Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TMG Natives

Voorwoord Claudia Zuiderwijk

Nederland staat op de vijfde plaats van de innovatieranglijst, die jaarlijks door de Europese Commissie wordt gepubliceerd. Zweden staat net als vorig jaar eerste. De meest innovatieve regio's in Nederland zijn Noord-Brabant en Utrecht. Waarom doen we het toch zo goed?

Nederland heeft een fantastisch kennisintensief en innovatief midden- en kleinbedrijf en er wordt heel goed samen gewerkt tussen bedrijven, universiteiten en overheden. Het midden- en kleinbedrijf maakt dus het verschil. Vandaar die vijfde plaats. En daar kunnen we trots op zijn. Ondernemende mannen én vrouwen met lef, doorzettingsvermogen én een neus voor innovatie. Het midden- en kleinbedrijf is ook de slimme motor van de economie gebleken toen het minder goed ging met Nederland. Met de realisatie van innovaties hebben deze ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Zij joegen de economie aan met vernieuwingen.

Wij presenteren elk jaar de MKB Innovatie Top 100, een etalage vol succesvolle innovaties uit het mkb.  Elf jaar MKB Innovatietop 100 is terugkijken op 1100 prachtige innovatieve producten en diensten van mooie Nederlandse bedrijven. Een geweldige innovatie-etalage, kan ik wel zeggen. Elke keer weer stelt een deskundige jury een nieuwe ranglijst vast. En elk jaar worden we opnieuw verrast door de diversiteit en de kwaliteit van de inzendingen. Ook dit jaar gaat de nummer één er uiteraard met de grootste eer vandoor. Maar ook alle 99 andere winnaars zijn terecht trots op een plekje in deze 11e Innovatietop 100. Want het is een kwalificatie dat je als bedrijf vooroploopt en innovatief bezig bent in je branche.

Als Kamer van Koophandel hopen we dat deze publicatie andere ondernemers enthousiasmeert om werk te maken van hun eigen innovatieplannen. Innoveren is niet altijd 'rocket-science', innoveren ligt binnen ieders bereik. Voor ons zelf is het een extra stimulans om innoverende bedrijven te blijven ondersteunen met praktische informatie, inspirerende bijeenkomsten, zoals de Dag van de Innovatie en fijne netwerken. We zijn nu al benieuwd naar de inzendingen voor de Top 100 van 2017.

Claudia Zuiderwijk
Voorzitter Raad van Bestuur
Kamer van Koophandel

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.94
+ / - +0.05%
Meer Premium