Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Stefan Heijdendael

Yoni.care wint MKB Innovatie Top 100

Van alle honderd innovatieve bedrijven die een plekje in de MKB Innovatie Top 100 hebben bemachtigd, steken er drie nog net een stukje bovenuit: Robin Radar Systems, Green Basilisk en Yoni.care. Het moment van het verlossende woord: de Dag van de Innovatie op 29 september. De twee ondernemende dames van Yoni.care voeren vanaf nu de nieuwe lijst aan!

Nr. 1 - Yoni.care

Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly zijn de dames achter Yoni.care. Met Yoni zetten zij zich niet alleen in om alle vrouwen een organic cotton alternatief te bieden voor tampons, maandverband en inlegkruisjes, maar ook om het taboe rondom menstruatie te doorbreken. Via Instagram en YouTube leren ze vrouwen dat ook intieme producten milieu- en vrouwvriendelijk kunnen zijn. Mariah Mansvelt Beck legt uit. 


“Op een zondagmiddag aan de keukentafel, na wéér een stuk omfietsen naar de speciaalzaak voor biologisch maandverband, verbaasden Wendelien en ik ons erover hoe weinig we eigenlijk wisten over tampons en maandverband. Want om te beginnen: wat zit er eigenlijk in?

Op verpakkingen staat niets vermeld over de samenstelling. Best vreemd. We gaan bewust om met ons eten en kopen alleen dierproefvrije cosmetica. Waarom zou je je dan niet verdiepen in zoiets intiems als tampons? Daarom kiezen wij voor biologisch katoen en maken we geen gebruik van plastic, parfum of andere gekke dingen. Onze producten zijn daardoor biologisch afbreekbaar, wel zo fijn voor het milieu. Voor de verpakking van onze tampons, maandverband en inlegkruisjes laten we plastic dan ook achterwege. Ook gebruiken we alleen gecertificeerd biologisch katoen. Met Yoni streven we ernaar dat elke vrouw een biologisch katoenen alternatief kan kiezen, ook op reguliere verkooppunten zoals bij Marqt, de Etos en – per begin oktober – de Albert Heijn.
Het uiteindelijke doel is om een deel van de winst te besteden aan projecten die vrouwelijke hygiëne ondersteunen. Al zullen we dan wel eerst meer winst moeten maken. Iets wat vooralsnog niet het geval is. Maar de prognoses zijn goed. Zo staan we op het punt de verkoop uit te breiden naar België, Duitsland en Groot-Brittannië.”

Foto: TMG Natives

Nr. 2 - Robin Radar Systems

Wereldwijd komen er per maand ongeveer 200.000 drones bij. De interesse van zowel bedrijven als consumenten is groot. Tegelijk groeit het aantal incidenten en zorgen drones soms voor dreigende situaties. Reden voor Siete Hamminga van Robin Radar Systems om een speciale detectieradar voor drones te ontwikkelen. Hamminga: “ROBIN was ooit de naam van een project binnen TNO, dat stond voor Radar Observation of Bird INtensity. In opdracht van de Koninklijke Luchtmacht onderzochten ze of ze ruwe radarbeelden zo konden filteren dat ook zwermen vogels zichtbaar werden. Dat was nodig, omdat één welgemikte gans in de motor al voldoende is om een F16 te laten crashen. Nadat TNO deze radar ontwikkelde, verminderde het aantal vogelaanvaringen met de helft. Een succesvol project dus, dat TNO zelf – vanwege wet- en regelgeving - alleen niet kan vermarkten. Robin Radar Systems is een spin-off van dit project, dat de beschikbare technologie verder heeft geperfectioneerd om ook individuele vogels real-time in de gaten te houden. Bijvoorbeeld om botsingen met vliegtuigen rond vliegvelden te voorkomen. Of om vogelvriendelijke locaties te vinden voor windmolenparken. Maar ook om drones te detecteren door deze te herkennen aan hun rotorbladen. Zelfs militaire radars kunnen dat niet.

Inmiddels zijn de systemen operationeel ingezet ter bescherming van wereldleiders, zoals tijdens de G7 Summit. De eerste productiebatch was direct uitverkocht en Robin Radar Systems groeit dit jaar tussen 300 en 400 procent.”

Foto: TMG Natives

Nr. 3 - Green basilisk

Betonscheuren. Ze zijn lelijk, soms gevaarlijk, maar vooral kostbaar. Alleen al in de EU kost de renovatie van betonconstructies zo’n 6 miljard euro per jaar. Green Basilisk biedt een alternatief voor deze dure reparaties: zelfherstellend beton. Bart van der Woerd legt uit.

“Eén van de eigenschappen van beton is dat het scheurt. Zelfs wanneer je er een stalen wapening in aan brengt, dan nog ontstaan er na verloop van tijd kleine scheurtjes. Die fijne (haar)scheurtjes hebben effect op de duurzaamheid van beton. Zo is gescheurd beton niet meer waterdicht en slechter bestand tegen vriezen en dooien. Soms tasten vocht en zuurstof zelfs de wapening van beton aan. Dit leidt niet alleen tot ernstige schade, maar ook tot hoge onderhoudskosten en hinder.


Wij hebben hier iets op gevonden. We voegen een bepaald soort micro-organismen toe aan beton die, zodra deze in contact komen met water, kalk gaan produceren. Hierdoor dicht de scheur zich automatisch. Deze technologie, ontwikkeld door de TU Delft, is zowel geschikt voor bestaande als nieuwe bouw. Doordat er bij de productie en het transport van beton veel CO2 vrijkomt, is het belangrijk dat beton lang mee gaat. Het zelfherstellende beton van Basilisk verlengt de levensduur van constructies dan ook aanzienlijk. Daarnaast reduceert ons product zelfs het gebruik van beton doordat het slankere bouwconstructies mogelijk maakt. Een win-winsituatie dus.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 529.37
+ / - +0.13%
Meer Premium