Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TMG Natives

‘Ik moest nooit iets van een stacaravan hebben’

Margreet Rierink (52) droomde van een tweede huisje in Zeeland. Een plek waar ze elk weekend van een heerlijk vakantiegevoel kon genieten. Helaas bleek een tweede huis financieel onhaalbaar. Een zelfontworpen stacaravan bood uitkomst. “De prijs vond ik zéér acceptabel.”

Wat voor gewone caravans geldt, geldt voor stacaravans ook. Je hebt mensen die er heel blij van worden en mensen die er niet aan moeten denken. En ik behoor duidelijk tot die tweede categorie”, vertelt Margreet Rierink, eigenaar van de Coaching Academy International in Naarden-Vesting. Toch bezit Margreet nu al twintig jaar een stacaravan op een camping in het Zeeuwse Burgh-Haamstede. “Ik wilde met mijn toenmalige man graag een tweede huisje in Zeeland, om bij wijze van spreken elk weekend een kleine vakantie te kunnen vieren. Uitwaaien op het strand, even bij opa en oma langs die in de buurt wonen en genieten van zee, strand, natuur en buitenzijn.” Maar een huis bleek niet binnen het financiële plaatje te passen en dus moest Margreet verder kijken. “Ik weet niet meer hoe, maar opeens kwam het idee van een stacaravan voorbij. We zijn gaan kijken naar het aanbod, maar daar werden we zó ongelukkig van. Hoe die dingen eruitzien, en hoe ze gebouwd worden...”

Casco laten bouwen

Een doorgewinterde ondernemer laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan en dus ging Margreet op onderzoek uit. Ze kwam er- achter dat je stacaravans ook casco kunt laten bouwen, geheel naar eigen wens. En dat bleek nog goedkoper ook. “Het kostte me destijds, in 1997, 60.000 gulden. Omgerekend is dat
nu 27.000 euro. Dat vond ik zeer acceptabel, want doordat ik het zelf kon ontwerpen voelt het nu als een echt eigen huisje aan.” Zij en haar nieuwe partner Loek Oudeman (63), met wie ze tevens het bedrijf runt, genoten jarenlang met volle teugen van hun ‘toevluchtsoord’. “Meestal waren we er wel één a twee keer per maand, plus elk jaar een langere periode van drie weken.” De laatste jaren komen Margreet en Loek minder vaak in Zee- land. Het stel heeft een camperbusje waarmee ze geregeld door Zuid-Frankrijk toeren. Dat betekent niet dat het huisje niet meer gebruikt wordt. Ze hebben in totaal zeven kinderen die met grote regelmaat in Zeeland te vinden zijn.

Verrast door Airbnb

Een van die kinderen is Yasmin (28). Zij kwam vorig jaar met het voorstel de stacaravan te verhuren via Airbnb. Margreet: “Yasmin zei dat ze het leuk vond om het te proberen. Loek en ik houden veel van design en inrichten. Dus als je een plek mooi maakt, waarom zou je dan niet kijken of anderen daar ook van kunnen genieten. In tegenstelling tot veel anderen die hun huis verhuren, halen wij niets weg. Geen design, geen kunst, we laten zelfs de wijnvoorraad liggen. Als mensen een flesje pakken, gaan we ervanuit dat ze het weer aanvullen. Tot nu toe hebben we alleen maar goede ervaringen. We zijn er enorm door verrast.”

Schone handdoeken

Yasmin regelt alle zaken rondom de verhuur. Zij heeft een regeling met haar ouders dat ze de inkomsten verdelen. Maar eigenlijk vindt ze het vooral heel leuk om te doen. Yasmin: “Het regelen valt best wel mee. In het begin heb je met huurders meerdere malen contact, maar daarna gaat het relatief makkelijk. We willen wel dat mensen schone handdoeken en fris en mooi beddengoed hebben, dus dat moet goed geregeld worden. Ze moeten bij wijze van spreken alleen met hun eigen kleding en tandenborstel zo het huisje in kunnen. In het begin deed ik dat alles zelf, dan reed ik vanuit Hilversum naar Zeeland. Maar gelukkig hebben we nu iemand in de buurt gevonden die dat voor ons doet.” Yasmin is zo enthousiast dat ze zelf ook aan het kijken is naar een eigen tweede onderkomen. “We kijken naar de Loosdrechtse plassen, maar we hebben het er met mijn ouders ook over dat ze de stacaravan misschien aan ons overdoen. Ik vind het contact met huurders in elk geval heel leuk en vrolijk. Ik geniet ervan als zij genieten.”

Investering

Margreet en Yasmin hebben besloten om het experiment met Airbnb anderhalf jaar aan te kijken als proef. Om te zien hoe het uitpakt. Margreet: “Ik weet niet of je er financieel veel wijzer van wordt. Yasmin is er ook veel tijd aan kwijt. Maar we hebben er lol in, daar gaat het om. Of een stacaravan überhaupt een goede investering is? Ik denk het niet. Maar ach, het gaat ons om de levensvreugde en om de herinneringen die we er maken met ons gezin. Wat dat betreft is het de investering dubbel en dwars waard.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
Meer Premium