Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TMG Natives

25 bedrijven uit de top 100 komen uit Brabant

De nieuwste generatie Brabantse mkb-ondernemers blinkt uit in de hoogste vorm van innovatie: in plaats van bestaande producten te verbeteren, bedenken zij totaal nieuwe concepten die de sectoren waarin zij opereren voorgoed veranderen.

Het Eindhovense bedrijf Microsure helpt bijvoorbeeld de medische wereld een stap vooruit door een operatierobot te ontwikkelen die ingrepen mogelijk maakt welke niet of amper met mensenhanden alleen uit te voeren zijn. Additive Industries, ook uit Eindhoven, maakt een 3D-printer voor metaal waarmee het voor het eerst aantrekkelijk is om metaalproducten in serie te produceren. De productie van onderdelen voor bijvoorbeeld auto’s en vliegtuigen wordt hierdoor sneller, goedkoper en flexibeler. En BoTemp uit Oosterhout ontwikkelt een nieuw koelsysteem voor zeecontainers en laadruimten van vrachtwagens. Het veroorzaakt, in tegenstelling tot de gangbare systemen, geen CO2-uitstoot en het maakt geen herrie: een belangrijke stap in het verduurzamen van de transportsector.

Mkb belangrijk voor multinationals

Dit jaar zijn maar liefst 25 Brabantse bedrijven genomineerd voor de MKB Innovatie Top 100, waaronder Microsure, Additive Industries en BoTemp. Mkb-ondernemers als deze zijn de stille kracht achter de Brabantse maakindustrie. Voor multinationals in de regio, zoals ASML, Philips en Van der Lande, zijn zij onmisbaar om te kunnen innoveren. Want kleinere bedrijven zijn creatief, kunnen gemakkelijk inspelen op veranderingen en experimenteren met nieuwe wetenschappelijke kennis en technologie. Het grootbedrijf stelt start-ups en mkb’ers daarom graag in de gelegenheid nieuw producten te ontwikkelen in samenwerking met universiteiten. Zij profiteren daar vervolgens als afnemer weer van.

Innovatief Brabant

Het Brabantse bedrijfsleven is groot geworden dankzij deze regionale netwerken: samenwerking versterkt de concurrentiekracht. Aan het begin van de twintigste eeuw bood Philips onderzoekers in het Natuurkundig Laboratorium de ruimte om zelfstandig fundamenteel onderzoek te doen. Daaruit ontstond ASML dat nu, samen met honderden mkb-toeleveranciers, de wereld van chipmachines voorziet. In diezelfde periode ontstond in Oss uit een slachterij een farmaceutisch bedrijf: het latere Organon. Op het eerste fabrieksterrein van dit bedrijf ontwikkelen start-ups en spin-offs nu innovatieve geneesmiddelen. Anno 2016 werken in heel Brabant bedrijven in allerlei sectoren met onderwijs- en kennisinstellingen in clusters aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Brabant populair onder buitenlandse bedrijven

Volgens de Europese Commissie behoort Brabant, mede dankzij deze slimme samenwerking, tot de top van kennis- en innovatieregio’s in Europa. Bedrijven in de provincie zijn goed voor een derde van de totale private investeringen in R&D in heel Nederland. Nergens wordt zoveel een beroep gedaan op de Rijksregeling voor speur- en ontwikkelingsactiviteiten als in Brabant. En mede dankzij Philips wordt er de helft van alle nieuw octrooiaanvragen gedaan. Innovatieve buitenlandse bedrijven vestigen zich daarom graag in de provincie. Alleen al in 2015 vorig kozen Tesla, Shimano en Huawei om een fabriek of hoofdkantoor in de provincie te plaatsen.

Provincie Brabant helpt

Echte snelgroeiende bedrijven, die in drie jaar meer dan 20% groei realiseren, zijn echter schaars: in heel Nederland halveerde hun aandeel in het totale aantal bedrijven tussen 2008 en 2014. Provincie Noord-Brabant besteedt daarom extra aandacht aan veelbelovende ondernemers en biedt het mkb alle mogelijkheden om verder te groeien. De provincie heeft bovendien een dekkend netwerk van organisaties die start-ups ondersteunen en stelt op verschillende manieren financiering beschikbaar om te kunnen investeren in innovatie.

Innovatieve bedrijven hebben veel exportmogelijkheden. Maar voor mkb’ers is de stap naar het buitenland soms nog te groot. De provincie ondersteunt hen daarom bij het vinden van buitenlandse leveranciers of afnemers. Brabant investeert in een goed netwerk en in kennis van sectoren in andere landen. Medewerkers van de provincie in Duitsland en China maken bedrijven wegwijs de lokale markt. Op die manier kunnen mkb’ers hun innovatieve producten gemakkelijker, en niet alleen via grote bedrijven, aanbieden op de wereldmarkt.

Maatschappelijke uitdagingen

In de toekomst verdient Brabant haar geld vooral met de export van producten met hoge toegevoegde waarde en met kennis en technologie die nodig is om elders productieprocessen te verbeteren. “Dat vraagt van bedrijven een constante focus op innovatie”, aldus gedeputeerde van de provincie Bert Pauli. “Ondernemers wereldwijd zijn bezig de laatste trends en wetenschappelijke inzichten in nieuwe producten te verwerken. Bovendien ontwikkelt de industrie zich razendsnel door toepassing van ICT en big data. Middelgrote bedrijven kunnen de concurrentie voorblijven door technologische doorbraken te realiseren. Zij creëren bovendien veel nieuwe werkgelegenheid en dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zoals het betaalbaar houden van de gezondheidszorg in tijden van vergrijzing. Brabant is daarom trots dat zij maar liefst 25 ondernemers heeft die zich tot de 100 innovatiefste van Nederland mogen rekenen.”

Het Brabantse bedrijfsleven is groot geworden dankzij deze regionale netwerken: samenwerking versterkt de concurrentiekracht

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%
Meer Premium