”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Vrouwen sneller dan mannen bij NK...
Op de slotdag van Sail vond de zinderende finale van het NK Waterfietsen plaats. Wij waren erbij en...

Watersporters besteden te weinig aandacht aan diefstalpreventie:


Verstuur