Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf

Drie e-bikeroutes voor deze herfst

E-bikes blijven onverminderd populair. Inmiddels heeft een op de vijf etsen een elektrisch motortje. Wel zo lekker tijdens lange etstochten. Want al kent ons land weinig heuvels, dan nog is zo’n ‘duwtje in de rug’ best prettig. Zo geniet je nog intenser van al die mooie routes speciaal gemaakt voor op de e-bike.

Herinnering aan Holland. Wie kent het gedicht niet? Dichter Hendrik Marsman beschrijft erin het Nederlandse landschap en de strijd tegen het water. De eerste zin, ‘denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan’, is overbekend geworden. Een zin ook die menig recreatief fietser in gedachten omhoog zal hebben gehaald wanneer hij langs de eveneens in het gedicht beschreven ‘boomgroepen, dorpen, geknotte torens, kerken en olmen’ tufte. Zo valt Nederland nog best mee.

Maar waar is het laagland nu het mooist: zijn het duinen aan de kust, de heidegebieden richting Duitse grens, of moeten we juist verder naar het noorden – het weidse Friese merengebied of de ruige schoonheid van de Waddeneilanden? Moeilijk kiezen. Schoonheid is en blijft een subjectief begrip. Waar de een het liefst door pittoreske dijkdorpjes fietst, doe je de ander geen groter plezier met een route door desolate natuur.

Daarom selecteerde de redactie een drietal tochten die zowel per e-bike als scooter (voor op het fietspad) prima begaanbaar zijn. Geen definitieve lijst, maar wel één die - dat mooie, oude gedicht indachtig - voert langs allerlei grote en kleine wonderen die je soms pas opmerkt wanneer je besluit de boel de boel te laten en er eens lekker op uittrekt; met je hand op het stuur en de wind in je haren.

1. Fietsen langs de plekken waar de dijk doorbrak

Het noordwestelijke puntje van Noord-Brabant is een prachtig gebied. In dit uitgestrekte polderlandschap kom je langs dijken, grienden, boomgaarden en bouwland. Én suikerbieten, het belangrijkste gewas in dit zeekleigebied. Niet voor niets vind je er een van de grootste suikerfabrieken van West-Europa. De polder Ruigenhill wordt aan drie kanten begrensd door water: het Hollandsch Diep, het Volkerak en de Dintel. Een route met veel vergezichten. Even een momentje pauze van de pedalen? Dan zijn de oude vestingstadjes Willemstad en Klundert een bezoek meer dan waard. Binnen de gave grachten en wallen in Willemstad pronkt een aantal mooie bouwsels: het Princehof/Mauritshuis, het vroegere Raadhuis, d’Orangemolen en de hervormde kerk; het eerste godshuis in Nederland dat speciaal voor de protestantse eredienst werd gebouwd. Ook niet te missen: het kunstwerk De Wachter die de exacte plek aangeeft waar op 1 februari 1953 de zeedijk doorbrak.

2. Cultuur, bloembollen, zee en duinen

Egmond aan den Hoef ligt vlak naast Egmond aan Zee en is een prima uitvalsbasis voor een heerlijke fietstocht langs de kust. Van Egmond aan den Hoef voert deze route door Bergen, een alleraardigst dorpje tussen bos en duinen gelegen. Eyecatcher is de ruïnekerk in het dorp. Maar je kunt er ook terecht bij de vele boetiekjes, terrasjes en restaurants.

Tijdens de tocht bezoek je ook de cultuurstad Alkmaar. Bekend van de Alkmaarse kaasmarkt, al meer dan vier eeuwen een traditie, die tegenwoordig jaarlijks door zo’n honderdduizend mensen wordt bezocht. Bijgevuld op kaas? Dan sluit je de tocht af met een bezoek aan omliggende dorpjes zoals Heiloo en Zuidschermer. Het eindpunt is gelijk aan het startpunt, inderdaad, Egmond aan den Hoef.

3. Dichtbij de Drentse hunnenbedden

Zeg je Drenthe, dan zeg je hunebedden. De provincie staat dan ook met stip op één als het gaat om deze prehistorische monumenten. Dat je er ook prachtige bosrijke gebieden vindt, bewijst het gebied rondom Grollo, Schoonloo en Hooghalen. Recreatie en natuur gaan hier hand in hand. Hoe dieper je het door dassen bewoonde woud doordringt, hoe stiller het wordt. Parel van dit gebied is een oud stuifzandgebied, het Heuvingerzand genaamd, dat is omsloten door eeuwenoude eiken en grove dennen.

Mooi aan Drenthe is verder dat het grootste deel van de provincie zich bevindt op het zogenoemde Drents Plateau, dat bestaat uit met zand bedekte grind- en zandafzettingen uit de laatste ijstijd. Hierdoor zijn er weinig hoogteverschillen, wat wel zo lekker etst. Must see is het dorp Borger, waar je het grootste hunebed van Nederland kunt bewonderen. Wil je deze oude graftombes kunnen aanraken, dan is Fietsroute 114843 Boger- Odoorn (48,10 kilometer) je beste optie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 518.98
+ / - -0.9%
Meer Premium