Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TMG Natives

“Net uit het ziekenhuis? Let op trombose!”

Net ontslagen uit het ziekenhuis? Wees dan alert op trombose, adviseert prof. dr. Dees Brandjes. De hoogleraar vasculaire geneeskunde in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam weet hoe belangrijk het is om de klachten tijdig te herkennen.

Klopt het dat zes op de tien van de trombosegevallen ontstaat tijdens of na een ziekenhuisopname?
“Ja, het gaat dan om trombose in de aderen, zoals een trombosebeen of -arm of een longembolie. Elk type operatie geeft een verhoogd tromboserisico. Vooral orthopedische operaties, bijvoorbeeld heup- en knievervanging en neurochirurgische ingrepen staan bekend om hun sterk verhoogd tromboserisico. Ook kankerpatiënten hebben meer kans op trombose. Een verhoogd tromboserisico is er ook voor mensen die met een ernstige infectie zijn opgenomen en pilgebruiksters. Een kleine groep patiënten heeft een erfelijke of verworven aandoening die tot trombose kan leiden.”

Zijn artsen alert op trombose?

“In het ziekenhuis wordt er goed op deze patiëntengroepen gelet. Ze krijgen preventief bloedverdunners en eventueel een steunkous. Hierdoor kun je het aantal trombosegevallen beperken, maar juist ná die ziekenhuisopname is er trombosegevaar. De symptomen zijn namelijk niet altijd meteen herkenbaar.” Reden genoeg om patiënten goed te informeren?
“Klopt! Trombose kan tot wel drie maanden na de ziekenhuisopname uiten. Wat dat betreft kan het een sluipmoordenaar zijn. Een trombosebeen kan ernstige pijn, tintelingen of een open been veroorzaken. En als een bloedprop doorschiet naar de longen kan de longfunctie sterk verminderen of er kan rechtszijdig hartfalen optreden. Een patiënt kan er zelfs aan overlijden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Meer Premium