Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TMG Natives

Bescherm je innovatie

Liquidseal is een duurzame coating die na de oogst op anjers, rozen, gerbera’s, leliebollen en tropisch fruit wordt aangebracht om de houdbaarheid ervan te verlengen. Een product zo uniek voor de verpakkingsbranche, dat besloten is om het internationaal te beschermen. “Om copycats buiten de deur te houden”, aldus directeur Victor Monster.

“Sec bekeken, is een patent niets meer dan een stok om mee te slaan. De vraag is alleen of je er ook mee wilt slaan. Te meer, omdat het een vrij kostbare bescherming is. Zeker wanneer je, zoals wij, wereldwijd actief bent. Voor ieder land waar je je product wilt laten registreren, betaal je geld. Toch hebben we het gedaan. Liquidseal is een uniek product voor de verpakkingsbranche. Door de houdbaarheid van bijvoorbeeld sinaasappels tot wel veertien dagen te verlengen, kunnen producten anders vervoerd worden. Bijvoorbeeld per boot in plaats van het vliegtuig. Dat scheelt soms wel een hele euro per kist. Grootste reden om te kiezen voor een patent is de beschermende werking die er vanuit gaat. Je wilt niet dat na tien jaar onderzoek en research ineens een andere partij er met je idee vandoor gaat. Ons product bestaat uit een vijftal componenten, die we hebben laten registreren. Copycats die ze alle vijf gebruiken zijn juridisch het haasje. Missen ze een component, dan is het per definitie een inferieur product en dus geen echte concurrentie.”

“Octrooi is geen monopolie”


“Een octrooi – of patent – vraag je in Nederland aan bij Octrooicentrum Nederland. Een goede manier om je technische uitvinding te beschermen. Maar vanwege de eisen die eraan worden gesteld, en de relatief hoge kosten, is dit wellicht niet voor iedereen de beste optie, aldus octrooiadviseur Karen Kraan-Sam.

“Veel uitvinders denken dat je met een octrooi automatisch een soort monopolie afkoopt op je product. Maar zo werkt het helaas niet. Feitelijk is het een soort verbodsrecht. Je koopt van de overheid het recht om een ander te verbieden jouw uitvinding te gebruiken. Maar dat verbod wordt niet zomaar gehandhaafd. Wanneer er inbreuk wordt gemaakt op jouw octrooi moet je zelf juridische stappen ondernemen. Een octrooi kan inderdaad een monopoliepositie opleveren. Ook kan het helpen om investeerders aan te trekken. Of belastingvoordeel opleveren uit de ‘innovatiebox’. Maar om een octrooi te krijgen, moet je wel aan een aantal eisen voldoen: een uitvinding moet wereldwijd nieuw zijn, inventief en industrieel toepasbaar.

Een ander punt is dat een octrooi geld kost, gemiddeld zo’n vijfduizend euro. De internationale kosten kunnen gemakkelijk een veelvoud daarvan zijn. Bovendien duurt het octrooirecht maximaal twintig jaar. Soms zijn andere beschermingsvormen een beter alternatief. Geheimhouding bijvoorbeeld. En zaken als vormgeving of de broncode van software kunnen ook worden beschermd door het modelrecht of het auteursrecht. Wil je weten wat voor jou de beste manier is om je uitvinding te beschermen? Neem dan eens contact op met Octrooicentrum Nederland via www.rvo.nl/octrooien. Hier maken ze je gratis wegwijs.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 529.37
+ / - +0.13%
Meer Premium