Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TMG Natives

Financier je innovatie

Kickstarter gaf het bedrijf SPIN remote letterlijk de ‘kickstart’ die ze nodig hadden. Zonder crowdfunding hadden de mannen achter deze afstandsbediening met touchpad hun universele zapper nooit zo snel op de markt kunnen brengen, aldus medeoprichter Arjan van Bremen.

“Het concept van SPIN remote is simpel: paal en perk stellen aan de wildgroei aan afstandsbedieningen. Een gemiddeld huis telt er al gauw vier, met elk zo’n veertig knoppen. Om niet in de afstandsbedieningen om te komen, biedt een universele uitkomst. Maar dan wel één met een strak design en die werkt met Bluetooth en infrarood, waardoor praktisch alle AV-apparaten - inclusief slimme lampen - kunnen worden bediend. Na jaren van research lag er in 2014 een prototype. Kosten: zo’n 100.000 euro voor 1100 units. Een bedrag dat we via crowdfunding bij elkaar wisten te sprokkelen.

Om wat buzz te creëren, startten we van tevoren een campagne via Facebook. Ook stuurden we persberichten naar allerlei interessante bladen. En we schakelden natuurlijk ons eigen netwerk in om zoveel mogelijk ‘clicks’ op Kickstarter te krijgen. Hoe meer ze klikken, hoe hoger je ranking, des te meer exposure.

Het mooie van deze financieringsmethode is tevens dat je direct in contact staat met de eindgebruiker, de klant. Zij hebben ons gedurende het hele traject waardevolle feedback gegeven. Met succes, want zo hebben de hoofdredacteuren van de EISA-bladen (een vereniging van vijftig gespecialiseerde tijdschriften uit 22 Europese landen) de SPIN remote ons onlangs nog uitgeroepen tot Accessoire van het Jaar. Een mooie bonus, zo aan de vooravond van onze Europese marktlancering.”

4 Financieringstips

Tip 1: Weet hoeveel geld je exact nodig hebt

“Dat klinkt niet echt verrassend, maar ondernemers vergissen zich nog weleens in de werkelijke kosten. Bijvoorbeeld omdat ze vergeten de manuren van hun medewerkers mee te nemen in het totale kostenplaatje. Daarom adviseer ik: stel altijd een begroting op.”

Tip 2: Probeer zelf geld vrij te maken

“Naar de bank of een andere externe financier gaan, waaronder FinTech-start-ups of Business Angels, is een optie. Maar slimmer is vaak om eerst te kijken of je geld kunt vrijmaken uit eigen middelen. Bijvoorbeeld door het sneller innen van facturen of het aanvragen van leverancierskrediet. Maar ook door machines te verkopen en te gaan leasen.”

Tip 3: Kijk of crowdfunding voor jou werkt

“Met crowdfunding kun je mooi spelen met de manier waarop je investeerders terugbetaalt. Dat kan met geld, maar ook met gadgets. Zo ken ik een restaurant dat Lego-blokjes uitgaf, waarmee je een gratis lunch of diner kon krijgen. Om eerst wat vet op de botten te kweken, konden deze echter pas drie jaar na uitgifte worden ingeleverd.”

Tip 4: Onderzoek of je recht hebt op subsidie

De toolbox Financieringsconstructies van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland laat zien of je recht hebt op subsidie. Ook een aanrader: download het Geldboek voor ondernemers via www.kvk.nl. Dit boek helpt ondernemers op weg om de financiële zaken van hun onderneming te organiseren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 529.68
+ / - +0.19%
Meer Premium